Producenci
Nowości
CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

BEEFEATER PINK GIN 0,7L
BEEFEATER PINK GIN 0,7L

84,99 zł

szt.
BISCARDO NEROPASSO 0,75L
BISCARDO NEROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO OROPASSO 0,75L
BISCARDO OROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L

79,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L

39,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L

39,90 zł

szt.

ARDBEG 5YO WEE BEASTIE SINGLE MALT WHISKY 0,7L

Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
Cena: 199,00 zł 199.00
ilość szt.
Zyskujesz 398 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.00167
Producent: ARDBEG
Kod produktu: WHISKY SM 339

Opis

Whisky Ardbeg 5YO Wee Beastie – czy młodszy brat kultowej Ardbeg 10YO zrobi wrażenie na fanach whisky torfowych ?

Ardebg shorties glasses

PODCZAS ZAKUPU WHISKY SINGLE MALT ARDBEG WEE BEASTIE PODAJ HASŁO "4SHORTIE". OTRZYMASZ W PREZENCIE 4 SZKLANECZKI SHORTIE GLASSES.
AKCJA OBOWIĄZUJE DO WYCZERPANIA ZAPASÓW - ZAPRASZAMY.

Whisky Ardbeg 5YO Wee Beastie to nowe dziecko destylarni Ardbeg, produkowane na szkockiej wyspie Islay. Ta 5-letnia edycja charakteryzuje się specyficznie intensywnym aromatem torfu, dymu oraz przypraw. Nazywana jest „potworem w kieliszku”, który zrobi ogromne wrażenie na niejednym degustatorze, a w szczególności na wielbicielach whisky torfowych.

Single malt Ardbeg 5YO Wee Beastie przez 5 lat dojrzewa w beczkach po bourbonie oraz hiszpańskim winie sherry Oloroso. Dzięki takiemu połączeniu możecie poczuć niesamowitą eksplozję świeżych, ziołowych smaków z tradycyjnym torfowo-dymnym aromatem, jakim raczy nas Ardbeg od wielu lat w innych wydaniach.

Intensywnie torfowa whisky o ekskluzywnym charakterze.  

Od 2005 roku Ardbeg przynależy do ekskluzywnego koncernu LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy, który jest właścicielem wielu dóbr luksusowych, takich jak kosmetyki, wina i napoje alkoholowe, biżuteria czy odzież. Wśród wielu marek należących do tej grupy z pewnością rozpoznajesz szapany Moet Chandon, Dom Perignon, wódki Belvedere, koniaki Hennessy, whisky Glenmorangie, czy wchodząc na inne kategorie zegarki Tag Heuer i kosmetyki Dior.

Każda marka wchodząca w skład tej luksusowej grupy wyróżnia się wyjątkową jakością, prestiżem i uznaniem odbiorców zachowując od lat niezmienne standardy.

Czym charakteryzuje się Ardbeg 5YO Wee Beastie?

  • Kolor – jasny, złocisty;
  • Zapach – świeży, ziołowy z aromatami wanilii, gruszek, pieprzu, miodu oraz pieczeni;
  • Smak – bogaty, intensywny z nutami ziołowymi, czekoladą i wędzonym bekonem;
  • Finisz – długi, ze słonym posmakiem wędzonego mięsa oraz nutą kakao.

200-letnia tradycja, pasja i lot w kosmos – historia destylarni Ardbeg.

W 1815 roku destylarnia Ardbeg stała się legalna. Wszystko za sprawą Johna Macdougalla, który postarał się o licencję dla destylarni, ustanawiając ją przy tym pełnoprawnym przedsiębiorstwem. W 1911 roku nazwa „Ardbeg” została zarejestrowana i zastrzeżona jako znak towarowy. Zastrzeżono również słynny symbol marki – ozdobną, rozpoznawalną literkę „A”.

Przez kilkadziesiąt następnych lat destylarnia Ardbeg była na pozycji straconej. Dopiero w 1997 roku, po wykupieniu destylarni przez spółkę Glenmorangie, zaczęto ponownie pełnowymiarową produkcję whisky Ardbeg.

W 2000 roku powstała niezwykle zrównoważona whisky – Ardbeg Ten, który stał się flagowym produktem destylarni. W tym samym roku utworzono również światowy komitet Ardbega po to, aby „drzwi destylarni nigdy się nie zamknęły”.

Ardbeg w kosmosie — jak to możliwe ?

W 2011 roku whisky Ardbeg, jako pierwsza whisky poleciała w kosmos. Jedna fiolka przez ok. 1045 dni krążyła po orbicie ziemskiej, w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Natomiast druga fiolka leżała na wyspie Islay w Szkocji. Był to eksperyment, który miał na celu sprawdzenie różnic pomiędzy whisky, która dojrzewała na Ziemi, a tą, która dojrzewała w braku grawitacji.

Naukowcy nie czekali długo na odpowiedź, bo już 12 września 2014 roku, fiolka wróciła na Ziemie. Wszystkie wyniki eksperymentu zostały szczegółowo opisane w książce zatytułowanej „Biała Księga” i napisanej przez wybitnego Dr. Billa Lumsdena – Master Blendera whisky Ardbeg.
Edycja, która została stworzona dla uczczenia powrotu z kosmosu, nazywa się Ardbeg Supernova z 2014 roku (wersja limitowana), a start whisky w kosmos uczczony został edycją Galileo (również limitowaną).

Jak wygląda proces produkcji whisky Ardbeg?

W destylarni Ardbeg używa się najbardziej torfowego słodu jęczmiennego w branży, w kategorii, jaką jest torfowa whisky produkowana seryjnie. Słód zadymiany jest do poziomu 50 ppm. Od 1981 r. w Ardbegu nie słoduje się ziarna jęczmienia, dlatego też cały słód wykorzystywany do produkcji pochodzi z legendarnej destylarni/słodowni – Port Ellen. Następnie słód mieli się w kultowym i niezwykle rzadkim młynie słodowym Boby, który został osadzony w destylarni Ardbeg w 1921 roku.

Zmielony już słód wkładany jest do specjalnej kadzi zaciernej wraz z wodą podgrzaną do 63,5°C. Głównym celem jest otrzymanie maksymalnej ilość cukru, dlatego też woda dodawana jest 3-krotnie do zacieru, za każdym razem w innej temperaturze. Wszystkie resztki pozostałe po zacierze, wykorzystywane są do karmienia lokalnego bydła.

Woda używana do produkcji whisky Ardbeg pochodzi z jeziora Uigeadail, które znajduje się na wzgórzu, 3 mile za destylarnią. Woda ta przedostaje się małymi ciekami wodnymi przez pola torfowe do jeziora Airigh Nam Beist. Stamtąd przedostaje się korytem zwanym Ardbeg Burn do tamy w destylarni, skąd doprowadzana jest do tzw. Mash House, gdzie produkuje się zacier.

Ciekły zacier schładza się do 18°C i przepompowuje do specjalnych kadzi fermentacyjnych zwanych Wash Backs, które robione są z sosny Oregon. Następnie dodawane są drożdże, które fermentują zacier. Czas fermentacji w Ardbegu jest dłuższy niż w innych destylarniach ze względu na wysoką zawartość fenolu w oryginalnym słodzie. Po fermentacji następuje destylacja. Whisky Ardbeg destylowana jest 2-krotnie, dla jak najlepszego smaku i czystości destylatu.

Gotowy już destylat przelewany jest do beczek, które pochodzą z różnych źródeł. Większość destylatów dojrzewa w beczkach po bourbonie. Do procesu maturacji używa się beczek tylko z pierwszego i drugiego napełnienia. Po dojrzewaniu whisky przelewana jest do butelek i gotowa do spożycia.

Zachęcamy do odpowiedzialnej konsumpcji whisky.

Jako firma ICON Wine & Whisky Selection zachęcamy Was do odpowiedzialnego stylu konsumpcji whisky i cieszenia się jej smakiem w umiarkowanych ilościach.

Dane techniczne

REGION WHISKY SINGLE MALT ISLAY
RODZAJ WHISKY SINGLE MALT SZKOCJA
GRUPA AROMATÓW DYMNE I TORFOWE
KRAJ WHISKY SZKOCJA
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 47,4%
POJEMNOŚĆ 0,7L

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl