Producenci
Nowości
MALFY G.Q.D.I. GIN CON LIMONE 0,7L
MALFY G.Q.D.I. GIN CON LIMONE 0,7L
129,00 zł
szt.
MALFY G.Q.D.I. GIN ORGINALE 0,7L
MALFY G.Q.D.I. GIN ORGINALE 0,7L
129,00 zł
szt.
MARTINI FIERO 1L
MARTINI FIERO 1L
39,90 zł
szt.
MARTINI EXTRA DRY 1L
MARTINI EXTRA DRY 1L
39,90 zł
szt.
MARTINI ROSSO 1L
MARTINI ROSSO 1L
39,90 zł
szt.
MARTINI ROSATO 1L
MARTINI ROSATO 1L
39,90 zł
szt.
MARTINI BIANCO 1L
MARTINI BIANCO 1L
38,99 zł
szt.
Opcje przeglądania
Producent

Skąd pochodzi koniak Courvoisier?

Koniak Courvoisier to oryginalny koniak francuski, spełniający warunki apelacji Cognac. Produkowany jest w miasteczku Jarnac, w samym centrum regionu Cognac. Jego nazwa pochodzi od nazwiska Emanuela Courvoisier, który wraz ze wspólnikiem rozpoczął w 1809 roku sprzedaż wina i brandy w miasteczku Bercy na obrzeżach Paryża.

Nazwę Courvoisier wymawiamy „kurwuazje” z akcentem na końcową sylabę.

Jaka jest historia koniaku Courvoisier?

W roku 1828 synowie założycieli firmy podjęli decyzję o przeniesieniu jej do regionu Cognac. Nowa siedziba mieściła się w miasteczku Jarnac, gdzie znajduje się do dnia dzisiejszego. Dom koniakowy Courvoisier rozwijał się wyjątkowo dynamicznie, co zawdzięcza swoim związkom z cesarzem Napoleonem Bonaparte.

Jeszcze pod Paryżem Napoleon osobiście zwiedził firmę, która realizowała zamówienia dla armii. Skosztował przy okazji znakomitego koniaku i do tego stopnia w nim zagustował, że podobno kupił kilka beczek na użytek własny, a jedną z nich zabrał na wygnanie na wyspę świętej Heleny.

Trunek przypadł również do gustu eskortującym go brytyjskim oficerom, którzy nadali mu nazwę "brandy of Napoleon". Courvoisier szybko zdobył uznanie w Anglii, gdzie do dnia dzisiejszego pozostaje najlepiej sprzedającym się koniakiem. W rozwoju firmy pomógł również tytuł dostawcy dworu cesarskiego - "Fournisseur de la Cour Impériale", który nadał mu Napoleon III – bratanek cesarza Bonaparte.

Marka Courvoisier przetrwała burzliwe dzieje – rewolucję francuską i dwie Wojny Światowe, cały czas pozostając jednym z najwyżej cenionych domów koniakowych. Courvoisier kilkakrotnie zmieniał właścicieli, by finalnie połączyć się z japońskim koncernem Suntory. Znakiem firmowym Courvoisier pozostaje popiersie Napoleona Bonaparte na butelce.

Jak powstaje koniak Courvoisier?

Do produkcji eaux de vie, czyli destylatów wchodzących w skład koniaków Courvoisier, używa się win pozyskanych z czterech subregionów okręgu Cognac - Grande ChampagnePetite ChampagneBoderies i Fin Bois. Przedestylowane w klasycznych, miedzianych alembikach o pojemności 25 litrów gotowe "eaux de vie" starzone są w najwyższej jakości beczkach z dębu francuskiego z okolic Troncais.

Producent sam zajmuje się ręcznym wytwarzaniem beczek, które następnie są lekko opalane. Okres leżakowania koniaków Courvoisier zacznie przekracza czas wymagany przez apelację – dla przykładu składowe koniaku V.S. dojrzewają od 4 do 8 lat, chociaż przepisy zakładają minimum 2 lata.

Kilka ciekawostek o koniaku Courvoisier:

  • Koniakiem Courvoisier wzniesiono toast na otwarcie wieży Eiffla w 1889 roku.
  • W 1995 roku Courvoisier wyprodukował lekki, aromatyczny koniak nazwany Gala – dedykowany kobietom i do wykorzystywania w cocktailach - był to niezwykle nowatorski pomysł w konserwatywnym wówczas świecie koniaku.
  • W muzeum przy siedzibie firmy można podziwiać kapelusz Napoleona, jego kamizelkę, a także jedną z beczek, które do niego należały.
  • Koniak Courvoisier był jednym z pierwszych trunków reklamowanych w telewizji (1960), a także pierwszym, który zaprezentował reklamę w 3D – równolegle z premierą słynnego filmu Avatar.

Który koniak Courvoisier wybrać?

Najlepiej odwiedzić nasz salon ICON Wine&Whisky Selection znajdujący się przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku. Posiadamy pełną gamę tych doskonałych koniaków i z przyjemnością doradzimy przy wyborze odpowiedniego trunku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl