BOOKER'S 7YO BOURBON 0,7L + TUBA
Ta niezwykła whiskey trafia bezpośrednio z beczek do butelek. Nie jest w żaden sposób „ulepszana”. Bez filtrowania, rozcieńczania czy poprawiania barwy – takim trunkiem zapewne raczyła się 200 lat temu rodzina Beam'ów. Jej twórcą jest...
Dostępność: brak towaru
BAKER'S 7YO BOURBON 0,7L
Bourbon Baker's 7YO Kentucky należy do limitowanej edycji small batch. W jej skład wchodzą jeszcze 2 bourbony – Booker’s 7YO oraz Basil Hayden’s. Wszystkie trunki wyprodukowane zostały pod jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
ANGEL'S ENVY BOURBON PORT FINISH 0,7L
Zapraszamy do odkrycia tajemnicy "Zazdrości Aniołów" w fascynującym świecie bourbonów za sprawą ekskluzywnego bourbonu Angel’s Envy Port Finish. Gdy rozważamy esencję bourbonu, często myślimy o procesie produkcji głęboko zakorzenionym...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
WOODFORD RESERVE DOUBLE OAKED BOURBON 0,7L
Woodford Reserve Double Oak to bourbon, który powstaje w najstarszej, amerykańskiej destylarni w Versailles w stanie Kentucky. Woodford Reserve Double Oak produkowany jest ręcznie, według tradycyjnej receptury, na bazie krystalicznie czystej...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
BASIL HAYDEN'S 8YO BOURBON 0,7L + TUBA
Bourbon Basil Hayden's produkowany jest w małych partiach – small batch, według receptury z 1796 roku. Nosi nazwisko Master distillera, który zmienił tradycyjną metodę produkcji, dodając do zacieru znacznie więcej żyta. Cały trunek składa się w...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
FOUR ROSES SINGLE BARREL BOURBON 0,7L
Bourbon Four Roses Single Barrel to bourbon whiskey, produkowana w Stanie Kentucky w mieście Lawrenceburg. Rozlewany jest prosto z jednej beczki, stąd nazwa Single Barrel. Każda beczka jest...
Dostępność: brak towaru
Czym jest bourbon?
Bourbon (Straight) to amerykańska whiskey (rzadziej pisana jako whisky, ale wymowa obydwu jest taka sama – „wiski”) produkowana według ściśle określonych zasad na terenie USA (głównie Kentucky). Bourbon wytwarzany jest z mieszanki zbóż, która w minimum 51% musi składać się z kukurydzy – pozostałe 49% składu zbóż jest indywidualną decyzją producenta, dzięki czemu uzyskiwane są róże charaktery trunku. Następna zasada mówi, że po destylacji maksymalna zawartość alkoholu to 80% (160 proof w amerykańskich jednostkach) w świeżym destylacie i może być przelany do beczki z maksymalną mocą 62,5% (125 proof).
Jak dojrzewa bourbon ?
Wydestylowany alkohol przelewany jest do świeżo wypalanych beczek dębowych i dojrzewa przez co najmniej 2 lata — dopiero po tym okresie może być nazywany bourbonem. Butelkowanie odbywa się z zachowaniem minimalnej mocy 40% (80 proof), ale nierzadko napotkamy butelki z oznaczeniem wyższym, sięgającym nawet ponad 60% - to prawdziwa gratka dla koneserów.
Jeśli bourbon dojrzewał krócej niż 4 lata, to producent zobowiązany jest podać na etykiecie informację dotyczącą jego wieku, a whiskey dojrzewające dłużej zwolnione są z tego obowiązku. Dodawanie substancji koloryzujących i smakowych jest niedozwolone.
Jakie bourbony znajdują się z naszej ofercie i jakie polecamy szczególnie ?
W naszej ofercie znajduje się wielu producentów i różne style bourbonu – wszystkie starannie wyselekcjonowane. Zarówno koneserzy, jak i początkujący smakosze będą zachwyceni podczas wizyty w naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection na warszawskim Targówku (ul. Głębocka 5/u3).
Jeśli jednak zastanawiasz się, od czego zacząć, lub jaki bourbon wybrać na prezent, to rekomendujemy kilka sprawdzonych tytułów jak: Four Roses, Maker’s Mark lub Maker’s Mark 46, Bulleit Bourbon. Jeśli natomiast szukasz czegoś bardziej wymagającego, sięgnij po Knob Creek, Baker’s czy Booker’s.
Tematykę whisky (w tym bourbonów) rozwijamy podczas degustacji/warsztatów whisky, o których szersze informacje znajdziesz w zakładce AKADEMIA WHISKY ICON.
W razie pytań lub wątpliwości jesteśmy do dyspozycji mailowo info@iconselection.pl, telefonicznie 790802000 lub osobiście w salonie ICON Wine & Whisky Selection na warszawskim Targówku – ZAPRASZAMY.