WERMUT MARTINI RISERVA SPECIALE RUBINO 0,75L
Opis
Martini Riserva Speciale Rubino – wytrawny wermut z nutą szlachetnego, czerwonego wina.
Martini Riserva Speciale Rubino swoją nazwę wzięło od efektownego, rubinowego koloru. Zawdzięcza go dodatkowi kory z czerwonego drzewa sandałowego oraz wina ze szczepu Nebbiolo z apelacji Langhe DOC. Oprócz wina i kory, w Martini Riserva Speciale Rubino znajdują się jeszcze 3 różne gatunki piołunu, przyprawy korzenne, a także rzadko używany oset św. Benedykta. Za recepturę tą odpowiada Ivano Tonutti – zielarz, który na podstawie starych przepisów Lugiego Rossi opracowuje nowe formuły do produktów Martini.
Wszystkie składniki, które były macerowane w alkoholu, spędziły dodatkowo ponad 2 miesiące w dębowej beczce. Martini Riserva Speciale Rubino jest wytrawnym wermutem, który łączy świeże, soczyste nuty czerwonych owoców, przypominające szlachetne wino z tanicznym, ziołowo-korzenno akcentem.
Aby w pełni docenić jego bogaty smak i aromat warto spróbować go solo. Najlepiej serwować go schłodzonego w towarzystwie sezonowanej wędliny, takiej jak szynka parmeńska lub szlachetne salami. Równie świetnie smakuje w koktajlach, łącząc się między innymi z ginem, słodszymi wersjami Martini oraz owocowymi dodatkami.
Co charakteryzuje Martini Riserva Speciale Rubino?
- Zapach: intensywny i przyjemny, aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, pikantnych przypraw i drewna sandałowego;
- Smak: złożony, wyczuwalne świeże i soczyste nuty czerwonego wina, goryczkowe nuty piołunu oraz odrobina beczki dębowej;
- Finisz: posmak czerwonych owoców z goryczką piołunu.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem Martini Riserva Speciale Rubino.
Precursory
Składniki:
- 45 ml Martini Riserva Speciale Rubino
- 45 ml Porto Tawny
- 10 ml syropu cukrowego
- 5 ml soku z cytryny
- kilka kropel Angostura Bitters
- kilka kropel Angostura Bitters Orange
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w shakerze. Podawaj w dużym kieliszku z cząstką pomarańczy. Na zdrowie!
Subourbon
Składniki:
- 25 ml Martini Riserva Speciale Rubino
- 45 ml bourbonu
- 60 ml soku żurawinowego
- kilka kropel Angostura Bitters
Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą w shakerze bourbon z Martini i sokiem żurawinowym. Dodaj kilka kropel Angostura Bitters. Szklankę typu highball wypełnij kruszonym lodem i przelej do niej zawartość shakera. Możesz ozdobić drinka kilkoma świeżymi jeżynami. Na zdrowie!
Jaka jest historia marki Martini?
Martini to jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek świata. Lubiany i popularny wermut produkowany jest od 1863 roku. Twórcą receptury był zielarz Luigi Rossi, którego zaprosił do współpracy Alessandro Martini – dyrektor niewielkiej firmy handlującej winem i alkoholami.
W 1864 powstała nowa wytwórnia wermutu w Pessione koło Turynu. Wermut nazwany Martini błyskawicznie stał się hitem sprzedaży nie tylko w Europie. Już w 1903 roku był eksportowany do 70 krajów świata. W 1929 roku pojawiło się po raz pierwszy kultowe logo „Ball & Bar”.
Po II wojnie światowej Martini z powodzeniem prowadziło kampanie reklamowe w telewizji, sponsorowało sporty samochodowe, koncerty, wystawy, a także mistrzostwa świata w piłce nożnej kobiet. W 1977 roku rodzinna firma Martini & Rossi została przekształcona w General Beverage Corporation. W 1992 roku nastąpiła fuzja z Bacardi, co zaowocowało powstaniem czwartej co do wielkości na rynku alkoholowym firmy Bacardi-Martini Ltd.
Obecnie wytwórnię opuszcza około 5 milionów litrów Martini rocznie. Jest to jedna z najsilniejszych marek – słowo Martini stało się nieomal synonimem aperitifu. Nazwę tą nosi jeden z najpopularniejszych drinków na świecie, a także charakterystyczne, trójkątne kieliszki koktajlowe.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 18% |
POJEMNOŚĆ | 0,75L |
KRAJ | WŁOCHY |