Producenci
Nowości
CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

BEEFEATER PINK GIN 0,7L
BEEFEATER PINK GIN 0,7L

84,99 zł

szt.
BISCARDO NEROPASSO 0,75L
BISCARDO NEROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO OROPASSO 0,75L
BISCARDO OROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L

79,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L

39,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L

39,90 zł

szt.
Opcje przeglądania

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Czekolada – co to jest?

To słodycz, która uzależniła już niejednego człowieka. Poprawia humor, dzięki zawartym w niej endorfinom i jest podstawą większości deserów. Mowa oczywiście o czekoladzie, jednak czy wiecie czym, dokładnie jest? Czekolada jest to wyrób cukierniczy produkowany z miazgi kakaowej lub masła kakaowego (produktów pochodzących od kakaowców) i innych dodatków (potrzebnych do produkcji danego rodzaju czekolady).

W Polsce zjadamy rocznie ok. 6kg czekolady, dlatego też 12 kwietnia możemy świętować polski Dzień Czekolady.  Czekolada zawiera w sobie sporo wartości odżywczych, składników mineralnych oraz wspomniane już wcześniej endorfiny – hormon, który odpowiada za nasze zadowolenie oraz wywołuje u nas dobre samopoczucie. Dlatego też często czekoladę nazywa się żartobliwie „lekarstwem na wszystko”. 

Gdzie rosną kakaowce?

Za naturalne środowisko kakaowców uznaje się wilgotne lasy tropikalne występujące w Środkowej i Południowej Ameryce. Jednak obecnie największe uprawy tej rośliny znajdują się w Afryce. Największe zbiory kakaowca występują w Ghanie, Nigerii, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Kamerun, Brazylii, Ekwadorze, Dominikanie, Kolumbii Meksyku oraz w kilku krajach azjatyckich – Indonezji, Papui-Nowej Gwinei i Malezji.

Kto wynalazł czekoladę?

Czekolada ma już 4000-letnią historię, a wynaleźli ją Olmekowie – plemiona, które już od 2000 roku p.n.e. zamieszkiwały Mezoamerykę (tereny obecnego Meksyku). Pierwotnie była stosowana jako lekarstwo, bądź napój spożywany podczas ceremonii. Kilka wieków później, Majowie robili z czekolady napar, który nazywali gorzką wodą. Ziarna kakaowca znalazły też zastosowanie u Azteków, którzy do XV wieku używali ich jako środka płatności.

W XVI wieku ziarna kakaowca dotarły do Hiszpanii. Tam zaczęto kombinować z gorzkim smakiem napoju, dosładzając go różnymi cukrami i miodem. Tak właśnie czekolada podbiła Europę. Ostatnim ważnym wydarzeniem w życiu czekolady było wynalezienie praski czekoladowej w 1 połowie XIX wieku, co zrewolucjonizowało jej produkcję.  

Jakie są rodzaje czekolady?  

Czekoladę dzieli się na następujące rodzaje:

  • Czekolada gorzka – zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej.
  • Czekolada deserowa – zawiera co najmniej 50% miazgi kakaowej.
  • Czekolada mleczna – zawiera nie więcej niż 50% miazgi kakaowej. Dodatkowo znajduje się w niej mleko, bądź proszek mleczny.
  • Czekolada biała – nie zawiera miazgi kakaowej. Produkowana jest z masła kakaowego, którego zawartość nie przekracza 33%.
  • Czekolada różowa (rubinowa) – to w 100% naturalna czekolada, która swój różowy kolor zawdzięcza ziarnom kakaowca rubinowego. Jest ona delikatniejsza od innych czekolad.

Jak powstaje czekolada?

Wszystko zaczyna się od zbiorów owoców kakaowca i wyodrębnienia z nich ziaren. Następnie specjalnie przygotowane ziarna poddawane są fermentacji. Po skończonej fermentacji ziarna są myte i suszone. Po skończonym suszeniu są one segregowane i czyszczone, a następnie poddawane kolejnemu procesowi – prażeniu.

Jest to ważny etap, w którym pozbywa się z ziaren zbędnej wody oraz kwaśnych związków, które pogarszają smak ziaren. Potem następuje śrutowanie, które polega na oddzieleniu najbardziej pożądanej części ziarna (jądra) od łupin i kiełków. Tak powstała śruta kakaowa jest następnie mielona i rozcierana, aż powstanie nasza miazga kakaowa.

Z miazgi kakaowej wytłacza się tłuszcz kakaowy (masło kakaowe), który jest również niezbędny przy produkcji czekolady. Następnie jest on z powrotem mieszany z miazgą, tak aby było go co najmniej 30%. Producenci na tym etapie dodają również cukier. Kolejno czekolada jest konszowana, czyli intensywnie i długo mieszana w formie płynnej, tak aby zyskać łagodniejszy smak i gładką konsystencję.

Ostatnim procesem jest temperowanie czekolady, czyli kontrolowane krystalizowanie masła zawartego w czekoladzie, dzięki czemu czekolada wygląda estetycznie i jest krucha. Na koniec czekoladę się formuję i zostawia do ostygnięcia. Tak właśnie przygotowany produkt jest gotowy do spożycia. 

Gdzie kupić czekoladę?

Czekolada jest jedną z najbardziej powszechnych używek, dostępnych w każdym sklepie. W naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection, przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku, znajdziecie wyselekcjonowane, oryginalne czekolady świetnej jakości. Mamy w ofercie czekolady manufakturowe polskich firm, w tym czekolady z unikalnymi dodatkami.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą na stronie internetowej iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia, możliwy jest jego odbiór jeszcze tego samego dnia.

Serdecznie zapraszamy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl