
WINO DE BORTOLI FAMILY RESERVE CABERNET SAUVIGNON 0,75L

Opis
Wino De Bortoli Family Reserve Cabernet Sauvignon – jak przedstawić klasykę w zupełnie odmiennym stylu?
De Bortoli Family Reserve Cabernet Sauvignon to czerwone, wytrawne wino produkowane w regionie Heathcote i Dolinie Yarra w australijskim stanie Wiktoria. Jest ono odzwierciedleniem odmiennego charakteru, znanego wszystkim, szczepu Cabernet Sauvignon.
Po zebraniu, winogrona przez 6-7 dni fermentowane są w małych, ręcznie robionych, specjalnych, glinianych kadziach fermentacyjnych. Następnie całość jest tłoczona i przelewana do nowych i używanych beczek z dębu amerykańskiego, gdzie przez 12 miesięcy dojrzewa.
Jakie cechy wyróżniają wino De Bortoli Family Reserve Cabernet Sauvignon?
De Bortoli Family Reserve Cabernet Sauvignon to czerwone, wytrawne wino o przepięknym, szkarłatnym kolorze. Pełne jest w bogate aromaty czekoladowe, cedrowe i suszonych ziół. W smaku intensywne, czerwone, dojrzałe owoce z miękkimi taninami oraz nutą dębu.
Do czego serwować wino De Bortoli Family Reserve Cabernet Sauvignon?
Wino De Bortoli Cabernet Sauvignon idealnie łączy się ze stekiem T-bone, gulaszem, golonką jagnięcą, sosami mięsnymi oraz potrawami włoskimi – Ossobucco i kurczakiem Cacciatore.
Jak utrzymać rodzinny interes? – historia rodziny De Bortoli.
Historia rodziny De Bortoli to historia determinacji i sukcesu, która rozpoczęła się 90 lat temu w rozdartej wojną Europie. W 1924 roku Vittorio De Bortoli przybył do Nowej Południowej Walii. Zachwycił go australijski krajobraz – płaskie równiny i czerwona ziemia, który bardzo różnił się od obrazu włoskiego Treviso. Przez 2 lata ciężko pracował i żył skromnie pod starym zbiornikiem na deszczówkę. Do czasu, gdy do Australii przybyła jego narzeczona – Giuseppina.
Vittorio zakupił farmę o powierzchni 55 akrów. Był to rok, w którym pojawił się nadmiar winogron ze szczepu Shiraz. Wielu rolników uważało, że taniej będzie pozwolić im zgnić, jednak Vittorio postanowił wziąć te 15 ton winogron i zrobić z nich wino. Lokalni Włosi i inni europejscy pracownicy w okolicy zaoferowali mu kupno jego win. Tak właśnie powstały wina De Bortoli. Rok później Vittorio i Giuseppina pobrali się na farmie. W kolejnych latach urodziły im się dzieci – Florrie, Deen i Eoli.
Popyt na wina De Bortoli rósł na siłach, co przewidywało przewóz beczek 270-litrowych, pociągami do Sydney i Queensland. Po skończonej wojnie biznes zaczął rozwijać się jeszcze szybciej. Gdy najmłodsze dziecko – Deen De Bortoli skończył 15 lat, postanowił rzucić szkołę i oddać się pracy w winnicy, którą zaczął sukcesywnie modernizować.
7 lat później Deen De Bortoli poślubił Emeri Cunial. Nadeszła pora na 3 pokolenie rodziny Bortoli – Darrena, Leanne’a, Kevina oraz Victora. Deen kontynuował rozbudowę winnicy. Odegrał wtedy kluczową rolę, wprowadzając nowe wino do zupełnie nowej generacji miłośników wina. Wina stołowe De Bortoli po raz pierwszy wyprzedziły wina wzmacniane w Australii.
Tak właśnie rozpoczęła się droga ku zwycięstwu win rodziny De Bortoli. W kolejnych latach Darren De Bortoli poślubił Margot Haselgrove, a Leanne De Bortoli poślubiła Steve'a Webbera. Rodzina De Bortoli zakupiła więc winnicę w dolinie Yarra w Wiktorii, gdzie Leanne i Steve założyli Yarra Valley Estate.
W 1991 roku rodzina De Bortoli powitała 4 generacje. W 2003 roku De Bortoli świętowali 75 lat produkcji wina w Australii. Niestety niedługo po obchodach rocznicy, Deen De Bortoli umiera. 4 lata później Steve Webber został nagrodzony tytułem „Winemaker’a roku” w magazynie Gourmet Traveler WINE.
Dzisiaj, cała rodzina De Bortoli pracuję bądź pomaga przy rodzinnych winach, pokazując tym, jak ważna jest rodzinna tradycja i jej pielęgnowanie.
Wino zawiera siarczyny.
Dane techniczne
WINO POLECANE DLA | ŚREDNIOZAAWANSOWANYCH |
SZCZEP WINOROŚLI | CABERNET SAUVIGNON |
REGION WINA | VICTORIA |
WYTRAWNOŚĆ | WYTRAWNE |
KRAJ POCHODZENIA WINA | AUSTRALIA |
KOLOR WINA | CZERWONE |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W WINIE | 14,5% |
POJEMNOŚĆ | 0,75L |