Producenci
Nowości
CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

BEEFEATER PINK GIN 0,7L
BEEFEATER PINK GIN 0,7L

84,99 zł

szt.
BISCARDO NEROPASSO 0,75L
BISCARDO NEROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO OROPASSO 0,75L
BISCARDO OROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L

79,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L

39,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L

39,90 zł

szt.

BRANDY ARARAT 3* 0,7L + KARTON

Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
Cena: 87,99 zł 87.99
ilość szt.
Zyskujesz 175 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: ARARAT
Kod produktu: BRANDY 018

Opis

Ararat 3 stars – co go charakteryzuje?

Ararat 3 stars to wysokiej jakości brandy, produkowana w Armenii przez Yerevan Brandy Company. Jest najmłodszą i najbardziej odważną wersją z serii. Wyróżnia go żywy i korzenny aromat kwitnących drzew owocowych oraz intensywny smak z nutami świeżych, domowych wypieków. Ararat 3 stars przez 3 lata dojrzewa w beczkach z kaukaskiego dębu. Jest to brandy produkowana i butelkowana w Armenii.

Czym charakteryzuje się Ararat 3 stars?

  • Zapach: intensywny, przyprawowy, korzenny, lekko pikantny z aromatami kwitnących kwiatów oraz świeżych owoców;
  • Smak: żywy z lekko owocową i korzenną nutą oraz świeżą nutą domowych wypieków;
  • Finisz: lekko pikantny.

Czym jest Ararat?

Ararat to masyw górski, znajdujący się w centrum wyżyny Armeńskiej. Ma ponad 5 tysięcy metrów nad poziomem morza i otacza go dolina Ararat. Jest niezwykłym i mistycznym miejscem, dlatego też czczona góra Ararat, stała się herbem Armenii oraz dumą tego narodu. Według biblijnej Księgi Rodzaju to właśnie na górze Ararat spoczęła po potopie Arka Noego.

Nazwa Ararat pochodzi prawdopodobnie od czczonego ponad 4 tysiące lat temu bożka śmierci i odrodzenia – Ara. Jest to nawiązanie do pór roku i związanymi z nimi zmianami zachodzącymi na górze Ararat – zimą góra jest ”martwa”, natomiast wiosną się ”odradza”.

Jak wygląda produkcja Araratu?

Wszystko zaczyna się w Dolinie Ararat w regionie Tavush, gdzie znajdują się uprawy lokalnych, armeńskich winogron używanych do produkcji Araratu. Co roku, we wrześniu, następuje winobranie, w którym uczestniczą rolnicy i ich całe rodziny. Winogrona zbierane są ręcznie, tak aby zachowały wszystkie swoje walory smakowe.

Eksperci z Yerevan Brandy Company, do pozyskiwania soku winogronowego, używają pras pneumatycznych, używanych do produkcji drogich win musujących, dzięki czemu skórki oraz nasiona winogron nie są uszkodzone. Po wytłoczeniu, w wyniku naturalnej fermentacji powstaje wysokiej jakości białe wino ormiańskie.

Następnym procesem jest delikatna i złożona destylacja, znana od czasów starożytnych. Wino musi przejść 2 fazy destylacji – pierwotną oraz frakcyjną. Destylacja frakcyjna dzieli alkohol na trzy frakcje, tzw. głowę, serce i ogon. Ze wszystkich frakcji, tylko serce – najczystsza i najcieńsza frakcja, służy jako podstawa Araratu.

Dalej brandy poddawane jest dojrzewaniu. Beczki wykonywane są z kaukaskiego dębu, który nie może być młodszych niż 70 lat. Każda beczka robiona jest ręcznie przez mistrzów Yerevan Brandy Company, w ich własnym warsztacie. Brandy leżakuje przez co najmniej 3 lata.

Ostatnim etapem jest mieszanie. Szczególną rolę podczas blendowania odgrywa woda. W przypadku Araratów woda ta pochodzi z naturalnego źródła Katnakhpyur. Gotowa mieszanka zostaje ponownie przelana do beczek, dzięki czemu destylaty mają okazję dokładnie się połączyć, tworząc legendarny Ararat.

Dane techniczne

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 40%
POJEMNOŚĆ 0,7L
KRAJ ARMENIA

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl