Producent
NAKATA UMESHU - AKA 0,3L
Umeshu Aka (aka po japońsku czerwony) przyciąga wzrok jaskrawym, czerwonym kolorem. Wbrew pozorom niezwykłą barwę zawdzięcza naturalnemu barwnikowi – liściom shiso. Jest to roślina dodawana przypominająca nieco miętę, jej polska nazwa to pachnotka zwyczajna. Czerwona odmiana shiso stanowi nie tylko doskonały, naturalny barwnik, ale również przyprawę...
Dostępność: brak towaru
NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
Umeshu Aka (aka po japońsku czerwony) przyciąga wzrok jaskrawym, czerwonym kolorem. Wbrew pozorom niezwykłą barwę zawdzięcza naturalnemu barwnikowi – liściom shiso. Jest to roślina dodawana przypominająca nieco miętę, jej polska nazwa to pachnotka zwyczajna. Czerwona odmiana shiso stanowi nie tylko doskonały, naturalny barwnik, ale również przyprawę...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L
Umeshu Green Tea powstaje w procesie maceracji japońskiej moreli ume w ryżowym destylacie shochu z dodatkiem cukru, gardenii i krokosza barwierskiego (odpowiednik szafranu). Do gotowego likieru dodawana jest doskonała japońska...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
Umeshu to tradycyjny napój japoński związany z kulturą Kraju Kwitnącej wiśni już ponad 1000 lat. Jego nazwa zapisywana jest dwoma znakami. Pierwszy – ume oznacza gatunek japońskiej moreli, drugi shu – to napój alkoholowy. Umeshu powstaje podobnie jak nasze nalewki – w procesie maceracji dojrzałych owoców z cukrem i ryżowym alkoholem zwanym shochu...
Dostępność: brak towaru
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L
Umeshu to tradycyjny napój japoński związany z kulturą Kraju Kwitnącej wiśni już ponad 1000 lat. Jego nazwa zapisywana jest dwoma znakami. Pierwszy – ume oznacza gatunek japońskiej moreli, drugi shu – to napój alkoholowy. Umeshu powstaje podobnie jak nasze nalewki – w procesie maceracji dojrzałych owoców z cukrem i ryżowym alkoholem zwanym shochu...
Dostępność: brak towaru
SAKE GEKKEIKAN BLACK & GOLD 0,75L
Gekkeikan Black & Gold ma wielowarstwowy, złożony smak, w którym na tle wytrawności można odnaleźć delikatniejsze nuty miodu i owoców.
Należy do typu sake junmai, czyli całkowicie naturalnej. Jest pozbawiona jakichkolwiek syntetycznych dodatków, siarczynów i glutenu...
Dostępność: brak towaru
SAKE GEKKEIKAN TRADITIONAL 0,75L
Gekkeikan Traditional jest produktem bezglutenowym, nie zawiera siarczynów. Charakteryzuje się gładkim i delikatnym smakiem pomimo wyraźnej wytrawności. Jest uniwersalnym uzupełnieniem zarówno do dań typowo japońskich (sushi, sashimi, tempura) jak i do egzotycznej kuchni ...
Dostępność: brak towaru
UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,3L
Shinano No Umeshu jest jednym z najlepszych przedstawicieli popularnego japońskiego likieru umeshu niesłusznie nazywanego "winem śliwkowym". Produkowany jest z japońskiej moreli ume – owocu o niezwykle intensywnym aromacie i charakterystycznym...
Dostępność: brak towaru
UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,72L
Shinano No Umeshu jest jednym z najlepszych przedstawicieli popularnego japońskiego likieru umeshu niesłusznie nazywanego "winem śliwkowym". Produkowany jest z japońskiej moreli ume – owocu o niezwykle intensywnym aromacie i charakterystycznym...
Dostępność: brak towaru
Sake – co to jest ?
Jednym z największych, rozpowszechnianych mitów jest stwierdzenie, że sake to rodzaj japońskiej wódki. W istocie sake to rodzaj wina ryżowego o zawartości alkoholu ok. 13-17%, produkowane w sposób przypominający warzenie piwa. Do jej produkcji używa się głównie specjalnie przygotowanego ryżu (koji), mieszankę drożdżową (zwaną shubo lub moto) oraz wody. Jednym słowem jest to po prostu niesamowity, japoński napój alkoholowy, który warto spróbować.
Sake czy Nihonshu ?
W języku japońskim słowo Sake oznacza po prostu alkohol, a prawidłowa nazwa omawianego wina ryżowego to Nihonshu( nihon-Japonia, shu-alkohol) oznaczające japoński alkohol. Shu w innym czytaniu to sake.
Sake (Nihonshu), czyli alkohol ryżowy jest prawdopodobnie najstarszym znanym ludzkości napojem alkoholowym, wynalezionym w Chinach około 4500 lat p.n.e., a w Japonii zagościł około VII w n.e. określany „napojem bogów”.
Jak się pije Sake ?
Sake możemy pić w różnych temperaturach. Wszystko zależy od wybranego przez nas rodzaju sake. Sake na ciepło podaje się w specjalnych naczyniach/butelkach zwanych tokkuri, a następnie pije się ją z porcelanowych czarek choko lub gui-nomi. Wbrew obiegowej opinii często pija się sake na zimno, pije się z w/w choko, ale jeśli nie dysponujecie takimi, to wykorzystajcie kieliszki do białego wina. W taki szkle sake podobnie jak wino rozwinie swój aromat i będzie cieszyć Wasze podniebienia – ta metoda jest zgodna z opinią ekspertów (również japońskich).
Jeśli rodzaj zakupionego sake wskazuje na to, aby pić je na ciepło, to podawaj je w temperaturze 35-45°C.
Jak smakuje Sake ?
Wszystko zależy od rodzaju sake, który wybierzemy. Zazwyczaj ma przyjemny, lekko słodki smak, z nutą umami, aromatami kwiatowymi, owocowymi. A przy okazji-umami to jeden z 5 smaków występujących na języku, który można określić po prostu jako smak pełny/pyszny (bliżej o umami na naszych warsztatach Akademia ICON). Każda sake różni się poziomem kwasowości, słodkości, owocowością oraz złożonością smaku.
Jak powstaje Sake ?
Tradycyjne wytwarzanie sake jest skomplikowanym i długim procesem, którego główne elementy przedstawiamy w dużym skrócie. Do produkcji wykorzystuje się 4 składniki: woda (wyjątkowo miękka), ryż (specjalne odmiany), drożdże browarnicze, koji (gotowany ryż przetworzony na specjalny gatunek pleśni).
Ryż używany do produkcji sake w pierwszej kolejności musi zostać spolerowany – im bardziej spolerowane jest ziarenko ryżu, tym szlachetniejsza sake. Z racji na to, że ryż nie zawiera cukrów prostych, które są potrzebne drożdżom w procesie fermentacji, dodawana jest do niego specjalna pleśń, która pozwala zamienić skrobię występującą w ryżu na cukry proste.
Tak specjalnie przygotowany ryż „koji”, jest już gotowy do kolejnego etapu produkcji – fermentacji. Do koji dodaje się podgotowany zwykły ryż, wodę oraz mieszankę drożdżową, zwaną przez Japończyków shubo, co oznacza „matka sake” lub moto – „baza”, „źródło”.
Gdy drożdże przetworzą już cukry w pożądany alkohol, następuje tłoczenie i filtracja. Po skończonej filtracji większość sake poddawana jest dojrzewaniu dla zaokrąglenia jej smaku. Tak właśnie przygotowany napój alkoholowy jest już gotowy do butelkowania i spożycia.
Co to jest Umeshu?
Umeshu jest to tradycyjna nalewka, produkowana z japońskiej moreli „ume” oraz japońskiej wódki shochu. W Polsce, umeshu, często jest błędnie określane, jako wino śliwkowe. Pyszne i orzeźwiające charakteryzuje się przyjemnie owocowym smakiem. Serwujemy schłodzone w kieliszku do białego wina.
Jak powstaje Umeshu?
W Japonii istnieje wiele miejsc specjalizujących się tylko i wyłącznie w produkcji umeshu. Najwięcej z nich usytuowanych jest w zachodniej części wyspy Honsiu. Znajduje się tam prefektura Wakayama, z której pochodzą najlepsze śliwki ume oraz woda źródlana używana do produkcji umeshu.
Sama produkcja Umeshu jest bardzo prosta. Owoce ume wkłada się do wielkiego słoika, zasypuje cukrem i zalewa shochu. Następnie trzeba trzymać słój w ciemnym i suchym miejscu, przez okres od 6 do 12 miesięcy. Na koniec powstałą ”nalewkę” rozcieńcza się wodą źródlaną, która musi być jak najlepszej jakości. Gotowe!
Gdzie kupić Sake i Umeshu ?
Wybór Sake nie należy do najłatwiejszych. W naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku pomożemy wybrać odpowiednią Sake z naszego wyselekcjonowanego asortymentu. Dodatkowo znajdziecie u nas oryginalne japońskie umeshu, które rozkocha w sobie każdego swoim charakterystycznym słodkim smakiem z delikatną nutą kwasowości.
Zachęcamy do odwiedzenia naszego salonu osobiście oraz do zapoznania się z naszą ofertą na naszej stronie internetowej iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia możliwy jest odbiór produktu jeszcze tego samego dnia.
Serdecznie zapraszamy!