Producenci
Nowości
CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

BEEFEATER PINK GIN 0,7L
BEEFEATER PINK GIN 0,7L

84,99 zł

szt.
BISCARDO NEROPASSO 0,75L
BISCARDO NEROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO OROPASSO 0,75L
BISCARDO OROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L

79,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L

39,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L

39,90 zł

szt.

GLENMORANGIE ASTAR SINGLE MALT WHISKY 0,7L + KARTON

Dostępność: brak towaru
Cena: 386,40 zł 386.40
ilość szt.
Zyskujesz 772 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.66667
Producent: GLENMORANGIE
Kod produktu: WHISKY SM 347

Opis

Whisky Glenmorangie Astar – przyjemność dla podniebienia.

W 2008 roku destylarnia Glenmorangie wykreowała whisky, której główną tajemnicą było leżakowanie w specjalnych beczkach, wykonanych na zamówienie. Trunek ten został nazwany Glenmorangie Astar. Po wielu latach udało się ją odtworzyć, dzięki czemu mamy znów okazję cieszyć się tym niesamowitym smakiem.

Whisky Glenmorangie Astar to wyjątkowy single malt, wydany jako edycja limitowana. Produkowany jest w mieście Tain w szkockim regionie Highland. Nazwa Astar wywodzi się ze szkockiego gaelickiego. Słowo to oznacza „podróż” i jest nawiązaniem do używanych przy produkcji whisky beczek, które pokonują długą drogę, zanim znajdą się w magazynach destylarni Glenmorangie.

Dlaczego beczki użyte do whisky Glenmorangie Astar są tak cenne?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, główną rzeczą odpowiadającą za wyjątkowość whisky Glenmorangie Astar są beczki, w których była finiszowana. Są unikalne i bardzo rzadkie, które wytwarza się zgodnie z rygorystycznymi specyfikacjami.

Są one bowiem produkowane z wyselekcjonowanych, wolno rosnących dębów pozyskiwanych z Gór Ozark w stanie Missouri. Dąb ten wybierany jest ze względu na swoją porowatą strukturę, która ma duży wpływ na późniejszy proces dojrzewania whisky.

W kolejnym etapie wycinane są klepki, które pozostawia się na co najmniej dwa lata na świeżym powietrzu, zanim zostaną wykorzystane do produkcji beczek. Takie sezonowanie drewna wpływa wyraźnie na profil smakowy whisky, nadając jej pełno waniliowych nut.

Następnie z klepek robione są beczki, które wypala się w celu nadania whisky charakterystycznego, migdałowo-kokosowego aromatu. Takie beczki zalewa się Bourbonem na okres około 4 lat. Po tym czasie kończą swoją podróż w Szkocji, gdzie napełniane są destylatem, który niebawem zamieni się w Glenmorangie Astar.

Ten specjalnie dopracowany sposób dojrzewania pozwolił osiągnąć w whisky Glenmorangie Astar cudowne bogactwo, jedwabistą kremowość oraz złożoność.

Czym zachwyca whisky Glenmorangie Astar?

  • Zapach – bogaty i owocowy. Pełen w słodkie aromaty toffi i miodu, zbalansowane aromatem kwiatów, mięty, świeżo wyciskanej cytryny i kokosa;
  • Smak – gładki i kremowy, mocno wyczuwalne nuty crème-brûlée z owocami tropikalnymi, kremem waniliowym i orzechami laskowymi, a także pikantnymi nutami goździków, prażonego dębu oraz odrobiną mentolu;
  • Finisz – długi i trwały, miodowo-migdałowy posmak ze śladowymi ilościami anyżu i cukierków kokosowych.

Co wiecie o potędze Highland? Kilka faktów o unikatowej destylarni Glenmorangie.

W 1843 roku mistrz destylacji William Matheson zakupił w mieście Tain farmę Morangie trudniącą się browarnictwem. Po otrzymaniu licencji na destylowanie whisky, w miejscu dawnego browaru stworzył legalną destylarnię – Glenmorangie, gdzie od 1849 roku produkowana jest jedna z najlepszych whisky w Szkocji. 
Whisky Glenmorangie od początku miała wielu zwolenników. Już w 1880 roku była eksportowana do Włoch i USA, a produkcja zaczęła przekraczać 90 tysięcy litrów rocznie.

Za jej produkcję odpowiedzialni są ”Mężczyzni z Tain”. Tak nazywani są mistrzowie fachu w destylarni Glenmorangie, którzy od 2 wieków powierzają tajemnice destylarni kolejnym pokoleniom. Ich poświęcenie, umiejętności oraz dbałość o szczegóły dowodzą, że historia destylarni dotyczy nie tylko whisky, ale i ludzi. 
Od 1920 roku przy produkcji whisky Glenmorangie pracuje stale 16 mężczyzn. Jest to wyszczególnione na każdej etykiecie butelki dopiskiem „Udoskonalone przez 16 Mężczyzn z Tain”.

Głównym znakiem rozpoznawczym destylarni Glenmorangie jest jej symbol, przedstawiający rzeźbę z kamienia Cadboll. Powstała ona pod koniec VIII wieku na półwyspie w północno-wschodniej Szkocji, w okolicy miasta Tain. Rzeźba uważana jest za jedno z najważniejszych dzieł wczesno europejskich. Wyrzeźbili ją Piktowie – dumny i wolny lud rządzący w północno-wschodniej Szkocji.

Te misterne rzeźby przedstawiające historię ludu Piktów stały się inspiracją dla Glenmorangie. Dlatego też destylarnia zleciła rzeźbiarzowi Barry’emu Grove odtworzenie największego dzieła Piktów. Następnie dzieło to zostało przekazane na rzecz Historic Hilton Trust i ulokowane w pierwotnym miejscu oryginalnej rzeźby. Oryginał natomiast można podziwiać w Narodowym Muzeum Szkocji.

Jak wygląda produkcja Whisky w Glenmorangie?

Najważniejszym składnikiem whisky Glenmorangie jest woda, która pochodzi z własnościowych źródeł destylarni The Tarlogie Springs. Źródła są produktem deszczu, który jest naturalnie filtrowany za pomocą warstw wapienia i piaskowca przez ok. 100 lat. Sprawia to, że ta „twarda woda”, bogata w magnez i wapno, jest najbardziej unikalnym składnikiem spośród wszystkich destylarni w Highland.

Whisky w Glenmorangie jest dwukrotnie destylowana. Do jej destylacji używa się najwyższych alembików w Szkocji. Mają one 5,14 metra wysokości, czyli tyle, co dorosły samiec żyrafy. Dzięki takiej destylacji do butelki trafiają tylko najlżejsze i najdelikatniejsze krople tego trunku.

Beczki używane w destylarni Glenmorangie pochodzą ze stanu Missouri. Robione są z wolno rosnącego, białego dębu amerykańskiego i przez 18 miesięcy suszy się je na świeżym powietrzu. Najpierw dojrzewa w nich Bourbon, a po 4 latach wykorzystywane są do maturacji whisky Glenmorangie. Co najważniejsze, beczki są tylko dwukrotnie napełniane. Taki zabieg sprawia, że drewno przekazuje whisky najbardziej niepowtarzalne i bogate smaki oraz aromaty.

Destylarnia Glenmorangie jako pierwsza na świecie poddała swoją whisky tzw. extra maturacji w beczkach po winach portosherry i sauternes. Dzięki finiszowaniu whisky w beczkach po winie destylarnia Glenmorangie otrzymuje niepowtarzalne i zróżnicowane kompozycje smakowe dostępne jako indywidualne wersje tego producenta.

Dane techniczne

RODZAJ WHISKY SINGLE MALT SZKOCJA
KRAJ WHISKY SZKOCJA
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 52,2%
POJEMNOŚĆ 0,7L

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl