Producenci
Nowości
CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

BEEFEATER PINK GIN 0,7L
BEEFEATER PINK GIN 0,7L

84,99 zł

szt.
BISCARDO NEROPASSO 0,75L
BISCARDO NEROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO OROPASSO 0,75L
BISCARDO OROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L

79,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L

39,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L

39,90 zł

szt.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.


Czym są wina chilijskie?

Wina chilijskie to wina, które zostały wyprodukowane na terenie Chile – kraju leżącym w Ameryce Południowej. Produkowane są głównie z takich szczepów, jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir i Malbec, które stanowią ¾ chilijskich upraw. Większość jakościowych win chilijskich powstaje właśnie z popularnych na całym świecie szczepów. Dzieje się tak, ponieważ w Chile nie ma lokalnych odmian winogron. Wszystkie sadzonki winorośli przywieźli ze sobą Europejczycy, którzy rozwinęli winiarstwo w Chile.

Wina chilijskie słyną ze swojej dobrej jakości, prostoty i co najważniejsze, z przystępnych cen. Dzięki popularnym i znanym szczepom na etykietach oraz niskiej cenie, wina chilijskie łatwo zdobyły rynek. Dodatkowo wyróżniają się od win europejskich bardziej owocowym profilem smakowym. W czerwonych winach możemy wyczuć więcej czerwonych owoców takich, jak wiśnie, suszone śliwki oraz nuty wanilii. Natomiast w białych winach, typu Chardonnay, wyczuwalne są słodkie nuty tropikalnych owoców – bananów, mango, ananasów oraz owoców cytrusowych.

Jaki wpływ ma na wina chilijskie położenie kraju?

Chile jest to najdłuższych kraj na świecie – jego długość osiąga ok.4,3 tysiąca km. Jest też jednym z najcieńszych krajów na świecie, co dodatkowo uwypukla otaczający go z lewej strony Ocean Spokojny oraz otaczające go z prawej strony góry Andy. Dzięki takiej „naturalnej barierze”, winnice w Chile omijane są przez wszelkiej maści szkodniki, w tym filokserę – najgroźniejszego szkodnika dla winiarzy. Dlatego też położenie, a co za tym idzie, klimat kraju odgrywają bardzo dużą rolę w produkcji win chilijskich.

Klimat Chile jest silnie zróżnicowany. Oprócz Gór i Oceanu wpływa na niego też długość kraju, który rozciąga się od pustyni Atakama, najsuchszego miejsca na świecie, aż po Ziemie Ognistą – archipelag leżący blisko Antarktydy. Dzięki temu możemy wyróżnić 4 strefy klimatyczne, w których leży Chile, i które mają duży wpływ na rozmieszczenie winnic w kraju:

  • Klimat zwrotnikowy – obejmuje on suche tereny, w tym pustynie Atakama, gdzie w najsuchszych jej miejscach ostatni deszcz spadł ok. 400 lat temu.
  • Klimat podzwrotnikowy – obejmuje główny obszar upraw winorośli w Chile.
  • Klimat umiarkowany – na tym obszarze występują duże ilości opadów i chłodniejsze temperatury, co utrudnia produkcję wina.
  • Klimat subpolarny – obejmuje on najdalej wysuniętą na południe część Chile, która jest pod wpływem prądów morskich Antarktydy.

Czy Chile posiada swoje regiony winiarskie?

Z racji na fakt, iż produkcja win chilijskich ograniczona jest do terenów w strefie podzwrotnikowej i zwrotnikowej, Chile zostały podzielone na regiony winiarskie. Od 1995 roku obowiązują tam przepisy określające najważniejsze normy, które muszą być przestrzegane podczas produkcji wina. W przepisach określone są granice regionów, szczepy dopuszczone do produkcji, informacje, które producent może/musi podać na etykiecie oraz wiele innych.

Chile oficjalnie dzielą się na 5 głównych regionów winiarskich. Regiony te podzielone są dodatkowo na podregiony, strefy, a nawet obszary. Oto podział regionów produkcji win chilijskich:

1. Atakama – to region, który obejmuje pustynie Atakama. Winogrona uprawiane są w dwóch dolinach rzek, dlatego też możemy wyróżnić 2 podregiony produkcji – Valle de Copiano i Valle del Huasco (bez stref i obszarów).

2. Coquimbo – to region, który położony jest w dolinie z wysokimi temperaturami. Uprawę winorośli w regionie umożliwia wpływ oceanicznego, chłodnego prądu. Dzieli się na 3 podregiony – Valle del Elqui, Valle del Limari, Valle del Choapa, z czego każdy podzielony jest na mniejsze obszary, bez wcześniejszego podziału na strefy.

3. Aconcagua – to region, który znajduje się w dolinie Aconcagua. Jest to również najcieplejszy region produkcji w Chile. Wyróżniamy tu 2 podregiony - Valle del Aconcagua oraz Valle del Casablanca, które również podzielone są od razu na obszary, bez większych stref.

4. Valle Central – to zarazem najstarszy, jak i najważniejszy region winiarski Chile, zwany również Doliną Środkowochilijską. Powstają tu najlepsze i najpopularniejsze wina chilijskie, dzięki idealnym warunkom do uprawy winogron. Region ten dzieli się na podregiony, strefy oraz obszary. Wyróżniamy 4 podregiony:

  • Valle del Maipo
  • Valle del Raper, który dzieli się na 2 najważniejsze strefy w regionie - Valle del Cachapoal oraz Valle del Colchagua
  • Valle del Curico
  • Valle del Maule

5. Sur – to najbardziej wysunięty na południe region winiarski Chile. Występuje tu chłodniejszy klimat, dzięki czemu uprawiane w tym regionie winogrona dają subtelniejsze i bardziej stonowane aromaty. Wyróżniamy 2 podregiony – Valle del Itata oraz Valle del Bio-Bio, które dzielą się od razu na obszary, bez podziału na strefy.

Gdzie kupić wina chilijskie?

Poszukujesz znanych i klasycznych szczepów winogron w „innej odsłonie”? Zapraszamy do naszego salonu ICON Wine & Whisky Selection, znajdującego się przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku. Z chęcią pomożemy wybrać Ci odpowiednie wino chilijskie oraz odpowiemy na nurtujące Cię pytania.

Zapraszamy również do zapoznania się z ofertą naszej strony internetowej iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia, możliwy jest jego odbiór jeszcze tego samego dnia. Do zobaczenia w ICON! 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl