Producent
- ANGOSTURA
- APPLETON ESTATE
- BACARDI
- BLACK MAGIC
- BOTUCAL
- BRUGAL
- BUMBU
- CANEROCK
- CAPTAIN MORGAN
- CARONI
- DEAD MAN'S FINGERS
- DICTADOR
- DON PAPA RUM
- DOS MADERAS
- EL LIBERTAD
- EMINENTE
- HAMPDEN ESTATE
- HAVANA CLUB
- ICON WINE & WHISKY SELECTION
- KIKUSUI SHUZO
- KRAKEN
- LA HECHICERA
- LAZY DODO
- LEGENDARIO
- LITCHQUOR
- MATUSALEM
- MOUNT GAY
- PHRAYA
- PLANTATION RUM
- PYRAT
- RON BARCELO
- SAILOR JERRY
- SANTIAGO DE CUBA
- SERUM
- SIX SAINTS
- STROH
- WORLD'S END RUM
- ZACAPA CENTENARIO
BACARDI ANEJO CUATRO 4YO RUM 0,7L + KUKBUK W PREZENCIE
Odkryj prawdziwy karaibski luksus z zestawem prezentowym Bacardi Añejo Cuatro 4YO Rum. Ten wyjątkowy rum, którego nazwa oznacza "stary cztery lata", dojrzewa w dębowych beczkach pod palącym słońcem Karaibów...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
CARONI RUM MUSIC SERIES I - ZESTAW KOLEKCJONERSKI
Pierwsze skojarzenia z egzotycznymi wyspami Karaibów to niepowtarzalne brzmienie rytmicznej muzyki i oczywiście rum – trunek piratów i żeglarzy. Legendarna destylarnia Caroni...
Dostępność: edycja wyprzedana - sold out
CARONI RUM MUSIC SERIES II - ZESTAW KOLEKCJONERSKI
Jedną z nich była destylarnia produkująca między innymi znany nielicznym koneserom rum Caroni. Zniknęła z rynku jako ostatnia, w 2002 roku. W zniszczonych magazynach pozostały jednak beczki wypełnione leżakującym przez lata...
Dostępność: edycja wyprzedana - sold out
DEGUSTACJA RUMÓW WARSZAWA
Z ogromnym entuzjazmem zapraszamy wszystkich miłośników wykwintnych smaków oraz prawdziwych koneserów rumu na ekskluzywną degustację pod tytułem "DEGUSTACJA RUMÓW WARSZAWA". To wyjątkowe wydarzenie odbędzie się w naszym...
Dostępność: brak towaru
DICTADOR - DEGUSTACJA RUMU WARSZAWA
Zarezerwuj miejsce na prezentację kolumbijskich rumów marki Dictador. Spotkanie ma na celu zapoznanie uczestników z bogactwem smaków kryjących się w różnych edycjach. Wieczór prowadzony przez Country Managera marki Dictador, Pana Dawita Typę...
Dostępność: brak towaru
RUM ANGOSTURA 5YO 0,7L
Angostura Caribbean Rum 5YO to wyrazisty w smaku, aromatyczny rum z Karaibów. Produkowany jest z melasy i stanowi blend kilku lżejszych i cięższych destylatów. Leżakuje przez 5 lat w beczkach z...
Dostępność: brak towaru
RUM ANGOSTURA 7YO 0,7L
Angostura Caribbbean Rum 7YO to perfekcyjny blend destylatów z melasy. W jego skład wchodzą rumy ciężkie, średnie i lekkie. Trafia na 7 lat do przypalanych beczek, po amerykańskim bourbonie zyskując złożony, wytrawny i wyrazisty smak...
Dostępność: brak towaru
RUM ANGOSTURA PREMIUM 1919 0,7 + KARTONIK
Kolejna odsłona wyśmienitego, karaibskiego rumu. Dojrzewa 8 lat w beczkach po amerykańskim bourbonie. Angostura Caribbean Premium Rum 1919 powstaje z melasy i jest mieszanką ciężkich i lekkich rumów. Od 5 i 7-letniej wersji odróżnia się wyraźnie...
Dostępność: brak towaru
Rum – co to za alkohol ?
Rum to trunek o zawartości alkoholu od 37,5% do 81%, który produkowany jest w większości z melasy z trzciny cukrowej. Rum popularny jest na całym świecie, dlatego też nie ma żadnych zasad dotyczących regionu jego produkcji, destylacji, długości i sposobu leżakowania, mieszania destylatów oraz jakiejkolwiek klasyfikacji pod względem jakości. Tutaj każdy producent ma pole do popisu, a różnorodność rumów każdego dnia zyskuje nowych wielbicieli.
Jakie są rodzaje rumów ?
Rumy dzielimy głównie na:
- Białe (light) – rumy, które głównie służą jako baza do koktajli, są delikatne i owocowe. Filtrowane w celu pozbawienia ich koloru.
- Złote (gold) – rumy postarzane, często barwione karmelem, są łagodne i słodkawe.
- Spiced (przyprawowe) – rumy starzone, barwione karmelem i podsycane przyprawami. Są słodkie i mocniejsze w smaku.
- Ciemne (Black) – to rumy mocno przyprawione, intensywne w smaku z dodatkiem przypraw, karmelu lub melasy.
- Aromatyzowane – rumy z dodatkiem aromatów owocowych np. ananasa, mango lub kokosa. Ich zawartość alkoholu wynosi poniżej 40%.
- Overproof – to rumy ostre i intensywne. Zawartość alkoholu przekracza 40%.
- Premium – najbardziej szlachetna kategoria rumów. Są to rumy ekskluzywne, długo leżakowane o wyjątkowych walorach.
Jakie wyróżniamy style rumów ?
Możemy wyróżnić 3 najbardziej charakterystyczne style rumów:
- Hiszpański – są to lekkie trunki o słodkawym, kremowym smaku. Zazwyczaj krótko fermentowane i destylowane w kolumnach.
- Angielski – to rumy ciemniejsze, zdecydowane o pełnym, intensywnym smaku.
- Francuski – należą do niego rumy produkowane tylko i wyłącznie z soku z trzciny cukrowej. Są to rześkie rumy o owocowym smaku.
Jak się robi rum?
Produkcja rumu rozpoczyna się od pozyskania surowca w postaci soku / "miodu" z trzciny cukrowej lub melasy, czyli gęstego syropu powstającego podczas produkcji cukru spożywczego.
Kolejnym etapem jest fermentacja. Do rozcieńczonej melasy dodawana jest woda oraz drożdże, które zamieniają nasz cukier w alkohol. Nie ma nigdzie narzuconych gatunków drożdży używanych do produkcji rumu, dlatego też producenci mogą używać specjalnych szczepów, bądź po prostu dziko rosnących drożdży.
Następny proces to destylacja. Tutaj jednak trzeba pamiętać, że rumy destylowane są tylko raz! Jeżeli chodzi o metody destylacji, to jest ich pewnie tyle ile producentów rumu na świecie, z racji na brak zaleceń/norm dotyczących produkcji tego trunku. Możemy wyróżnić 2 urządzenia destylacyjne, używane do tego procesu – kolumny Column Still, dające rumy delikatne, lekkie i owocowe oraz kotły Pot Still, które dają rumy wyraźne i intensywne. Coraz częściej spotyka się rumy, do produkcji których wykorzystywane są obie w/w metody - metoda łączona.
Po destylacji następuje maturacja destylatu zwana również leżakowaniem, sezonowaniem lub po prostu dojrzewaniem. Głównie używane są dębowe beczki po bourbonie lub stalowe zbiorniki. Większość producentów leżakuje swoje destylaty przez co najmniej jeden rok, a średnia ich dojrzewania wynosi od 7 do 10 lat. Wszystko zależy jednak od miejsca, w którym dany rum jest produkowany (w klimacie ciepłym, tropikalnym dojrzewa szybciej).
Ostatnim etapem produkcji rumu jest mieszanie destylatów z różnych beczek lub w różnym wieku. Większość producentów rumów kieruje się systemem solera, polegającym właśnie na mieszaniu trunków młodszych ze starszymi, co pozwala zachować ciągłą jakość. Niektórzy producenci również filtrują swoje rumy przez węgiel drzewny, doprawiają je przyprawami lub dodają karmelu dla podsycenia koloru.
Jakie rumy polecamy ?
Rum jest jednym z trunków, które najtrudniej dopasować do danego klienta, ze względu na różnorodność jego rodzajów i stylów. Postanowiliśmy jednak polecić kilka pozycji, które posmakują każdemu, kto zaczyna swoją przygodę z rumem oraz tym, którzy znają dokładnie swój smak:
- ZACAPA CENTENARIO SISTEMA SOLERA 23 to rum w stylu hiszpańskim, leżakujący w beczkach po bourbonie oraz hiszpańskim winie sherry Pedro Ximenez.
- HAVANA CLUB ANEJO 7 ANOS jest ucieleśnieniem kubańskiej tradycji w produkcji rumów. Jest to rum leżakowany przez 7 lat z niespotykanym, słodko-owocowym smakiem.
- LEGENDARIO ELIXIR DE CUBA to intensywny, słodki, karmelowy i miękki na podniebieniu rum. Jest on idealną propozycją dla Pań.
- PLANTATION XO 20TH ANNIVERSARY to mieszanka wyselekcjonowanych rezerw, które dojrzewały na Karaibach. Przez kolejne 12-18 miesięcy cała mieszanka leżakowana jest w beczkach po koniaku, co nadaje trunkowi niespotykanego i kremowego profilu smakowego.
Gdzie kupić rum ?
W naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku znajdziecie pełny asortyment rumów, z którego każdy na pewno wybierze coś dla siebie. Jak sama nazwa wskazuje, szczególnie selekcjonujemy produkty, które trafiają do naszej oferty. Do tego nie będziecie zdani sami na siebie, ponieważ nasi wyszkoleni doradcy zawsze służą pomocą.
Oprócz zakupów stacjonarnych zapraszamy do zapoznania się z naszym sklepem internetowym iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia możliwy jest odbiór produktu jeszcze tego samego dnia. Zapraszamy serdecznie!