Producenci
Opcje przeglądania
Producent

UMESHU

NAKATA UMESHU - AKA 0,3L NAKATA UMESHU - AKA 0,3L
Producent: NAKATA
Cena:

69,90 zł

zobacz więcej
NAKATA UMESHU - AKA 0,72L NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
Producent: NAKATA
Cena:

119,90 zł

szt.
zobacz więcej
NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L
Producent: NAKATA
Cena:

149,50 zł

szt.
zobacz więcej
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
Producent: NAKATA
Cena:

69,90 zł

zobacz więcej
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L
Producent: NAKATA
Cena:

119,90 zł

zobacz więcej
UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,3L UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,3L
Cena:

89,00 zł

zobacz więcej
UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,72L UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,72L
Cena:

155,00 zł

zobacz więcej

Czym jest umeshu?

Umeshu to napój, który powstaje tak, jak nasze nalewki owocowe. Produkowane jest z owoców ume (japońskiej odmiany moreli), które macerują od 6 do 12 miesięcy w wódce ryżowej shochu z dodatkiem cukru. Nazywanie umeshu "winem śliwkowym" jest więc powszechnie popełnianym błędem, który pojawia się zarówno w handlu jak i w menu azjatyckich restauracji. Umeshu charakteryzuje się niską zawartością alkoholu (14-18%), intensywnym, owocowym aromatem i przyjemnym słodko-kwaskowym, orzeźwiającym smakiem.

Najbardziej jakościowe umeshu pochodzi z zachodniej części wyspy Honsiu, gdzie znajdują się plantacje najlepszych owoców ume. Morele ume, oprócz wartości smakowych, są bogate w witaminy. Nie nadają się do spożycia na surowo – produkuje się z nich umeshu oraz kisi. Kiszone morele zwane umeboshi są tradycyjnym dodatkiem do ryżu. Chociaż w Japonii działa wielu cenionych producentów umeshu, Japończycy chętnie sporządzają ten popularny napój w domu.

Jak i z czym serwować umeshu?

Najlepiej smakuje on the rocks w szklance typu old fashioned. Umeshu można podawać również jako long drink z kruszonym lodem i wodą sodową. Może być składnikiem orzeźwiających koktajli – dobrze komponuje się z ginem, winem musującym i owocowymi dodatkami. W sezonie zimowym Japończycy podają umeshu z dodatkiem gorącej wody jako domowy środek na przeziębienie.

Umeshu najczęściej pije się po posiłku lub jako lekki aperitif. Nigdy nie podajemy umeshu do sushi - jak polecają to niektóre sushi bary w Polsce.

Jaki smak ma umeshu?

Dość słodki, przełamany jednak orzeźwiającą kwasowością moreli ume. Niekiedy umeshu wzbogacane jest naturalnymi dodatkami. Do najpopularniejszych należą liście shiso (nadają intensywnie czerwonego koloru i lekko ziołowego posmaku – tak powstaje umeshu aka, czyli czerwone), zielona herbata, miód i yuzu. Trudno jest porównać umeshu do jakichkolwiek znanych trunków.

Jest to mocno aromatyczny napój, który doskonale orzeźwia, a smak zadowoli zarówno zwolenników słodyczy, jak i wytrawniejszych drinków. Po prostu warto go spróbować! :)

Gdzie kupić umeshu?

Umeshu i sake znajdziesz w salonie sprzedaży ICON Wine & Whisky Selection zlokalizowanym na warszawskim Targówku, ul. Głębocka 5. Zapraszamy.


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl