NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
Opis
Umeshu Aka – orzeźwiający likier z Japonii o jaskrawej, czerwonej barwie.
Umeshu Aka (aka po japońsku czerwony) przyciąga wzrok jaskrawym, czerwonym kolorem. Wbrew pozorom niezwykłą barwę zawdzięcza naturalnemu barwnikowi – liściom shiso. Jest to roślina dodawana przypominająca nieco miętę, jej polska nazwa to pachnotka zwyczajna.
Czerwona odmiana shiso stanowi nie tylko doskonały, naturalny barwnik, ale również przyprawę o subtelnym aromacie przypominającym połączenie mięty z bazylią. Umeshu Aka nazywana mylnie winem śliwkowym to w rzeczywistości nalewka o niewielkiej zawartości alkoholu, która powstaje na bazie wódki ryżowej shochu z dodatkiem dojrzałych moreli ume, liści shiso i niewielkiej ilości rozmarynu.
Jest napojem bardzo lekkim, o przeważającej słodkiej owocowej nucie połączonej z elegancką kwasowością i odrobiną ziołowych przypraw. Świetnie smakuje na kostkach lodu, a efektowny kolor czyni ją fantastyczną bazą do barwnych cocktaili.
Na tle czerwonego likieru elegancko prezentuje się biała etykieta w japońskim stylu – ze znakami kanji i motywem kwitnącej moreli ume.
Co charakteryzuje Umeshu Aka ?
- Barwa: intensywnie czerwona;
- Zapach: dojrzałe owoce, miód, nieco ziołowych przypraw;
- Smak: bogaty, słodkie, dojrzałe morele i brzoskwinie, cytrusy, miód, kwiaty, zioła;
- Finisz: przyjemny, owocowy, z doskonałą równowagą słodyczy i kwasowości.
Jaka jest historia marki Nakata produkującej tradycyjne umeshu ?
Nakata to doskonały i typowy dla Japonii przykład połączenia wielopokoleniowej tradycji rodzinnej z postępem i nowoczesnym zarządzaniem. Działająca od ponad 120 lat firma wyspecjalizowała się w produktach z japońskiej moreli ume.
Produkuje tradycyjne kiszonki, napoje, a przede wszystkim umeshu. Cały proces przetwarzania owoców odbywa się ręcznie – w Japonii nazywa się to monozukuri. Owoce uprawiane są na południu wyspy Honsiu, w idealnych dla nich warunkach atmosferycznych.
W Japonii umeshu jest bardzo popularna – istnieje wiele gatunków, producentów, wytwarza się ją także domowym sposobem. Jednak Nakata jest szczególnie uznana ze względu na najwyższą jakość. W 1997 roku firmę odwiedziła para cesarska, co w Japonii jest najwyższym wyróżnieniem dla przedsiębiorstwa.
Od 2006 roku produkty Nakata Foods eksportowane są do Europy. W XXI wieku tradycyjne japońskie alkoholu notują ciągły wzrost zainteresowania wśród konsumentów i barmanów, którzy chętnie wykorzystują nieznane dotąd smaki.
Dla miłośników koktajli: Umeshu & Gin.
Japoński mix - Umeshu Aka i wyjątkowo delikatny Suntory Roku Gin tworzą doskonały duet.
Umeshu & Gin
Składniki:
- 50ml Umeshu Aka
- 25ml Suntory Roku Gin
- 25ml soku ze świeżej pomarańczy
- łyżeczka grenadyny
Przygotowanie:
Składniki mieszamy w shakerze i serwujemy z lodem w szklance old fashioned. Można udekorować cytrynowym twistem i wisienką koktajlową.
Obsługa firm B2B.
Uwielbiamy pracę z Klientami indywidualnymi i w tym celu szkolimy naszych doradców, jednak istotną częścią naszych działań jest również obsługa biznesu (B2B).
Naszymi Klientami są korporacje, banki, agencje marketingowe i firmy prywatne, którym pomagamy w doborze odpowiednich upominków, zaopatrzenia eventów czy ekskluzywnych prezentów biznesowych. Aby nawiązać kontakt, napisz na info@iconselection.pl – pomożemy dopasować rozwiązanie odpowiednie dla Twoich potrzeb.
Zapraszamy.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 12% |
POJEMNOŚĆ | 0,72L |
KRAJ | JAPONIA |