COMPASS BOX THE SPICE TREE WHISKY 0,7L + KARTON
Opis
Whisky Compass Box The Spice Tree – skąd bierze się jej pikantność?
Whisky Compass Box The Spice Tree jest to whisky typu Blended Malt produkowana w Szkocji. Cała jej ”ostrość” pochodzi od sposobu maturacji Single Maltów oraz specjalnych, tzw. hybrydowych beczek użytych do tego procesu. Taki sposób maturacji pozwala uzyskać nietuzinkowy, pikantny profil smakowy.
Do pierwotnej maturacji whisky Compass Box The Spice Tree używane są standardowe beczki z dębu amerykańskiego z pierwszego oraz kolejnego napełnienia. Najwięcej jednak dzieje się przy drugim dojrzewaniu, kiedy do akcji wkraczają hybrydowe beczki. Producent używa beczek z dębu amerykańskiego z wiekami o 3 różnych stopniach wypalenia, które produkowane są z dębu francuskiego, rosnącego w 195-letnich lasach, porastających francuskie góry Wogezy.
Czym charakteryzuje się whisky Compass Box The Spice Tree?
- Zapach – intensywny, słodki aromat goździków, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz wanilii;
- Smak – pełny, okrągły, zrównoważona pikantność z delikatną słodyczą;
- Finisz – długi.
Jak produkowana jest whisky Compass Box The Spice Tree?
Whisky Compass Box The Spice Tree produkowana jest z 3 Single maltów. Cała kompozycja składa się z:
- 60% to whisky z destylarni Clynelish, dojrzewające w amerykańskich beczkach pierwszego napełnienia. Odpowiadają one za owocowość.
- 20% to whisky z destylarni Dailuaine, dojrzewające również w amerykańskich beczkach pierwszego napełnienia. Odpowiadają one za mięsistość całej kompozycji.
- Kolejne 20% to whisky pochodzące z destylarni Teaninich, które tak samo dojrzewają w amerykańskich beczkach pierwszego napełnienia. Odpowiadają one za aromatyczny zapach.
Kolejnym etapem produkcji jest 2-letnia maturacja, wyżej wymienionej kompozycji, w hybrydowych beczkach, o różnym stopniu wypalenia wiek. Wygląda to następująco:
- 25% mieszanki dojrzewa w beczce o niskim stopniu wypalenia wieka.
- 22 % mieszanki dojrzewa w beczce o średnim stopniu wypalenia wieka.
- 32% mieszanki dojrzewa w beczce o wysokim stopniu wypalenia wieka.
- 21% mieszanki dojrzewa w beczce z dębu amerykańskiego pierwszego napełnienia.
W rezultacie ten skomplikowany proces podwójnej maturacji sprawia, że cała kompozycja jest pełna niesamowicie intensywnych, pikantnych i aromatycznych przypraw korzennych.
Dane techniczne
RODZAJ WHISKY | BLENDED MALT |
KRAJ WHISKY | SZKOCJA |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 46% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |