Producenci
Opcje przeglądania

CZEKOLADY

CORTEZ - CZEKOLADA MLECZNA + TRUSKAWKA 85G CORTEZ - CZEKOLADA MLECZNA + TRUSKAWKA 85G
Producent: CORTEZ
Cena:

17,00 zł

zobacz więcej
CORTEZ - CZEKOLADA PITNA CIEMNA 200G CORTEZ - CZEKOLADA PITNA CIEMNA 200G
Producent: CORTEZ
Cena:

33,99 zł

zobacz więcej
CORTEZ - CZEKOLADA PITNA CIEMNA Z MALINAMI 200G CORTEZ - CZEKOLADA PITNA CIEMNA Z MALINAMI 200G
Producent: CORTEZ
Cena:

38,90 zł

zobacz więcej
CORTEZ - CZEKOLADA PITNA MLECZNA 200G CORTEZ - CZEKOLADA PITNA MLECZNA 200G
Producent: CORTEZ
Cena:

33,99 zł

zobacz więcej
CORTEZ CZEKOLADA MLECZNA + MALINA I JAGODA 85G CORTEZ CZEKOLADA MLECZNA + MALINA I JAGODA 85G
Producent: CORTEZ
Cena:

19,90 zł

zobacz więcej

Czekolada – co to jest?

To słodycz, która uzależniła już niejednego człowieka. Poprawia humor, dzięki zawartym w niej endorfinom i jest podstawą większości deserów. Mowa oczywiście o czekoladzie, jednak czy wiecie czym, dokładnie jest? Czekolada jest to wyrób cukierniczy produkowany z miazgi kakaowej lub masła kakaowego (produktów pochodzących od kakaowców) i innych dodatków (potrzebnych do produkcji danego rodzaju czekolady).

W Polsce zjadamy rocznie ok. 6kg czekolady, dlatego też 12 kwietnia możemy świętować polski Dzień Czekolady.  Czekolada zawiera w sobie sporo wartości odżywczych, składników mineralnych oraz wspomniane już wcześniej endorfiny – hormon, który odpowiada za nasze zadowolenie oraz wywołuje u nas dobre samopoczucie. Dlatego też często czekoladę nazywa się żartobliwie „lekarstwem na wszystko”. 

Gdzie rosną kakaowce?

Za naturalne środowisko kakaowców uznaje się wilgotne lasy tropikalne występujące w Środkowej i Południowej Ameryce. Jednak obecnie największe uprawy tej rośliny znajdują się w Afryce. Największe zbiory kakaowca występują w Ghanie, Nigerii, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Kamerun, Brazylii, Ekwadorze, Dominikanie, Kolumbii Meksyku oraz w kilku krajach azjatyckich – Indonezji, Papui-Nowej Gwinei i Malezji.

Kto wynalazł czekoladę?

Czekolada ma już 4000-letnią historię, a wynaleźli ją Olmekowie – plemiona, które już od 2000 roku p.n.e. zamieszkiwały Mezoamerykę (tereny obecnego Meksyku). Pierwotnie była stosowana jako lekarstwo, bądź napój spożywany podczas ceremonii. Kilka wieków później, Majowie robili z czekolady napar, który nazywali gorzką wodą. Ziarna kakaowca znalazły też zastosowanie u Azteków, którzy do XV wieku używali ich jako środka płatności.

W XVI wieku ziarna kakaowca dotarły do Hiszpanii. Tam zaczęto kombinować z gorzkim smakiem napoju, dosładzając go różnymi cukrami i miodem. Tak właśnie czekolada podbiła Europę. Ostatnim ważnym wydarzeniem w życiu czekolady było wynalezienie praski czekoladowej w 1 połowie XIX wieku, co zrewolucjonizowało jej produkcję.  

Jakie są rodzaje czekolady?  

Czekoladę dzieli się na następujące rodzaje:

  • Czekolada gorzka – zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej.
  • Czekolada deserowa – zawiera co najmniej 50% miazgi kakaowej.
  • Czekolada mleczna – zawiera nie więcej niż 50% miazgi kakaowej. Dodatkowo znajduje się w niej mleko, bądź proszek mleczny.
  • Czekolada biała – nie zawiera miazgi kakaowej. Produkowana jest z masła kakaowego, którego zawartość nie przekracza 33%.
  • Czekolada różowa (rubinowa) – to w 100% naturalna czekolada, która swój różowy kolor zawdzięcza ziarnom kakaowca rubinowego. Jest ona delikatniejsza od innych czekolad.

Jak powstaje czekolada?

Wszystko zaczyna się od zbiorów owoców kakaowca i wyodrębnienia z nich ziaren. Następnie specjalnie przygotowane ziarna poddawane są fermentacji. Po skończonej fermentacji ziarna są myte i suszone. Po skończonym suszeniu są one segregowane i czyszczone, a następnie poddawane kolejnemu procesowi – prażeniu.

Jest to ważny etap, w którym pozbywa się z ziaren zbędnej wody oraz kwaśnych związków, które pogarszają smak ziaren. Potem następuje śrutowanie, które polega na oddzieleniu najbardziej pożądanej części ziarna (jądra) od łupin i kiełków. Tak powstała śruta kakaowa jest następnie mielona i rozcierana, aż powstanie nasza miazga kakaowa.

Z miazgi kakaowej wytłacza się tłuszcz kakaowy (masło kakaowe), który jest również niezbędny przy produkcji czekolady. Następnie jest on z powrotem mieszany z miazgą, tak aby było go co najmniej 30%. Producenci na tym etapie dodają również cukier. Kolejno czekolada jest konszowana, czyli intensywnie i długo mieszana w formie płynnej, tak aby zyskać łagodniejszy smak i gładką konsystencję.

Ostatnim procesem jest temperowanie czekolady, czyli kontrolowane krystalizowanie masła zawartego w czekoladzie, dzięki czemu czekolada wygląda estetycznie i jest krucha. Na koniec czekoladę się formuję i zostawia do ostygnięcia. Tak właśnie przygotowany produkt jest gotowy do spożycia. 

Gdzie kupić czekoladę?

Czekolada jest jedną z najbardziej powszechnych używek, dostępnych w każdym sklepie. W naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection, przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku, znajdziecie wyselekcjonowane, oryginalne czekolady świetnej jakości. Mamy w ofercie czekolady manufakturowe polskich firm, w tym czekolady z unikalnymi dodatkami.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą na stronie internetowej iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia, możliwy jest jego odbiór jeszcze tego samego dnia.

Serdecznie zapraszamy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl