ARDBEG 10YO WHISKY 0,05L
Opis
Whisky Ardbeg 10YO – jak prezentuje się przedstawiciel destylarni Ardbeg?
Ardbeg 10YO jest to whisky typu Single Malt produkowana na szkockiej wyspie Islay. Pierwszy raz wyprodukowana została w 2000 roku. Uznawana jest za jedną z najbardziej torfowych, dymnych i złożonych single maltów, za co odpowiada wysoka zawartość występujących w niej fenoli – 55 ppm. W 2008 roku została nazwana Światową Whisky Roku.
Ardbeg 10YO przez 10 lat dojrzewa w beczkach po Bourbonie. Nie jest filtrowany na zimno. Dodatkowo nie jest również rozcieńczany, dla zachowania swojego aromatu, dlatego też zawartość alkoholu w nim wynosi 46%.
Od 2005 roku Ardbeg przynależy do ekskluzywnego koncernu LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy, który jest właścicielem większości dóbr luksusowych, takich jak kosmetyki, wina i napoje alkoholowe, biżuteria czy odzież.
Czym charakteryzuje się Ardbeg 10YO?
- Kolor – jasny, złocisty;
- Zapach – intensywny, lekko owocowy z aromatem torfowym, owoców cytrusowych, pieprzu oraz wędzonej ryby;
- Smak – mocny, pełno nut torfowo-dymnych, czarny pieprz, owoce cytrusowe;
- Finisz – bardzo długi, pełno dymu, przyprawy korzenne z odrobiną świeżych owoców.
200-letnia tradycja, pasja i lot w kosmos – historia destylarni Ardbeg.
W 1815 roku destylarnia Ardbeg stała się legalna. Wszystko za sprawą Johna Macdougalla, który postarał się o licencję dla destylarni, ustanawiając ją przy tym pełnoprawnym przedsiębiorstwem. W 1911 roku nazwa „Ardbeg” została zarejestrowana i zastrzeżona jako znak towarowy. Zastrzeżono również słynny symbol marki – ozdobną, rozpoznawalną literkę „A”.
Przez kilkadziesiąt następnych lat destylarnia Ardbeg była na pozycji straconej. Dopiero w 1997 roku, po wykupieniu destylarni przez spółkę Glenmorangie, zaczęto ponownie pełnowymiarową produkcję whisky Ardbeg.
W 2000 roku powstała niezwykle zrównoważona whisky – Ardbeg Ten, który stał się flagowym produktem destylarni. W tym samym roku utworzono również światowy komitet Ardbega po to, aby „drzwi destylarni nigdy się nie zamknęły”.
W 2011 roku whisky Ardbeg, jako pierwsza poleciała w kosmos. Jedna fiolka przez ok. 1045 dni krążyła po orbicie ziemskiej, w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Natomiast druga fiolka leżała na wyspie Islay w Szkocji. Był to eksperyment, który miał na celu sprawdzenie różnic pomiędzy whisky, która dojrzewała na Ziemi, a tą, która dojrzewała w braku grawitacji.
Naukowcy nie czekali długo na odpowiedź, bo już 12 września 2014 roku, fiolka wróciła na Ziemie. Wszystkie wyniki eksperymentu zostały szczegółowo opisane w książce zatytułowanej „Biała Księga” i napisanej przez wybitnego Dr. Billa Lumsdena – Master Blendera whisky Ardbeg.
Jak wygląda proces produkcji whisky Ardbeg?
W destylarni Ardbeg używa się najbardziej fenolowego słodu w branży, jaką jest torfowa whisky. Słód torfowany jest do poziomu 50 ppm. Od 1981 r. w Ardbegu nie słoduje się ziarna jęczmienia, dlatego też cały słód wykorzystywany do produkcji pochodzi z legendarnej destylarni – Port Ellen. Następnie słód mieli się w kultowym i niezwykle rzadkim młynie słodowym Boby, który został osadzony w destylarni Ardbeg w 1921 roku.
Zmielony już słód wkładany jest do specjalnej kadzi zaciernej wraz z wodą podgrzaną do 63,5°C. Głównym celem jest otrzymanie maksymalnej ilość cukru, dlatego też woda dodawana jest 3-krotnie do zacieru, za każdym razem w innej temperaturze. Wszystkie resztki oraz wywary pozostałe po zacierze, wykorzystywane są do karmienia lokalnego bydła.
Woda używana do produkcji whisky Ardbeg pochodzi z jeziora Uigeadail, które znajduje się na wzgórzu, 3 mile za destylarnią. Woda ta przedostaje się małymi ciekami wodnymi przez pola torfowe do jeziora Airigh Nam Beist. Stamtąd przedostaje się korytem zwanym Ardbeg Burn do tamy w destylarni, skąd doprowadzana jest do tzw. Mash House, gdzie produkuje się zacier.
Ciekły zacier schładza się do 18°C i przepompowuje do specjalnych kadzi fermentacyjnych zwanych Wash Backs, które robione są z sosny Oregon. Następnie dodawane są drożdże, które fermentują zacier. Czas fermentacji w Ardbegu jest dłuższy niż w innych destylarniach ze względu na wysoką zawartość fenolu w oryginalnym słodzie. Po fermentacji następuje destylacja. Whisky Ardbeg destylowana jest 2-krotnie, dla jak najlepszego smaku i czystości destylatu.
Gotowy już destylat przelewany jest do beczek, które pochodzą z różnych źródeł. Większość destylatów dojrzewa w beczkach po bourbonie. Do procesu maturacji używa się beczek tylko z pierwszego i drugiego napełnienia. Po dojrzewaniu whisky przelewana jest do butelek i gotowa do spożycia.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,05L |
KRAJ | SZKOCJA |
RODZAJ BUTELECZKI | SZKŁO |
RODZAJ ALKOHOLU | WHISKY |