Producenci
Nowości
NIKKA GOLD & GOLD KABUTO SAMURAI WHISKY 0,7L
NIKKA GOLD & GOLD KABUTO SAMURAI WHISKY 0,7L
655,00 zł
DICTADOR - PREZENTACJA MARKI
DICTADOR - PREZENTACJA MARKI
150,00 zł
szt.
NAKATA UMESHU KODAWARI Z OWOCAMI UME 0,72L
NAKATA UMESHU KODAWARI Z OWOCAMI UME 0,72L
129,00 zł
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L
108,90 zł
szt.
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
69,90 zł
szt.
NAKATA UMESHU - AKA 0,3L
NAKATA UMESHU - AKA 0,3L
69,90 zł
szt.
NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
108,90 zł
szt.
NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L
NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L
128,90 zł
szt.
AGWA DE BOLIVIA COCA LEAF LIKIER 0,7L AGWA DE BOLIVIA COCA LEAF LIKIER 0,7L
Producent: AGWA
Cena: 155,00 zł
szt.
zobacz więcej
AMARETTO DISARONNO LIKIER 0,7L AMARETTO DISARONNO LIKIER 0,7L
Producent: DISARONNO
Cena: 89,00 zł
szt.
zobacz więcej
AMARULA CREAM LIKIER 0,7L AMARULA CREAM LIKIER 0,7L
Producent: AMARULA
Cena: 75,00 zł
szt.
zobacz więcej
APEROL 0,7L APEROL 0,7L
Cena: 69,99 zł
szt.
zobacz więcej
BAD ANGEL LIKIER 0,7L BAD ANGEL LIKIER 0,7L
Cena: 119,00 zł
szt.
zobacz więcej
BAILEY'S IRISH CREAM CHOCOLAT LUXE LIKIER 0,5L BAILEY'S IRISH CREAM CHOCOLAT LUXE LIKIER 0,5L
Producent: BAILEY'S
Cena: 89,00 zł
zobacz więcej
BECHEROVKA LIKIER 0,7L BECHEROVKA LIKIER 0,7L
Producent: BECHEROVKA
Cena: 63,99 zł
szt.
zobacz więcej

Likier – co to jest?

Najprościej ujmując, likier to rodzaj słodkiego napoju alkoholowego. W większości krajów uznawany jest za rodzaj smakowej wódki, która musi mieć odpowiednią ilość cukru w 1 litrze trunku. Ze względu na ogromną ilość likierów, trudno jest określić jego smak. Są likiery słodkie i gęste jak miód, są również ziołowe i wytrawne, które uznawane są za lekarstwa.

Wszystko za sprawą leczniczych właściwości tego trunku, które znane są od początku jego produkcji. Jednak z czasem zaczęto dosładzać ten ziołowy alkohol oraz dodawać lub wymieniać składniki, dzięki czemu obecnie na rynku jest pełno przeróżnych rodzajów likierów. 

Jakie są rodzaje likierów?

Z racji na duży wybór likierów, możemy je podzielić ze względu na zawartość alkoholu, ilość cukru czy sposób ich produkcji. Jednak główny podział tyczy się surowców użytych do robienia likieru. Likiery ze względu na rodzaj surowca dzielimy na:

  • Likiery korzenno-ziołowe – produkowane z ziół oraz przypraw korzennych. Do tej grupy zaliczają się jedne z najsłynniejszych likierów na świecie, np. Unicum lub Jagermeister.
  • Likiery cytrusowe – produkowane z naturalnych cytrusowych olejków , bądź destylatów. W tej grupie znajdziemy takie likiery, jak CointreauGrand Marnier czy słynny Curaçao.
  • Likiery owocowe – produkowane z soków owocowych, np. PassoaArchersLuxardo Maraschino i inne.
  • Likiery o oryginalnym smaku – do tej grupy należą wszystkie likiery o tzw. swoistych smakach – anyżowe, jajeczne, czekoladowe, miodowe, waniliowe, kawowe, migdałowe, miętowe i wiele innych. W tej grupie dostaniemy likiery takie, jak Sambuca, Advocat, Amaretto również likiery na bazie whisky np. Maker’s Mark Mint Julep czy Jim Beam Apple.

Jak pić likier?

Likiery z racji na swój smak lub właściwości powinno się pić same w specjalnym, przeznaczonym do tego kieliszku. Kieliszki do likieru są charakterystyczne i na pewno większość z was ma je w domu. Charakteryzują się dosyć małą czaszą, często w fikuśnym kształcie oraz wysoką i smukłą nóżką.

Temperatura podawania likierów zależy od jego rodzaju. Likiery gęste i słodkie dobrze jest podawać w temperaturze 12-24°C, wytrawne likiery ziołowe w temperaturze 10-12°C, natomiast likiery o bardzo swoistym smaku, tj. anyżowe czy kminkowe dobrze schłodzić i serwować w temperaturze 8-10°C.

Co to jest nalewka?

Każdy spotkał się ze stwierdzeniem, że najlepsza na przeziębienie jest nalewka (najczęściej ta babci). Jednak czy wiecie, czym dokładnie jest? Nalewka jest to trunek, który powstaje poprzez zalanie alkoholem, użytych do jej produkcji, składników. Proces ten zwany jest maceracją i polega na wydobyciu jak największej ilości smaków i aromatów oraz wartości odżywczych ze składników.

Jakie są rodzaje nalewek?

Nalewki produkuje się z przeróżnych składników. Stąd wyróżniamy takie rodzaje nalewek, jak:

  • Nalewki owocowe (zwane również ratafiami);
  • Nalewki korzenne;
  • Nalewki ziołowe;
  • Nalewki miodowe;
  • Nalewki mieszane.

Na co pije się nalewki?

Od zawsze nalewki kojarzone są z właściwościami leczniczymi. Wszystko zaczęło się od medycyny naturalnej, w której powszechne było używanie ziół i składników naturalnych. Zaczęto więc spożywać nalewki, które po dziś dzień używane są, jako lekarstwo poprawiające stan zdrowia. Poniżej przedstawiamy kilka nalewek i ich lecznicze właściwości:

  • Bursztynówka (nalewka bursztynowa) stymuluje pracę jelit i nerek.
  • Pigwówka (nalewka pigwowa) działa bakteriobójczo.
  • Aroniówka (nalewka z aronii) poprawia wzrok.
  • Orzechówka (nalewka z orzechów) jest dobra na dolegliwości żołądkowe oraz działa przeciw zapalnie.

Pamiętajcie jednak, że nadmierne spożywanie nalewek przynosi odwrotne efekty, niż właściwości lecznicze.

Likier czy nalewka?

Likiery są gęstsze i często słodsze od nalewek. Różnią się też sposobem produkcji. Jak już wcześniej wspominaliśmy, nalewki powstają w procesie maceracji, natomiast likiery to destylaty, które są nasączone odpowiednimi aromatami. Tak naprawdę wszystko zależy od gustów oraz powodu, dla którego musimy wybrać któryś produkt (prezent, właściwości lecznicze).

Gdzie kupić likier i nalewkę?

Jeżeli potrzebujesz likieru lub nalewki, bądź masz problem z wyborem, zapraszamy do naszego salonu ICON Wine & Whisky Selection, który znajduje się na warszawskim Targówku. Z miłą chęcią pomożemy ci w dokonaniu słusznego wyboru i odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące zakupu.

Oprócz zakupów stacjonarnych zapraszamy do zapoznania się z ofertą na naszej stronie internetowej iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia możliwy jest odbiór produktu jeszcze tego samego dnia. Serdecznie zapraszamy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl