Producenci
Nowości
BELVEDERE 10 VODKA 0,7L
BELVEDERE 10 VODKA 0,7L

923,00 zł

ELIJAH CRAIG STRAIGHT RYE WHISKEY 0,7L
ELIJAH CRAIG STRAIGHT RYE WHISKEY 0,7L

179,90 zł

 MARTINI VIBRANTE APERITIVO BEZALKOHOLOWE 0,75L
MARTINI VIBRANTE APERITIVO BEZALKOHOLOWE 0,75L

49,90 zł

CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

Opcje przeglądania
Producent

UMESHU

NAKATA UMESHU - AKA 0,3L NAKATA UMESHU - AKA 0,3L
Producent: NAKATA
Cena:

69,90 zł

zobacz więcej
NAKATA UMESHU - AKA 0,72L NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
Producent: NAKATA
Cena:

119,90 zł

zobacz więcej
NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L
Producent: NAKATA
Cena:

149,50 zł

szt.
zobacz więcej
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
Producent: NAKATA
Cena:

69,90 zł

zobacz więcej
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L
Producent: NAKATA
Cena:

119,90 zł

zobacz więcej
NAKATA UMESHU KODAWARI Z OWOCAMI UME 0,72L NAKATA UMESHU KODAWARI Z OWOCAMI UME 0,72L
Producent: NAKATA
Cena:

139,00 zł

zobacz więcej
UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,72L UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,72L
Cena:

155,00 zł

zobacz więcej

Czym jest umeshu?

Umeshu to napój, który powstaje tak, jak nasze nalewki owocowe. Produkowane jest z owoców ume (japońskiej odmiany moreli), które macerują od 6 do 12 miesięcy w wódce ryżowej shochu z dodatkiem cukru. Nazywanie umeshu "winem śliwkowym" jest więc powszechnie popełnianym błędem, który pojawia się zarówno w handlu jak i w menu azjatyckich restauracji. Umeshu charakteryzuje się niską zawartością alkoholu (14-18%), intensywnym, owocowym aromatem i przyjemnym słodko-kwaskowym, orzeźwiającym smakiem.

Najbardziej jakościowe umeshu pochodzi z zachodniej części wyspy Honsiu, gdzie znajdują się plantacje najlepszych owoców ume. Morele ume, oprócz wartości smakowych, są bogate w witaminy. Nie nadają się do spożycia na surowo – produkuje się z nich umeshu oraz kisi. Kiszone morele zwane umeboshi są tradycyjnym dodatkiem do ryżu. Chociaż w Japonii działa wielu cenionych producentów umeshu, Japończycy chętnie sporządzają ten popularny napój w domu.

Jak i z czym serwować umeshu?

Najlepiej smakuje on the rocks w szklance typu old fashioned. Umeshu można podawać również jako long drink z kruszonym lodem i wodą sodową. Może być składnikiem orzeźwiających koktajli – dobrze komponuje się z ginem, winem musującym i owocowymi dodatkami. W sezonie zimowym Japończycy podają umeshu z dodatkiem gorącej wody jako domowy środek na przeziębienie.

Umeshu najczęściej pije się po posiłku lub jako lekki aperitif. Nigdy nie podajemy umeshu do sushi - jak polecają to niektóre sushi bary w Polsce.

Jaki smak ma umeshu?

Dość słodki, przełamany jednak orzeźwiającą kwasowością moreli ume. Niekiedy umeshu wzbogacane jest naturalnymi dodatkami. Do najpopularniejszych należą liście shiso (nadają intensywnie czerwonego koloru i lekko ziołowego posmaku – tak powstaje umeshu aka, czyli czerwone), zielona herbata, miód i yuzu. Trudno jest porównać umeshu do jakichkolwiek znanych trunków.

Jest to mocno aromatyczny napój, który doskonale orzeźwia, a smak zadowoli zarówno zwolenników słodyczy, jak i wytrawniejszych drinków. Po prostu warto go spróbować! :)

Gdzie kupić umeshu?

Umeshu i sake znajdziesz w salonie sprzedaży ICON Wine & Whisky Selection zlokalizowanym na warszawskim Targówku, ul. Głębocka 5. Zapraszamy.


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl