ARDBEG 5YO WEE BEASTIE SINGLE MALT WHISKY 0,7L
Opis
Whisky Ardbeg 5YO Wee Beastie – czy młodszy brat kultowej Ardbeg 10YO zrobi wrażenie na fanach whisky torfowych ?
PODCZAS ZAKUPU WHISKY SINGLE MALT ARDBEG WEE BEASTIE PODAJ HASŁO "4SHORTIE". OTRZYMASZ W PREZENCIE 4 SZKLANECZKI SHORTIE GLASSES.
AKCJA OBOWIĄZUJE DO WYCZERPANIA ZAPASÓW - ZAPRASZAMY.
Whisky Ardbeg 5YO Wee Beastie to nowe dziecko destylarni Ardbeg, produkowane na szkockiej wyspie Islay. Ta 5-letnia edycja charakteryzuje się specyficznie intensywnym aromatem torfu, dymu oraz przypraw. Nazywana jest „potworem w kieliszku”, który zrobi ogromne wrażenie na niejednym degustatorze, a w szczególności na wielbicielach whisky torfowych.
Single malt Ardbeg 5YO Wee Beastie przez 5 lat dojrzewa w beczkach po bourbonie oraz hiszpańskim winie sherry Oloroso. Dzięki takiemu połączeniu możecie poczuć niesamowitą eksplozję świeżych, ziołowych smaków z tradycyjnym torfowo-dymnym aromatem, jakim raczy nas Ardbeg od wielu lat w innych wydaniach.
Intensywnie torfowa whisky o ekskluzywnym charakterze.
Od 2005 roku Ardbeg przynależy do ekskluzywnego koncernu LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy, który jest właścicielem wielu dóbr luksusowych, takich jak kosmetyki, wina i napoje alkoholowe, biżuteria czy odzież. Wśród wielu marek należących do tej grupy z pewnością rozpoznajesz szapany Moet Chandon, Dom Perignon, wódki Belvedere, koniaki Hennessy, whisky Glenmorangie, czy wchodząc na inne kategorie zegarki Tag Heuer i kosmetyki Dior.
Każda marka wchodząca w skład tej luksusowej grupy wyróżnia się wyjątkową jakością, prestiżem i uznaniem odbiorców zachowując od lat niezmienne standardy.
Czym charakteryzuje się Ardbeg 5YO Wee Beastie?
- Kolor – jasny, złocisty;
- Zapach – świeży, ziołowy z aromatami wanilii, gruszek, pieprzu, miodu oraz pieczeni;
- Smak – bogaty, intensywny z nutami ziołowymi, czekoladą i wędzonym bekonem;
- Finisz – długi, ze słonym posmakiem wędzonego mięsa oraz nutą kakao.
200-letnia tradycja, pasja i lot w kosmos – historia destylarni Ardbeg.
W 1815 roku destylarnia Ardbeg stała się legalna. Wszystko za sprawą Johna Macdougalla, który postarał się o licencję dla destylarni, ustanawiając ją przy tym pełnoprawnym przedsiębiorstwem. W 1911 roku nazwa „Ardbeg” została zarejestrowana i zastrzeżona jako znak towarowy. Zastrzeżono również słynny symbol marki – ozdobną, rozpoznawalną literkę „A”.
Przez kilkadziesiąt następnych lat destylarnia Ardbeg była na pozycji straconej. Dopiero w 1997 roku, po wykupieniu destylarni przez spółkę Glenmorangie, zaczęto ponownie pełnowymiarową produkcję whisky Ardbeg.
W 2000 roku powstała niezwykle zrównoważona whisky – Ardbeg Ten, który stał się flagowym produktem destylarni. W tym samym roku utworzono również światowy komitet Ardbega po to, aby „drzwi destylarni nigdy się nie zamknęły”.
Ardbeg w kosmosie — jak to możliwe ?
W 2011 roku whisky Ardbeg, jako pierwsza whisky poleciała w kosmos. Jedna fiolka przez ok. 1045 dni krążyła po orbicie ziemskiej, w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Natomiast druga fiolka leżała na wyspie Islay w Szkocji. Był to eksperyment, który miał na celu sprawdzenie różnic pomiędzy whisky, która dojrzewała na Ziemi, a tą, która dojrzewała w braku grawitacji.
Naukowcy nie czekali długo na odpowiedź, bo już 12 września 2014 roku, fiolka wróciła na Ziemie. Wszystkie wyniki eksperymentu zostały szczegółowo opisane w książce zatytułowanej „Biała Księga” i napisanej przez wybitnego Dr. Billa Lumsdena – Master Blendera whisky Ardbeg.
Edycja, która została stworzona dla uczczenia powrotu z kosmosu, nazywa się Ardbeg Supernova z 2014 roku (wersja limitowana), a start whisky w kosmos uczczony został edycją Galileo (również limitowaną).
Jak wygląda proces produkcji whisky Ardbeg?
W destylarni Ardbeg używa się najbardziej torfowego słodu jęczmiennego w branży, w kategorii, jaką jest torfowa whisky produkowana seryjnie. Słód zadymiany jest do poziomu 50 ppm. Od 1981 r. w Ardbegu nie słoduje się ziarna jęczmienia, dlatego też cały słód wykorzystywany do produkcji pochodzi z legendarnej destylarni/słodowni – Port Ellen. Następnie słód mieli się w kultowym i niezwykle rzadkim młynie słodowym Boby, który został osadzony w destylarni Ardbeg w 1921 roku.
Zmielony już słód wkładany jest do specjalnej kadzi zaciernej wraz z wodą podgrzaną do 63,5°C. Głównym celem jest otrzymanie maksymalnej ilość cukru, dlatego też woda dodawana jest 3-krotnie do zacieru, za każdym razem w innej temperaturze. Wszystkie resztki pozostałe po zacierze, wykorzystywane są do karmienia lokalnego bydła.
Woda używana do produkcji whisky Ardbeg pochodzi z jeziora Uigeadail, które znajduje się na wzgórzu, 3 mile za destylarnią. Woda ta przedostaje się małymi ciekami wodnymi przez pola torfowe do jeziora Airigh Nam Beist. Stamtąd przedostaje się korytem zwanym Ardbeg Burn do tamy w destylarni, skąd doprowadzana jest do tzw. Mash House, gdzie produkuje się zacier.
Ciekły zacier schładza się do 18°C i przepompowuje do specjalnych kadzi fermentacyjnych zwanych Wash Backs, które robione są z sosny Oregon. Następnie dodawane są drożdże, które fermentują zacier. Czas fermentacji w Ardbegu jest dłuższy niż w innych destylarniach ze względu na wysoką zawartość fenolu w oryginalnym słodzie. Po fermentacji następuje destylacja. Whisky Ardbeg destylowana jest 2-krotnie, dla jak najlepszego smaku i czystości destylatu.
Gotowy już destylat przelewany jest do beczek, które pochodzą z różnych źródeł. Większość destylatów dojrzewa w beczkach po bourbonie. Do procesu maturacji używa się beczek tylko z pierwszego i drugiego napełnienia. Po dojrzewaniu whisky przelewana jest do butelek i gotowa do spożycia.
Zachęcamy do odpowiedzialnej konsumpcji whisky.
Jako firma ICON Wine & Whisky Selection zachęcamy Was do odpowiedzialnego stylu konsumpcji whisky i cieszenia się jej smakiem w umiarkowanych ilościach.
Dane techniczne
REGION WHISKY SINGLE MALT | ISLAY |
RODZAJ WHISKY | SINGLE MALT SZKOCJA |
GRUPA AROMATÓW | DYMNE I TORFOWE |
KRAJ WHISKY | SZKOCJA |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 47,4% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |