GLEN SCOTIA 14YO FESTIVAL RELESE 2020 PEATED TAWNY PORT FINISH SINGLE MALT WHISKY 0,7L + KARTON
Opis
Glen Scotia 14YO Tawny Port Cask Finish – whisky, którą uczczono Campbeltown Malts Festival 2020.
Co roku, w maju obchodzony jest Campbeltown Malts Festival – jak sama nazwa wskazuje w szkockim regionie Campbeltown. Jest to jedna z największych imprez dotyczących tylko i wyłącznie single maltów. Obchodzony jest, jako święto wszystkiego, co wyjątkowe w Campbeltown oraz dziedzictwa whisky z tego regionu. Destylarnia Glen Scotia postanowiła uczcić Campbeltown Malts Festival 2020 wydając specjalną, 14-letnią whisky, wykańczaną w beczkach po czerwonym winie wzmacnianym – Porto Tawny.
Edycja limitowana Glen Scotia 14YO Tawny Port Cask Finish to szkocka whisky typu single malt, butelkowana o mocy beczki – cask strengh i zawierająca 52,8% alkoholu, która łączy nadmorski, lekko torfowy charakter destylarni Glen Scotia razem z jagodowo-kwiatowym aromatem oraz gładkimi nutami chrupiącego, zielonego jabłka, syropu brzoskwiniowego oraz wanilii ze słodkim miodem.
Whisky Glen Scotia 14YO Tawny Port Cask Finish, powstała poprzez poddanie leżakowaniu torfowych destylatów z 2006 roku w 3 rodzajach beczek z amerykańskiego dębu – typu hogsheads, first-fill (pierwszego napełnienia) po bourbonie oraz świeżych o średnim stopniu wypalenia. Takie połączenie nadało standardowej, torfowej whisky zbalansowanego oraz lekko, owocowego i przyprawowego charakteru.
Po tym czasie wszystkie trunki zostały ze sobą zmieszane i przelane do beczek po czerwonym winie wzmacnianym Porto Tawny prosto z wybrzeży Portugalii, gdzie whisky finiszowała jeszcze przez 6 miesięcy. Dzięki temu całość zyskała nuty dojrzałych owoców leśnych, takich jak jagód, czarnej porzeczki i malin.
Co charakteryzuje whisky Glen Scotia 14YO Tawny Port Cask Finish?
- Zapach: ciekawy i przyjemny z aromatem jeżyn, kwiatów róży i morskiej bryzy;
- Smak: bogaty i jedwabisty, pełen nut rześkiego, zielonego jabłka, syropu brzoskwiniowego oraz wanilii z miodową słodyczą;
- Finisz: delikatny z dymnym posmakiem torfu oraz dodatkiem czarnej porzeczki, malin i goździków.
Kilka słów o Glen Scotia Distillery.
Glen Scotia to jedna z najmniejszych destylarni znajdujących się w Szkocji. Zapisała się jednak na kartach historii, jeżeli chodzi o region produkcji whisky – Campbeltown, w którym to też się znajduje. To urocze miejsce praktycznie zachowało się w 100% w porównaniu z jego pierwotnym wizerunkiem. Okres trwania oby dwóch Wojen Światowych był burzliwym czasem dla Master Blenderów z Campbeltown, jednak dorobek Glen Scotii przetrwał do dzisiaj.
Sama destylarnia jest bogata w oryginalne funkcje i wyposażenie, dzięki czemu uważa się ją za wyjątkowe miejsce do pracy oraz zwiedzania. Pracownicy codziennie wkładają całe swoje serce, aby zachować te zabytkowe budynki i powstające tu produkty. Do dziś podążają oni śladami założycieli, destylując tradycyjnymi metodami, a także starannie tworząc whisky o niepowtarzalnym, morskim stylu Campbeltown, z którego to słyną na całym świecie.
Jednak destylarnia Glen Scotia zajmuje się czymś więcej niż tylko produkcją whisky. Bowiem na jej dziedzińcu znajdują się dwa ule, w których ich mieszkańcy, czyli pszczoły tworzą swój przepyszny miód.
Jak wygląda proces produkcji w Glen Scotii?
Glen Scotia od zawsze produkowała whisky w 2 stylach – torfową i nietorfową. Z biegiem lat wzrosła jej jakość, dzięki dłuższej fermentacji i kadzeniu słodowanego jęczmienia, a także wolniejszej i ostrożniejszej destylacji. Proces sam w sobie pozostał jednak taki sam. Chociaż Glen Scotia nie słoduje już sama jęczmienia, kupuje taki sam ze Szkocji – zgodnie z ich dokładną specyfikacją, aby zachować prawdziwy charakter swoich trunków.
Destylacja w Glen Scotii ma swoją nazwę, mianowicie „small batch process”. Proces ten polega na umieszczeniu słodowanego jęczmienia najpierw w kadzi zaciernej, gdzie w przeciągu 8 godzin dodaje się do niego dwukrotnie wodę. Pierwsza jest dodawana przy 66°C, druga natomiast przy 72°C. Gotowa brzeczka, umieszczana jest Washbacks w temperaturze 22°C, gdzie dodaje się drożdże. Tak fermentuje przez 70 godzin, zanim zostanie przeniesiona do alembiku Wash Still w celu pierwszej (wstępnej) destylacji, która trwa około 9 godzin.
Po tym czasie ciecz zostaje przelewana do destylatora Spirits Still, gdzie rozpoczyna się jej druga część. Po skończonym procesie destylat zostaje rozcieńczony wodą do 63,5% zawartości alkoholu i trafia do beczek, które następnie są przewożone do magazynu Dunnage, gdzie spędzają tyle czasu ile potrzeba trunkowi.
Dane techniczne
REGION WHISKY SINGLE MALT | CAMPBELTOWN |
RODZAJ WHISKY | SINGLE MALT SZKOCJA |
GRUPA AROMATÓW | OWOCOWE I KORZENNE |
KRAJ WHISKY | SZKOCJA |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 52,8% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |