NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
Opis
Umeshu Shiro – tradycyjny napój, importowany bezpośrednio z Japonii.
Umeshu to tradycyjny napój japoński związany z kulturą Kraju Kwitnącej wiśni już ponad 1000 lat. Jego nazwa zapisywana jest dwoma znakami. Pierwszy – ume oznacza gatunek japońskiej moreli, drugi shu – to napój alkoholowy.
Umeshu powstaje podobnie jak nasze nalewki – w procesie maceracji dojrzałych owoców z cukrem i ryżowym alkoholem zwanym shochu. Nie jest to więc „wino śliwkowe” jak się powszechnie, lecz błędnie nazywa.
Morele ume mają zastosowanie w przetworach – nie nadają się do spożycia na surowo. Są aromatyczne, słodko-kwaśne, ich smak można porównać do dojrzałych moreli lub brzoskwiń przełamanych cytrusową kwasowością.
Owoce ume zawierają dużo witamin i przeciwutleniaczy – w postaci kiszonej zalicza się je do tak zwanych super foods. Stąd też nieznany u nas sposób serwowania umeshu – z dodatkiem gorącej wody jako rozgrzewającego napoju na przeziębienie.
Jednak zazwyczaj umeshu serwuje się jako aperitif lub deser – na kostkach lodu lub z dodatkiem wody sodowej. Charakterystyczny i wyrazisty smak owoców ume świetnie sprawdza się w drinkach. Ozdobiona motywami kwiatów i kaligrafią japońską butelka utrzymana w pastelowych barwach to elegancki i oryginalny upominek, szczególnie dla pań.
Co charakteryzuje Umeshu Shiro ?
- Barwa: jasna, blado-żółta;
- Zapach: dojrzałe morele, trawa cytrynowa, troszkę miodu;
- Smak: dojrzałe białe owoce, miód, skórki owoców cytrusowych;
- Finisz: średniej długości, słodkawy z kwaskowatym, cytrusowym zakończeniem.
Jaka jest historia marki Nakata produkującej tradycyjne umeshu ?
Nakata to doskonały i typowy dla Japonii przykład połączenia wielopokoleniowej tradycji rodzinnej z postępem i nowoczesnym zarządzaniem. Działająca od ponad 120 lat firma wyspecjalizowała się w produktach z japońskiej moreli ume.
Produkuje tradycyjne kiszonki, napoje, a przede wszystkim umeshu. Cały proces przetwarzania owoców odbywa się ręcznie – w Japonii nazywa się to monozukuri. Owoce uprawiane są na południu wyspy Honsiu, w idealnych dla nich warunkach atmosferycznych.
W Japonii umeshu jest bardzo popularna – istnieje wiele gatunków, producentów, wytwarza się ją także domowym sposobem. Jednak Nakata jest szczególnie uznana ze względu na najwyższą jakość. W 1997 roku firmę odwiedziła para cesarska, co w Japonii jest najwyższym wyróżnieniem dla przedsiębiorstwa.
Od 2006 roku produkty Nakata Foods eksportowane są do Europy. W XXI wieku tradycyjne japońskie alkoholu notują ciągły wzrost zainteresowania wśród konsumentów i barmanów, którzy chętnie wykorzystują nieznane dotąd smaki.
Dla miłośników koktajli: Jin’s Ume Sour.
Bardzo egzotyczne połączenie Japonii i Meksyku – orzeźwiające i nietrudne do samodzielnego przygotowania.
Jin's Ume Sour
Składniki:
- 20ml Shiro Umeshu
- 40ml mezcalu
- łyżeczka syropu cukrowego
- łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
Składniki mieszamy w shakerze, można dodać odrobinę białka jajka do zagęszczenia konsystencji. Podajemy w szklance old fashioned. Drink niezwykle efektownie wygląda posypany japońską herbatą matcha (sproszkowaną).
Obsługa firm B2B.
Uwielbiamy pracę z Klientami indywidualnymi i w tym celu szkolimy naszych doradców, jednak istotną częścią naszych działań jest również obsługa biznesu (B2B).
Naszymi Klientami są korporacje, banki, agencje marketingowe i firmy prywatne, którym pomagamy w doborze odpowiednich upominków, zaopatrzenia eventów czy ekskluzywnych prezentów biznesowych. Aby nawiązać kontakt, napisz na info@iconselection.pl – pomożemy dopasować rozwiązanie odpowiednie dla Twoich potrzeb.
Zapraszamy.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 12% |
POJEMNOŚĆ | 0,3L |
KRAJ | JAPONIA |