TONIK FEVER-TREE SICILIAN LEMON TONIC WATER 0,2L
Opis
Jak włoskie cytryny zdominowały tonik Fever-Tree Sicilian Lemon Tonic Water?
Fever-Tree Sicilian Lemon Tonic Water to intensywny i aromatyczny tonik pełen soczystych cytryn oraz subtelnych aromatów botanicznych. Ma orzeźwiający i ostry smak, który został idealnie zrównoważony odpowiednio dobranymi składnikami. Idealny jako dodatek do koktajlu, a także jako wyrafinowany, jakościowy napój bezalkoholowy.
Głównym składnikiem toniku Fever-Tree Sicilian Lemon Tonic Water są sycylijskie cytryny, a dokładniej olejki z ich skórek. Owoce pozyskiwane są z gajów na starożytnej Sycylii. Klimat śródziemnomorski sprawia, że cytryny te mają niewiarygodnie intensywny i piękny zapach oraz dają soczysty i słodki sok. Olejki ze skórek cytryn pozyskuje się przy użyciu tradycyjnej metody Sfumatrice – używanej głównie w przemyśle perfumeryjnym.
Kolejnym kluczowym składnikiem toniku Fever-Tree Sicilian Lemon Tonic Water jest chinina pozyskiwana z głębokich lasów Demokratycznej Republiki Konga. Odpowiada ona za charakterystyczną goryczkę w tonikach. Założyciele marki – Tim i Charles znaleźli ją podczas jednej z ich pierwszych podróży w poszukiwaniu najlepszych komponentów dla ich napoi.
Fever-Tree Sicilian Lemon Tonic Water – z jakim alkoholem tworzy najlepszy mix?
Dzięki ostrości sycylijskich cytryn i delikatnej goryczce chininy tonik Fever-Tree Sicilian Lemon Tonic Water znakomicie równoważy słodkie i owocowe giny, wydobywając owocowe nuty, które głównie zanikają w koktajlach. Idealnie komponuje się z:
- Ginami typu Sloe, np. Monkey 47 Sloe Gin.
- Słodszymi ginami typu Old Tom, jak Herno Old Tom Gin.
- Wódkami
Czym jest Fever-Tree?
Marka Fever-Tree istnieje od 2003 roku, a jej założycielami są Charles Rolls oraz Tim Warrillow. Pewnego dnia mężczyźni zadali sobie pytanie: „jeżeli ¾ twojego G&T to tonik, czy nie chciałbyś, żeby był on najlepszy?”. To właśnie ten moment sprawił, że dzisiaj możemy łączyć nasze ulubione alkohole premium z wysokiej jakości tonikami, a także innymi dedykowanymi do tego napojami od Fever-Tree.
Od samego początku Charles i Tim podchodzili do swojej marki bezkompromisowo. Najważniejsze były dla nich bowiem jakość i smak. Postanowili więc ruszyć naprzód. Ich przygoda rozpoczęła się w archiwach Brytyjskiej Biblioteki Narodowej, gdzie udali się w poszukiwaniu inspiracji.
Doprowadziło ich to do Demokratycznej Republiki Konga, skąd pozyskali najważniejszy element całej układanki – chininę. Sama nazwa marki jest odniesieniem właśnie do tego składnika, gdyż Fever-Tree to po prostu potoczne określenie drzewa chininowego, z którego kory pozyskiwany jest ten cenny komponent.
Tak w 2005 powstał pierwszy produkt marki Fever-Tree – Premium Indian Tonic Water, który szybko przerodził się w zaskakujące portfolio, pełne kolorowych toników o przeróżnych smakach. Od zawsze sercem Fever-Tree była innowacja, dzięki czemu do doskonałych toników, dołączyły wysokiej jakości napoje idealnie wydobywające to co najlepsze z alkoholi premium.
Oprócz toników w portfolio marki dostępna jest klasyczna soda, lemoniada, a także Madagascan Cola, której wyjątkowy smak jest zasługą wanilii z Madagaskaru. Charles i Tim zapowiedzieli jednak, że to jeszcze nie koniec ich pomysłów na jakościowe toniki i napoje.