RUM PLANTATION XO 20TH ANNIVERSARY 0,7L + OPAKOWANIE
Opis
Rum Plantation XO 20th Anniversary – Jak należycie uczcić pracę master blendera?
Plantation XO 20th Anniversary to trunek produkowany przy użyciu mieszanki bardzo starych rumów z Barbadosu, które są kwintesencją tej wyspy. Powstał on, aby uczcić 20 lat pracy Alexandre'a Gabriela jako Master Blendera marki Plantation. Produkt ten od samego początku zaskarbił sobie podniebienia wielu osób i stał się wysoko nagradzanym rumem.
Historia Plantation XO 20th Anniversary rozpoczyna się w miejscu narodzin rumu – na karaibskiej wyspie Barbados. Do ich produkcji używa się melasy z trzciny cukrowej, która fermentuje od 3 do 5 dni. Po destylacji specjalnie wyselekcjonowane rumy trafiają do beczek po bourbonie na czas od 8 do 15 lat. Trunki te wybierane są ze względu na ich aromat, strukturę oraz właściwość intensywnego dojrzewania w dębie.
Po tym czasie rumy transportowane są na południowy zachód Francji do posiadłości Chateau Bonbonnet, gdzie dalej poddawane są dodatkowemu dojrzewaniu w małych, dębowych beczkach po koniaku Ferrand o różnym stopniu wypalenia. Ten wielowiekowy proces „podwójnego starzenia” nadaje rumowi Plantation XO 20th Anniversary niesamowitej gładkość i złożoności.
Co charakteryzuje rum Plantation XO 20th Anniversary?
- Kolor: głęboki, mahoniowy;
- Zapach: złożony i zbalansowany, pełen oszałamiających, owocowo-kwiatowych aromatów oraz wanilii, kakao, tytoniu i mlecznej czekolady;
- Smak: przyjemny i gładki ze słodkimi nutami czekolady, wanilii, dojrzałego banana, palonego kokosa i świeżą nutą mango;
- Finisz: długi i elegancki.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem rumu Plantation XO 20th Anniversary.
Plantation on the rocks
Składniki:
- 50 ml rumu Plantation XO 20th Anniversary
- lód
Przygotowanie:
Do szklanki typu Old Fashioned włóż kostkę lodu. Następnie wlej na nią rum Plantation XO 20th Anniversary. Podawaj bez dodatków. Na zdrowie!
Dlaczego rumy Plantation są tak wyjątkowe?
Rumy Plantation kreowane są na ściśle określonych zasadach. Wszystko po to, aby zachować tradycyjny charakter tych trunków. Stąd właśnie wzięła się ich nazwa – Plantation, czyli plantacja, która odzwierciedla główne założenia marki, mające na celu podtrzymanie kultury produkcji rumów oraz ich pierwotnego terroir. Pierwsze ślady destylowania rumu pochodzą z 1651 roku.
Odkryto je na Barbadosie – wyspie, która przynależy do Karaibów. Ponad IV wieki później, marka Plantation postanowiła udoskonalić długoletnią tradycję tego procesu. Ich celem było uchwycenie wszelkich wskazówek dotyczących dawnej kultury wytwarzania rumu oraz używanych do tego technik, dzięki czemu produkują oni rumy zbliżone do pierwszych trunków destylowanych w tym regionie.
Każdy kraj produkujący rum ma swoje unikalne terroir. Jest to lokalne środowisko, nadające danemu produktowi ściśle określonego i niepowtarzalnego charakteru. Destylarnie wybierają go, kierując się tradycjami, sprawdzonymi technikami, czy tożsamością. Sprawia to, że w zależności od miejsca produkcji, wszystkie rumy mają swoisty i niepodrabiany smak.
Czym wyróżnia się produkcja rumów Plantation?
Dbałość marki Plantation o trwałe relacje z najlepszymi destylarniami karaibskimi, pozwoliły jej na zabezpieczenie dostaw rumów, jak i ich fenomenalnej jakości. Plantation pozyskuje głównie destylaty z dwóch regionów – Barbadosu i Jamajki. Następnie każdy z nich poddawany jest podwójnemu leżakowaniu, którym szczycą się rumy Plantation.
Najpierw dojrzewanie odbywa się w beczkach po bourbonie w tropikalnym, karaibskim klimacie. Po określonym czasie rumy te trafiają do regionu Cognac we Francji, gdzie przez kolejny okres leżakują w beczkach po koniaku Ferrand. Na koniec są one butelkowane i zdobione ”koszulką” z rafii, zwanej również palmą iglastą lub bambusową, aby w pełni oddać hołd dla historii rumu.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ RUMU | BARBADOS |