Producenci

NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L

Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
Cena: 149,50 zł 149.50
ilość szt.
Zyskujesz 299 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: NAKATA
Kod produktu: JAPOŃSKIE 005

Opis

Umeshu Green Tea – doskonałe połączenie oryginalnych smaków Japonii.

Umeshu Green Tea powstaje w procesie maceracji japońskiej moreli ume w ryżowym destylacie shochu z dodatkiem cukru, gardenii i krokosza barwierskiego (odpowiednik szafranu).

Do gotowego likieru dodawana jest doskonała japońska zielona herbata. Likier produkowany jest bez żadnych sztucznych barwników ani dodatków smakowych. Jest lekki, o niskiej zawartości alkoholu (12%) i charakteryzuje się złożonym, subtelnym aromatem i smakiem.

Dominująca w Umeshu Green Tea słodycz dojrzałych owoców przełamana jest lekką goryczką zielonej herbaty i łagodną kwasowością. Aby w pełni docenić delikatny smak tego umeshu, najlepiej podawać je na kostce lodu – czyste lub z odrobiną wody. Jednak jest ono również ciekawą bazą do wyjątkowych drinków.

Etykieta Umeshu Green Tea przywodzi na myśl kolory japońskich ogrodów jesienią. Jest to fantastyczny upominek dla miłośników japońskiej kuchni oraz kultury.

Co chakrateryzuje Umeshu Green Tea ?

  • Barwa: zielonkawa;
  • Zapach: morele, brzoskwinie, miód, odrobina kwiatów i ziół;
  • Smak: lekko gorzkawa zielona herbata, słodkie dojrzałe owoce, kwaskowe cytrusy i odrobina ziół;
  • Finisz: słodkawy, z wyraźnym motywem zielonej herbaty.

Jaka jest historia marki Nakata produkującej tradycyjne umeshu ?

Nakata to doskonały i typowy dla Japonii przykład połączenia wielopokoleniowej tradycji rodzinnej z postępem i nowoczesnym zarządzaniem. Działająca od ponad 120 lat firma wyspecjalizowała się w produktach z japońskiej moreli ume.

Produkuje tradycyjne kiszonki, napoje, a przede wszystkim umeshu. Cały proces przetwarzania owoców odbywa się ręcznie – w Japonii nazywa się to monozukuri. Owoce uprawiane są na południu wyspy Honsiu, w idealnych dla nich warunkach atmosferycznych.

W Japonii umeshu jest bardzo popularna – istnieje wiele gatunków, producentów, wytwarza się ją także domowym sposobem. Jednak Nakata jest szczególnie uznana ze względu na najwyższą jakość. W 1997 roku firmę odwiedziła para cesarska, co w Japonii jest najwyższym wyróżnieniem dla przedsiębiorstwa.
Od 2006 roku produkty Nakata Foods eksportowane są do Europy. W XXI wieku tradycyjne japońskie alkoholu notują ciągły wzrost zainteresowania wśród konsumentów i barmanów, którzy chętnie wykorzystują nieznane dotąd smaki.

Dla miłośników koktajli: Ume Marron.

Japończycy uwielbiają smak jadalnych kasztanów – tutaj znakomicie połączy się z nutą zielonej herbaty.

Ume Marron

Składniki:

  • Umeshu Green Tea
  • likier kasztanowy
  • czysta wódka
  • tłuste mleko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Wlej je do shakera w równych proporcjach (wszystko 1:1) i wymieszaj. Poddawaj w pękatych kieliszkach do koniaku. Na zdrowie!

Dane techniczne

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 12%
POJEMNOŚĆ 0,72L
KRAJ JAPONIA

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

5 sierpnia 2022

Pyszne!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl