1800 & JOSE CUERVO - DEGUSTACJA TEQUILI W ICON WARSZAWA
Z radością zapraszamy wszystkich koneserów wyrafinowanych alkoholi oraz miłośników tequili na ekskluzywną degustację, podczas której zaprezentujemy sześć wyjątkowych marek: Jose Cuervo oraz Tequila 1800. To niezwykłe wydarzenie odbędzie się w naszym eleganckim salonie...
Dostępność: brak towaru
TEQUILA PATRON ANEJO 0,7L KARTONIK
Tequila Patrón Añejo, produkowana w sercu Meksyku, cieszy się renomą dzięki swojej wyjątkowej jakości i złożoności smakowej. Starzenie przez minimum 12 miesięcy w dębowych beczkach jest kluczowym elementem procesu produkcyjnego, które przekłada się na...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
Tequila – co to za alkohol?
Tequila to słynny meksykański trunek, który jest wizytówką tego kraju, ale i na świecie zyskał duże zainteresowanie. Również w Polsce wiele osób sięga po tequilę, doceniając jej intrygujący smak i praktykując obyczaje związane z jej smakowaniem. Swoją nazwę tequila wzięła od miasteczka Tequila w stanie Jalisco w Meksyku, które jest centrum produkcji tego trunku.
W jaki sposób powstaje tequila ?
Produkowana jest w minimum 51% (w przypadku mixto – więcej poniżej w rodzajach) z moszczu z agawy, bądź ze sfermentowanego soku z pieczonych rdzeni agawy błękitnej. Rdzeń agawy tzw. piña musi pochodzić ze stanu Jalisco w Meksyku. Ważny jest też wiek agawy, która musi dojrzewać co najmniej 8 lat, aby mogła być użyta do produkcji tequili.
Tequile destyluje się w kolumnie, bądź alembiku. Może być nieleżakowana lub leżakowana w kadziach bądź dębowych beczkach. Dodatkowo za całą produkcję, promocję oraz chronienie pochodzenia tequili odpowiada Cámara Nacional De La Industria Tequilera, czyli Krajowa Izba Przemysłu Tequili.
Na jakie rodzaje dzieli się tequila?
Tequile dzieli się głównie na 2 rodzaje:
- Tequila 100% Agave – produkowana jest, tylko i wyłącznie, ze sfermentowanego soku z błękitnej agawy. Do jej produkcji używa się rdzenia, „serca” błękitnej agawy. Ten rodzaj jest najlepszym jakościowo i smakowo produktem docenianym przez koneserów na całym świecie. Tylko tequila wytwarzana w 100% z agawy i butelkowana w Meksyku może posiadać oznaczenie „Hecho en Mexico” i napis 100% Agave. Jeśli chcesz poznać i docenić znakomity smak tequili spróbuj właśnie takiej.
- Tequila Mixto – mieszanka składająca się w minimum 51% z soku z agawy, wypełniona innym cukrem (np. syropem cukrowym, melasą lub fruktozą). Ten rodzaj tequili może być butelkowany poza Meksykiem i pomimo niższej ceny nie wzbudza zainteresowania koneserów. Taką tequilę na butelce oznacza się po prostu napisem tequila i jej rodzaj.
Dodatkowo tequile dzielimy ze względu na sposób/czas dojrzewania w beczkach na:
- Blanco lub Silver – bezbarwna tequila, która po destylacji przelewana jest od razu do butelki. Klasyfikuje się do tej kategorii również tequile, które spędzają krótki okres po destylacji w stalowych kadziach.
- Reposado – tequila dojrzewająca co najmniej 2 miesiące, ale nie dłużej niż rok.
- Anejo – tequila dojrzewająca od 1 roku do 3 lat. Ma charakterystyczną barwę oraz wyraźniejszy smak i aromat.
- Muy anejo lub Extra anejo – tequila dojrzewająca od 3 do 9 lat.
Czym jest Mezcal ?
Mezcal jest narodowym meksykańskim trunkiem, którego najpopularniejszą odmianą jest właśnie Tequila. Jednak Mezcal produkowany jest w mniej rygorystycznych normach. Do jego produkcji może być użyty każdy gatunek agawy zielonej i produkowany jest z całego jej rdzenia – to główne elementy produkcji odróżniające mezcal od tequili.
Najbardziej pożądanymi Mezcalami są te z oznaczeniem con gusano na butelce, które oznacza, że w danej butelce znajduje się larwa ćmy żerującej na agawie (Hypopta agavis). Popularny robak w butelce jest formą unikalnej pieczęci potwierdzającej autentyczność Mezcalu.
Jak smakuje Mezcal ?
Smakosze sięgający po mezcal doceniają jego ciekawy smak, na który składają się lekko dymne, grillowe aromaty pieczonych owoców (ananasów, śliwek) i innych intrygujących elementów kompozycji smakowej.
Jak się pije tequilę ?
Wszystko zależy od rodzaju tequili, który mamy zamiar kosztować. Najsłynniejszym i najbardziej rozpowszechnianym sposobem picia tequili silver w Polsce jest oczywiście szot tequili w połączeniu z cytryną/ limonką i solą, a jeśli chodzi o tequilę reposado w połączeniu z pomarańczą i cynamonem lub podobnie jak silver. Popularne jest również picie jej w drinkach, takich jak słynna Margarita czy Tequila Sunrise.
Z racji na przyjemniejszy i łagodniejszy smak tequili reposado, spowodowany leżakowaniem w beczce, najlepiej pić ją w kieliszku. Meksykanie piją tequile w specjalnych, małych kieliszkach zwanych Caballito.
Jeżeli chodzi o tequile anejo lub tequile extra anejo, to odradzamy picia jej w wyżej wymienionych sposobach. Są to już wyszukane trunki, które zasługują na delektowanie się nimi poprzez powolne sączenie ich ze szklanki, bądź kieliszków (np. do whisky).
Co do tequili ?
Tequila idealnie sprawdzi się oczywiście z potrawami kuchni meksykańskiej, jednak warto spróbować przełamać ją smakami kuchni latynoamerykańskiej, karaibskiej, bądź afrykańskiej. Jednym słowem muszą być to dania intensywne o wyrazistym smaku. Tequila najlepiej będzie smakować z:
- Tacos (silver i reposado)
- Surowymi rybami, w tym sushi (silver)
- Grillowanymi owocami morza, najlepiej kalmarami lub krewetkami na ostro (silver)
- Warzywa, w tym wszystkie sosy takie jak guacamole czy salsa (silver i reposado)
- Wołowy stek lub burger (reposado i anejo)
- Czekolada, najlepiej meksykańska (anejo)
Jaką tequilę polecamy ?
Tequila jest popularnym trunkiem, dlatego też często ciężko jest nam podjąć decyzję, którą wybrać. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przez nas propozycji, które gorąco polecamy również na prezent:
- Patron Silver – krystalicznie czysta tequila 100% Agave o słodkim, cytrusowym smaku.
- Patron Anejo – tequila 100% Agave, dojrzewająca przez 12 miesięcy w beczkach. Wyjątkowa i delikatna w smaku.
- Olmeca Altos Plata – to dobrze zbalnasowana tequila 100% Agave, która charakteryzuje się cytrusowym smakiem.
- Padre Azul Reposado – tequila 100% Agave, przez co najmniej 8 miesięcy leżakuje w beczkach z dębu francuskiego, co nadaje jej specyficzny smak.
Niezależnie od Twojego wyboru marki sugerujemy, aby wybierać tequilę 100% agave.
Tequila – gdzie kupić?
W naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku znajdziecie całą gamę produktów. Dodatkowo w wyborze i zakupach pomogą Wam nasi wyszkoleni doradcy.
Oprócz zakupów stacjonarnych zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszej strony internetowej iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia możliwe jest odebranie produktu jeszcze tego samego dnia. W przypadku pytań zachęcamy do kontaktu telefonicznego pod numerem 790 802 000 bądź pod adresem mailowym info@iconselection.pl.
Zapraszamy serdecznie!