Producent
NAKATA UMESHU - AKA 0,3L
Umeshu Aka (aka po japońsku czerwony) przyciąga wzrok jaskrawym, czerwonym kolorem. Wbrew pozorom niezwykłą barwę zawdzięcza naturalnemu barwnikowi – liściom shiso. Jest to roślina dodawana przypominająca nieco miętę, jej polska nazwa to pachnotka zwyczajna. Czerwona odmiana shiso stanowi nie tylko doskonały, naturalny barwnik, ale również przyprawę...
Dostępność: brak towaru
NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
Umeshu Aka (aka po japońsku czerwony) przyciąga wzrok jaskrawym, czerwonym kolorem. Wbrew pozorom niezwykłą barwę zawdzięcza naturalnemu barwnikowi – liściom shiso. Jest to roślina dodawana przypominająca nieco miętę, jej polska nazwa to pachnotka zwyczajna. Czerwona odmiana shiso stanowi nie tylko doskonały, naturalny barwnik, ale również przyprawę...
Dostępność: brak towaru
NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L
Umeshu Green Tea powstaje w procesie maceracji japońskiej moreli ume w ryżowym destylacie shochu z dodatkiem cukru, gardenii i krokosza barwierskiego (odpowiednik szafranu). Do gotowego likieru dodawana jest doskonała japońska...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
Umeshu to tradycyjny napój japoński związany z kulturą Kraju Kwitnącej wiśni już ponad 1000 lat. Jego nazwa zapisywana jest dwoma znakami. Pierwszy – ume oznacza gatunek japońskiej moreli, drugi shu – to napój alkoholowy. Umeshu powstaje podobnie jak nasze nalewki – w procesie maceracji dojrzałych owoców z cukrem i ryżowym alkoholem zwanym shochu...
Dostępność: brak towaru
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L
Umeshu to tradycyjny napój japoński związany z kulturą Kraju Kwitnącej wiśni już ponad 1000 lat. Jego nazwa zapisywana jest dwoma znakami. Pierwszy – ume oznacza gatunek japońskiej moreli, drugi shu – to napój alkoholowy. Umeshu powstaje podobnie jak nasze nalewki – w procesie maceracji dojrzałych owoców z cukrem i ryżowym alkoholem zwanym shochu...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,3L
Shinano No Umeshu jest jednym z najlepszych przedstawicieli popularnego japońskiego likieru umeshu niesłusznie nazywanego "winem śliwkowym". Produkowany jest z japońskiej moreli ume – owocu o niezwykle intensywnym aromacie i charakterystycznym...
Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,72L
Shinano No Umeshu jest jednym z najlepszych przedstawicieli popularnego japońskiego likieru umeshu niesłusznie nazywanego "winem śliwkowym". Produkowany jest z japońskiej moreli ume – owocu o niezwykle intensywnym aromacie i charakterystycznym...
Dostępność: brak towaru
Czym jest umeshu?
Umeshu to napój, który powstaje tak, jak nasze nalewki owocowe. Produkowane jest z owoców ume (japońskiej odmiany moreli), które macerują od 6 do 12 miesięcy w wódce ryżowej shochu z dodatkiem cukru. Nazywanie umeshu "winem śliwkowym" jest więc powszechnie popełnianym błędem, który pojawia się zarówno w handlu jak i w menu azjatyckich restauracji. Umeshu charakteryzuje się niską zawartością alkoholu (14-18%), intensywnym, owocowym aromatem i przyjemnym słodko-kwaskowym, orzeźwiającym smakiem.
Najbardziej jakościowe umeshu pochodzi z zachodniej części wyspy Honsiu, gdzie znajdują się plantacje najlepszych owoców ume. Morele ume, oprócz wartości smakowych, są bogate w witaminy. Nie nadają się do spożycia na surowo – produkuje się z nich umeshu oraz kisi. Kiszone morele zwane umeboshi są tradycyjnym dodatkiem do ryżu. Chociaż w Japonii działa wielu cenionych producentów umeshu, Japończycy chętnie sporządzają ten popularny napój w domu.
Jak i z czym serwować umeshu?
Najlepiej smakuje on the rocks w szklance typu old fashioned. Umeshu można podawać również jako long drink z kruszonym lodem i wodą sodową. Może być składnikiem orzeźwiających koktajli – dobrze komponuje się z ginem, winem musującym i owocowymi dodatkami. W sezonie zimowym Japończycy podają umeshu z dodatkiem gorącej wody jako domowy środek na przeziębienie.
Umeshu najczęściej pije się po posiłku lub jako lekki aperitif. Nigdy nie podajemy umeshu do sushi - jak polecają to niektóre sushi bary w Polsce.
Jaki smak ma umeshu?
Dość słodki, przełamany jednak orzeźwiającą kwasowością moreli ume. Niekiedy umeshu wzbogacane jest naturalnymi dodatkami. Do najpopularniejszych należą liście shiso (nadają intensywnie czerwonego koloru i lekko ziołowego posmaku – tak powstaje umeshu aka, czyli czerwone), zielona herbata, miód i yuzu. Trudno jest porównać umeshu do jakichkolwiek znanych trunków.
Jest to mocno aromatyczny napój, który doskonale orzeźwia, a smak zadowoli zarówno zwolenników słodyczy, jak i wytrawniejszych drinków. Po prostu warto go spróbować! :)
Gdzie kupić umeshu?
Umeshu i sake znajdziesz w salonie sprzedaży ICON Wine & Whisky Selection zlokalizowanym na warszawskim Targówku, ul. Głębocka 5. Zapraszamy.