Producenci
NAKATA UMESHU - AKA 0,3L NAKATA UMESHU - AKA 0,3L
Producent: NAKATA
Cena: 69,90 zł
szt.
zobacz więcej
NAKATA UMESHU - AKA 0,72L NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
Producent: NAKATA
Cena: 108,90 zł
szt.
zobacz więcej
NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L
Producent: NAKATA
Cena: 128,90 zł
szt.
zobacz więcej
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
Producent: NAKATA
Cena: 69,90 zł
szt.
zobacz więcej
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L
Producent: NAKATA
Cena: 108,90 zł
szt.
zobacz więcej
SAKE GEKKEIKAN BLACK & GOLD 0,75L SAKE GEKKEIKAN BLACK & GOLD 0,75L
Producent: GEKKEIKAN
Cena: 125,00 zł
szt.
zobacz więcej
SAKE TAMURA GINGINGA 0,72L SAKE TAMURA GINGINGA 0,72L
Cena: 179,00 zł
szt.
zobacz więcej

Sake – co to jest ?

Jednym z największych, rozpowszechnianych mitów jest stwierdzenie, że sake to rodzaj japońskiej wódki. W istocie sake to rodzaj wina ryżowego o zawartości alkoholu ok. 13-17%, produkowane w sposób przypominający warzenie piwa. Do jej produkcji używa się głównie specjalnie przygotowanego ryżu (koji), mieszankę drożdżową (zwaną shubo lub moto) oraz wody. Jednym słowem jest to po prostu niesamowity, japoński napój alkoholowy, który warto spróbować.

Sake czy Nihonshu ?

W języku japońskim słowo Sake oznacza po prostu alkohol, a prawidłowa nazwa omawianego wina ryżowego to Nihonshu( nihon-Japonia, shu-alkohol) oznaczające japoński alkohol. Shu w innym czytaniu to sake.
Sake (Nihonshu), czyli alkohol ryżowy jest prawdopodobnie najstarszym znanym ludzkości napojem alkoholowym, wynalezionym w Chinach około 4500 lat p.n.e., a w Japonii zagościł około VII w n.e. określany „napojem bogów”.

Jak się pije Sake ?

Sake możemy pić w różnych temperaturach. Wszystko zależy od wybranego przez nas rodzaju sake. Sake na ciepło podaje się w specjalnych naczyniach/butelkach zwanych tokkuri, a następnie pije się ją z porcelanowych czarek choko lub gui-nomi. Wbrew obiegowej opinii często pija się sake na zimno, pije się z w/w choko, ale jeśli nie dysponujecie takimi, to wykorzystajcie kieliszki do białego wina. W taki szkle sake podobnie jak wino rozwinie swój aromat i będzie cieszyć Wasze podniebienia – ta metoda jest zgodna z opinią ekspertów (również japońskich).

Jeśli rodzaj zakupionego sake wskazuje na to, aby pić je na ciepło, to podawaj je w temperaturze 35-45°C.

Jak smakuje Sake ?

Wszystko zależy od rodzaju sake, który wybierzemy. Zazwyczaj ma przyjemny, lekko słodki smak, z nutą umami, aromatami kwiatowymi, owocowymi. A przy okazji-umami to jeden z 5 smaków występujących na języku, który można określić po prostu jako smak pełny/pyszny (bliżej o umami na naszych warsztatach Akademia ICON). Każda sake różni się poziomem kwasowości, słodkości, owocowością oraz złożonością smaku.

Jak powstaje Sake ?

Tradycyjne wytwarzanie sake jest skomplikowanym i długim procesem, którego główne elementy przedstawiamy w dużym skrócie. Do produkcji wykorzystuje się 4 składniki: woda (wyjątkowo miękka), ryż (specjalne odmiany), drożdże browarnicze, koji (gotowany ryż przetworzony na specjalny gatunek pleśni). 

Ryż używany do produkcji sake w pierwszej kolejności musi zostać spolerowany – im bardziej spolerowane jest ziarenko ryżu, tym szlachetniejsza sake. Z racji na to, że ryż nie zawiera cukrów prostych, które są potrzebne drożdżom w procesie fermentacji, dodawana jest do niego specjalna pleśń, która pozwala zamienić skrobię występującą w ryżu na cukry proste.

Tak specjalnie przygotowany ryż „koji”, jest już gotowy do kolejnego etapu produkcji – fermentacji. Do koji dodaje się podgotowany zwykły ryż, wodę oraz mieszankę drożdżową, zwaną przez Japończyków shubo, co oznacza „matka sake” lub moto – „baza”, „źródło”.

Gdy drożdże przetworzą już cukry w pożądany alkohol, następuje tłoczenie i filtracja. Po skończonej filtracji większość sake poddawana jest dojrzewaniu dla zaokrąglenia jej smaku. Tak właśnie przygotowany napój alkoholowy jest już gotowy do butelkowania i spożycia.

Co to jest Umeshu?

Umeshu jest to tradycyjna nalewka, produkowana z japońskiej moreli „ume” oraz japońskiej wódki shochu. W Polsce, umeshu, często jest błędnie określane, jako wino śliwkowe. Pyszne i orzeźwiające charakteryzuje się przyjemnie owocowym smakiem. Serwujemy schłodzone w kieliszku do białego wina.

Jak powstaje Umeshu?

W Japonii istnieje wiele miejsc specjalizujących się tylko i wyłącznie w produkcji umeshu. Najwięcej z nich usytuowanych jest w zachodniej części wyspy Honsiu. Znajduje się tam prefektura Wakayama, z której pochodzą najlepsze śliwki ume oraz woda źródlana używana do produkcji umeshu.

Sama produkcja Umeshu jest bardzo prosta. Owoce ume wkłada się do wielkiego słoika, zasypuje cukrem i zalewa shochu. Następnie trzeba trzymać słój w ciemnym i suchym miejscu, przez okres od 6 do 12 miesięcy. Na koniec powstałą ”nalewkę” rozcieńcza się wodą źródlaną, która musi być jak najlepszej jakości. Gotowe!

Gdzie kupić Sake i Umeshu ?

Wybór Sake nie należy do najłatwiejszych. W naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku pomożemy wybrać odpowiednią Sake z naszego wyselekcjonowanego asortymentu. Dodatkowo znajdziecie u nas oryginalne japońskie umeshu, które rozkocha w sobie każdego swoim charakterystycznym słodkim smakiem z delikatną nutą kwasowości.

Zachęcamy do odwiedzenia naszego salonu osobiście oraz do zapoznania się z naszą ofertą na naszej stronie internetowej iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia możliwy jest odbiór produktu jeszcze tego samego dnia.
Serdecznie zapraszamy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl