UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,72L
Opis
Shinano No Umeshu – japoński likier w najlepszym wydaniu.
Shinano No Umeshu jest jednym z najlepszych przedstawicieli popularnego japońskiego likieru umeshu niesłusznie nazywanego "winem śliwkowym". Produkowany jest z japońskiej moreli ume – owocu o niezwykle intensywnym aromacie i charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku
Dojrzałe owoce macerowane są w ryżowym destylacie shochu – podobnie jak nasze nalewki z dodatkiem cukru. Dodatkowo Shinano No Umeshu wzbogacane jest naturalnym miodem. Leżakujący kilka miesięcy w butelkach likier nabiera doskonałego, gładkiego smaku i optymalnej harmonii między owocowo-miodową słodyczą a lekko kwaskowymi akcentami ume
Shinano No Umeshu oznacza po prostu Umeshu z Shinano – historycznej prowincji japońskiej, która obecnie usytuowana jest w prefekturze Nagano. Okolice te znane są z najlepszych gatunków ryżu używanych przy produkcji sake i shochu, a także zabytków i licznych gorących źródeł - onsen
Bogaty smak Shinano No Umeshu najlepiej rozwija się podczas degustacji w czystej postaci – dobrze schłodzony lub na kostce lodu. Umeshu to nadaje się świetnie do tworzenia orzeźwiających drinków. Oprócz tego posiada elegancką i klasyczną, japońską etykietę, dzięki czemu sprawdzi się jako świetny upominek, szczególnie dla pań.
Co charakteryzuje Shinano No Umeshu ?
- Barwa: przezroczysta, przypominająca białe wino
- Zapach: słodkie brzoskwinie, dojrzałe śliwki, miód, cytrusy
- Smak: słodki i aksamitny, morele, brzoskwinie, miód, odrobina cytrusowej kwasowości
- Finisz: bogaty i harmonijny, słodko-kwaskowy z odrobiną wanilii
Jaka jest historia marki Shinshu Meijo ?
Początki firmy miały miejsce na przełomie dwóch japońskich okresów – Edo i Meiji, czyli w okolicy 2 połowy XIX wieku, kiedy to kończyła się izolacja japońskich wysp od świata. Tradycyjne metody produkcji zachowały się aż do powstania Shinshu Meijo Co. Ltd w 1958 roku i są do dziś pieczołowicie kultywowane.
Shinshu Meijo to obecnie jeden z najbardziej utytułowanych producentów klasycznych japońskich alkoholi – sake i umeshu. Gorzelnia ta wykorzystuje same miejscowe produkty – ryż, owoce i znakomitą źródlaną wodę. Oprócz alkoholu firma wytwarza również japońskie kiszonki. Produkty te eksportowane są do Azji i krajów europejskich - w tym Niemiec i Polski.
Firma Shinshu Meijo od dawna zajmuje jedno z czołowych miejsc w corocznych rankingach jakości przeprowadzanych przez państwowe instytucje regulujące produkcję alkoholi w Japonii.
Dla miłośników koktajli: Umeshu Cooler.
Oryginalny i lekki drink na eleganckie garden party.
Umeshu Cooler
Składniki:
- 45 ml Shinano No Umeshu
- 15 ml Martini Bianco
- 15 ml świeżego soku z cytryny
- Plasterek korzenia imbiru
- lód
Przygotowanie:
Utrzyj w shakerze plaster imbiru. Dodaj resztę składników i wstrząśnij. Następnie napełnij lodem szklankę typu Old Fashioned i przelej do niej drinka. Na zdrowie!
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 14% |
POJEMNOŚĆ | 0,72L |
KRAJ | JAPONIA |