Producent
949,00 zł
Skąd pochodzi koniak Courvoisier?
Koniak Courvoisier to oryginalny koniak francuski, spełniający warunki apelacji Cognac. Produkowany jest w miasteczku Jarnac, w samym centrum regionu Cognac. Jego nazwa pochodzi od nazwiska Emanuela Courvoisier, który wraz ze wspólnikiem rozpoczął w 1809 roku sprzedaż wina i brandy w miasteczku Bercy na obrzeżach Paryża.
Nazwę Courvoisier wymawiamy „kurwuazje” z akcentem na końcową sylabę.
Jaka jest historia koniaku Courvoisier?
W roku 1828 synowie założycieli firmy podjęli decyzję o przeniesieniu jej do regionu Cognac. Nowa siedziba mieściła się w miasteczku Jarnac, gdzie znajduje się do dnia dzisiejszego. Dom koniakowy Courvoisier rozwijał się wyjątkowo dynamicznie, co zawdzięcza swoim związkom z cesarzem Napoleonem Bonaparte.
Jeszcze pod Paryżem Napoleon osobiście zwiedził firmę, która realizowała zamówienia dla armii. Skosztował przy okazji znakomitego koniaku i do tego stopnia w nim zagustował, że podobno kupił kilka beczek na użytek własny, a jedną z nich zabrał na wygnanie na wyspę świętej Heleny.
Trunek przypadł również do gustu eskortującym go brytyjskim oficerom, którzy nadali mu nazwę "brandy of Napoleon". Courvoisier szybko zdobył uznanie w Anglii, gdzie do dnia dzisiejszego pozostaje najlepiej sprzedającym się koniakiem. W rozwoju firmy pomógł również tytuł dostawcy dworu cesarskiego - "Fournisseur de la Cour Impériale", który nadał mu Napoleon III – bratanek cesarza Bonaparte.
Marka Courvoisier przetrwała burzliwe dzieje – rewolucję francuską i dwie Wojny Światowe, cały czas pozostając jednym z najwyżej cenionych domów koniakowych. Courvoisier kilkakrotnie zmieniał właścicieli, by finalnie połączyć się z japońskim koncernem Suntory. Znakiem firmowym Courvoisier pozostaje popiersie Napoleona Bonaparte na butelce.
Jak powstaje koniak Courvoisier?
Do produkcji eaux de vie, czyli destylatów wchodzących w skład koniaków Courvoisier, używa się win pozyskanych z czterech subregionów okręgu Cognac - Grande Champagne, Petite Champagne, Boderies i Fin Bois. Przedestylowane w klasycznych, miedzianych alembikach o pojemności 25 litrów gotowe "eaux de vie" starzone są w najwyższej jakości beczkach z dębu francuskiego z okolic Troncais.
Producent sam zajmuje się ręcznym wytwarzaniem beczek, które następnie są lekko opalane. Okres leżakowania koniaków Courvoisier zacznie przekracza czas wymagany przez apelację – dla przykładu składowe koniaku V.S. dojrzewają od 4 do 8 lat, chociaż przepisy zakładają minimum 2 lata.
Kilka ciekawostek o koniaku Courvoisier:
- Koniakiem Courvoisier wzniesiono toast na otwarcie wieży Eiffla w 1889 roku.
- W 1995 roku Courvoisier wyprodukował lekki, aromatyczny koniak nazwany Gala – dedykowany kobietom i do wykorzystywania w cocktailach - był to niezwykle nowatorski pomysł w konserwatywnym wówczas świecie koniaku.
- W muzeum przy siedzibie firmy można podziwiać kapelusz Napoleona, jego kamizelkę, a także jedną z beczek, które do niego należały.
- Koniak Courvoisier był jednym z pierwszych trunków reklamowanych w telewizji (1960), a także pierwszym, który zaprezentował reklamę w 3D – równolegle z premierą słynnego filmu Avatar.
Który koniak Courvoisier wybrać?
Najlepiej odwiedzić nasz salon ICON Wine&Whisky Selection znajdujący się przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku. Posiadamy pełną gamę tych doskonałych koniaków i z przyjemnością doradzimy przy wyborze odpowiedniego trunku.