Producent
- AGWA
- AMARO MONTENEGRO
- AMARULA
- ANGOSTURA
- ARCHERS
- BAILEY'S
- BALLANTINE'S
- BARDINET
- BECHEROVKA
- BODEGAS VERDUGUEZ
- BOLS
- BUMBU
- CAMPARI
- CANELLA
- CHAMBORD
- COINTREAU
- DISARONNO
- FERNET BRANCA
- FIREBALL
- GOLDWASSER
- GRAND MARNIER
- J.A. BACZEWSKI
- JAGERMEISTER
- JIM BEAM
- KAHLUA
- KILCHOMAN
- LATVIJAS BALZAMS
- LILLET
- LUXARDO
- MAKER'S MARK
- MANDARINE NAPOLEON
- MARTINI
- MEUKOW
- MOLINARI
- MOZART SPIRITS
- NALEWKI KRESOWE
- NUVO
- OLD POLISH VODKA
- OPACTWO BENEDYKTYNÓW
- PADRO & CO
- PASSOA
- PATRON SPIRITS
- PIMM'S
- PIRATE'S GROG
- POLMOS CHOPIN
- RON BARCELO
- RONER
- SHERIDAN'S
- SOUTHERN COMFORT
- ST-GERMAIN
- STUMBRAS
- TATRATEA
- THE DUBLINER
- THE SAZERAC
- TOSCHI
- UNDERBERG
- WOLF & OAK DISTILLERY
- XUXU
- ZAMORA COMPANY
- ZWACK UNICUM
999 THE NINES CITRUS HERBAL LIKIER 0,5L
Likier 999 The Nines Citrus Herbal to wyrafinowany alkohol, który przyciąga uwagę swoim wyjątkowym profilom smakowym. Dzięki starannej selekcji składników, takich jak świeże cytrusy i aromatyczne zioła, tworzy bogatą paletę gustów, idealną...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
999 THE NINES SWEET HERBAL LIKIER 0,5L
Likier 999 The Nines Sweet Herbal to mistrzostwo w kreowaniu głębi smakowej. Jego skomplikowana formuła zawiera dziewięć starannie wyselekcjonowanych ziół, które są tajemnicą jego niepowtarzalnego charakteru. Każde z nich wnosi coś...
Dostępność: brak towaru
Likier – co to jest?
Najprościej ujmując, likier to rodzaj słodkiego napoju alkoholowego. W większości krajów uznawany jest za rodzaj smakowej wódki, która musi mieć odpowiednią ilość cukru w 1 litrze trunku. Ze względu na ogromną ilość likierów, trudno jest określić jego smak. Są likiery słodkie i gęste jak miód, są również ziołowe i wytrawne, które uznawane są za lekarstwa.
Wszystko za sprawą leczniczych właściwości tego trunku, które znane są od początku jego produkcji. Jednak z czasem zaczęto dosładzać ten ziołowy alkohol oraz dodawać lub wymieniać składniki, dzięki czemu obecnie na rynku jest pełno przeróżnych rodzajów likierów.
Jakie są rodzaje likierów?
Z racji na duży wybór likierów, możemy je podzielić ze względu na zawartość alkoholu, ilość cukru czy sposób ich produkcji. Jednak główny podział tyczy się surowców użytych do robienia likieru. Likiery ze względu na rodzaj surowca dzielimy na:
- Likiery korzenno-ziołowe – produkowane z ziół oraz przypraw korzennych. Do tej grupy zaliczają się jedne z najsłynniejszych likierów na świecie, np. Unicum lub Jagermeister.
- Likiery cytrusowe – produkowane z naturalnych cytrusowych olejków , bądź destylatów. W tej grupie znajdziemy takie likiery, jak Cointreau, Grand Marnier czy słynny Curaçao.
- Likiery owocowe – produkowane z soków owocowych, np. Passoa, Archers, Luxardo Maraschino i inne.
- Likiery o oryginalnym smaku – do tej grupy należą wszystkie likiery o tzw. swoistych smakach – anyżowe, jajeczne, czekoladowe, miodowe, waniliowe, kawowe, migdałowe, miętowe i wiele innych. W tej grupie dostaniemy likiery takie, jak Sambuca, Advocat, Amaretto również likiery na bazie whisky np. Maker’s Mark Mint Julep czy Jim Beam Apple.
Jak pić likier?
Likiery z racji na swój smak lub właściwości powinno się pić same w specjalnym, przeznaczonym do tego kieliszku. Kieliszki do likieru są charakterystyczne i na pewno większość z was ma je w domu. Charakteryzują się dosyć małą czaszą, często w fikuśnym kształcie oraz wysoką i smukłą nóżką.
Temperatura podawania likierów zależy od jego rodzaju. Likiery gęste i słodkie dobrze jest podawać w temperaturze 12-24°C, wytrawne likiery ziołowe w temperaturze 10-12°C, natomiast likiery o bardzo swoistym smaku, tj. anyżowe czy kminkowe dobrze schłodzić i serwować w temperaturze 8-10°C.
Co to jest nalewka?
Każdy spotkał się ze stwierdzeniem, że najlepsza na przeziębienie jest nalewka (najczęściej ta babci). Jednak czy wiecie, czym dokładnie jest? Nalewka jest to trunek, który powstaje poprzez zalanie alkoholem, użytych do jej produkcji, składników. Proces ten zwany jest maceracją i polega na wydobyciu jak największej ilości smaków i aromatów oraz wartości odżywczych ze składników.
Jakie są rodzaje nalewek?
Nalewki produkuje się z przeróżnych składników. Stąd wyróżniamy takie rodzaje nalewek, jak:
- Nalewki owocowe (zwane również ratafiami);
- Nalewki korzenne;
- Nalewki ziołowe;
- Nalewki miodowe;
- Nalewki mieszane.
Na co pije się nalewki?
Od zawsze nalewki kojarzone są z właściwościami leczniczymi. Wszystko zaczęło się od medycyny naturalnej, w której powszechne było używanie ziół i składników naturalnych. Zaczęto więc spożywać nalewki, które po dziś dzień używane są, jako lekarstwo poprawiające stan zdrowia. Poniżej przedstawiamy kilka nalewek i ich lecznicze właściwości:
- Bursztynówka (nalewka bursztynowa) stymuluje pracę jelit i nerek.
- Pigwówka (nalewka pigwowa) działa bakteriobójczo.
- Aroniówka (nalewka z aronii) poprawia wzrok.
- Orzechówka (nalewka z orzechów) jest dobra na dolegliwości żołądkowe oraz działa przeciw zapalnie.
Pamiętajcie jednak, że nadmierne spożywanie nalewek przynosi odwrotne efekty, niż właściwości lecznicze.
Likier czy nalewka?
Likiery są gęstsze i często słodsze od nalewek. Różnią się też sposobem produkcji. Jak już wcześniej wspominaliśmy, nalewki powstają w procesie maceracji, natomiast likiery to destylaty, które są nasączone odpowiednimi aromatami. Tak naprawdę wszystko zależy od gustów oraz powodu, dla którego musimy wybrać któryś produkt (prezent, właściwości lecznicze).
Gdzie kupić likier i nalewkę?
Jeżeli potrzebujesz likieru lub nalewki, bądź masz problem z wyborem, zapraszamy do naszego salonu ICON Wine & Whisky Selection, który znajduje się na warszawskim Targówku. Z miłą chęcią pomożemy ci w dokonaniu słusznego wyboru i odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące zakupu.
Oprócz zakupów stacjonarnych zapraszamy do zapoznania się z ofertą na naszej stronie internetowej iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia możliwy jest odbiór produktu jeszcze tego samego dnia. Serdecznie zapraszamy!