RUM ROM CLUB SHERRY SPICED 0,7L
Opis
Rom Club Sherry Spiced – trunek z Mauritiusa wzbogacony hiszpańskim akcentem.
Rom Club Sherry Spiced to kolejna wersja rumu z Mauritiusa, która wyszła spod ręki Frederica Bestela – Master Blendera zafascynowanego tą tropikalną wyspą. Rom Club Sherry Spiced trafił na rynek w 2015 roku, a 2 lata później został wyróżniony srebrnym medalem na Concours Mondiale de Bruxelles.
Do jego produkcji wykorzystano mieszankę lokalnych rumów typu Spiced, które następnie zostały poddane maturacji w beczkach po hiszpańskim winie wzmacnianym – Sherry. Dzięki temu oprócz słodkich nut tropikalnych owoców, czekolady i egzotycznych przypraw, wyczuwalne są również motywy orzechów i wiśni maraschino. Całość dodatkowo wykończona jest dość pikantnym i trwałym finiszem.
Rum Rom Club Sherry Spiced posiada kolorową etykietę z motywami egzotycznych roślin, która nawiązuje do klimatu wyspy. Trunek ten można serwować na kostkach lodu – z dodatkiem owoców lub świeżego soku, a także używać go jako bazy do różnych koktajli.
Co charakteryzuje Rom Club Sherry Spiced?
- Barwa: ciemny, miodowy;
- Zapach: przyjemny, pełen aromatu wiśni maraschino, wanilii, migdałów i orzechów oraz przypraw takich, jak cynamon i goździki;
- Smak: słodki i gładki z mocnymi, owocowo-czekoladowymi nutami zbalansowanymi akcentem egzotycznych przypraw;
- Finisz: trwały, podkreślony ostrzejszym posmakiem pieprzu i cynamonu.
Jaka jest historia marki Rom Club?
Założycielem firmy Rom Club jest francuska rodzina Bestel, która przybyła na Mauritius w 1900 roku z Szampanii. Na wyspie zajęli się handlem alkoholami, eksperymentowali także z poprawą jakości miejscowego rumu, przyprawiając go według własnej receptury. Pierwszym samodzielnym produktem rodzinnej firmy stał się likier z liczi, od którego marka wzięła swoją nazwę – Litchquor Spirits (litchi + liquor).
Wraz z rozwojem firmy Litchquor, światło dzienne ujrzało kilka autorskich rumów tego producenta, które okazały się prawdziwym hitem. Rumy reklamowane sloganem „Dreaming Mauritius” najpierw pojawiły się w luksusowych barach i hotelach na wyspie. W niedługim czasie trunki te zaczęły zdobywać liczne medale i wyróżnienia na międzynarodowych targach, dzięki czemu stały się jednymi z produktów promujących wyspę Mauritius na świecie.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem rumu Rom Club Sherry Spiced.
Rum Strawberry Float
Składniki:
- 50 ml Rom Club Sherry Spiced
- 10 ml syropu cukrowego
- 5 ml soku z limonki
- kilka dojrzałych truskawek
- woda gazowana
- gałka lodów waniliowych
- listki mięty (do ozdoby)
Podanie:
Do shakera włóż kilka rozgniecionych truskawek, syrop cukrowy, sok z limonki i rum. Wstrząśnij nim, tak aby składniki się odpowiednio połączyły. Zawartość shakera przelej do wysokiej szklanki typu highball, dopełnij szklankę wodą gazowaną do ¾ wysokości i lekko zamieszaj. Na koniec dodaaj do szklanki gałkę lodów. Nie zapomnij o ozdobieniu koktajlu kilkoma listkami mięty. Na zdrowie!
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ RUMU | MAURITIUS |