Producenci
Opcje przeglądania

CALVADOS

Co to jest Calvados?

Calvados to jabłkowy winiak produkowany we Francji. Dokładniej jest to alkohol powstający z cydru, czyli sfermentowanego soku jabłkowego, poddany leżakowaniu w beczce. Nazwa Calvados, podobnie jak w przypadku koniaków, jest prawnie zastrzeżona. Trunek ten może być produkowany tylko i wyłącznie w Normandii – francuskim regionie, co jest chronione apelacją AOC. 

Do jego produkcji używane są specjalne gatunki jabłek, które mają intensywniejsze aromaty, dzięki czemu calvados to trunek o niespotykanych walorach smakowych. Jabłka te przerabiane są na sok, jednak producenci nie dzielą ich na odmiany, ale ze względu na 3 kategorie:

  • Jabłka słodkie;
  • Jabłka kwaśne;
  • Jabłka gorzkie;

Procentowa ilość soków jabłkowych, używanych do produkcji calvadosu, jest indywidualną sprawą każdego producenta. 

Jak smakuje Calvados?

Calvados to trunek o oryginalnym i specyficznym smaku, którego nie da się pomylić z żadnym innym alkoholem. Następuje tu podobna zależność, jak w innych dojrzewających alkoholach – im destylat jest starszy, tym bardziej okrągły jest jego smak. Młode calvadosy mają intensywny smak i aromat jabłek, natomiast dłużej leżakowane calvadosy są gładsze z wyraźniejszymi akcentami wanilii.

Jak pić Calvados?

Calvados jest ciekawym trunkiem, który powinno się docenić. Dlatego najlepiej pić go ze specjalnych kieliszków do koniaku, które znajdziecie na naszej stronie pod tym linkiem – https://www.iconselection.pl/pl/p/SCHOTT-ZWIESEL-KIELISZKI-DO-KONIAKU-805ML-6-SZTUK-/1307. Temperatura serwowania calvadosu może być temperaturą tzw. pokojową, lub w wersji lekko schłodzonej powinna mieć ok. 15-17°C.

Jak czytać etykietę Calvadosa?

Pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, czytając etykietę Calvadosa, jest obszar, z którego pochodzi. Objęte przez apelację obszary dzieli się na:

  • AOC Calvados – największy obszar produkcji bez ustalonych ścisłych norm wytwarzania calvadosu.
  • AOC Calvados Pays d`Auge – obszar, z którego pochodzą najlepsze calvadosy. Produkcja jest ściśle określona normami – fermentacja musi trwać 6 miesięcy, musi być 2-krotnie destylowany oraz musi dojrzewać co najmniej 2 lata.
  • AOC Calvados Domfrontais – najmniejszy obszar produkcji, gdzie wytwarzane jest tylko 1% wszystkich calvadosów. Calvadosy z tego regionu charakteryzują się tym, że dodawany jest do nich alkohol gruszkowy w proporcjach 70:30 (jabłka do gruszek).

Dodatkowo istnieje oznaczenie Fermier Calvados, które mówi, że trunek został wyprodukowany w całości w tradycyjny sposób w gospodarstwie rolniczym, zachowując wszystkie ścisłe normy.

Jak oznaczany jest wiek Calvadosu?

Calvados jest oznaczany ze względu na długość leżakowania w beczce. Wyróżniamy takie calvadosy, jak:

  • Fine – min. 2 lata w beczce.
  • VS/VSOP – min. 4 lata w beczce.
  • XO – min. 6 lat w beczce.

Czym jest Pommeau?

Pommeau to mieszanka składająca się w 3/4 z cydru jabłkowego i 1/4 z leżakowanego Calvadosu. Niegdyś był produkowany nielegalnie, jednak obecnie w Normandii znajduje się 70 producentów, którzy zajmują się produkcją Pommeau.  Jest to lekki, słodkawy napój alkoholowy, który po zmieszaniu składników, jest przelewany do dębowych beczek na min. 14 miesięcy. Najlepiej smakuje podawany na zimno, jako aperitif.

Gdzie kupić Calvados i Pommeau?

Z racji na fakt, iż Calvados i Pommeau nie są zbyt popularnym alkoholem w Polsce, zapraszamy do naszego salonu ICON Wine & Whisky Selection, znajdującego się przy ul. Głębockiej 5/u3 w Warszawie (Targówek). Naszym zadaniem jest odpowiednia selekcja produktów, dzięki czemu w naszej ofercie znajdziecie produkty gwarantowanej, wysokiej jakości.

Oprócz zakupów stacjonarnych w salonie zachęcamy do zapoznania się z naszą stroną internetową iconselection.pl, na której możliwe jest złożenie zamówienia i jego odbiór jeszcze tego samego dnia. Serdecznie Zapraszamy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl