Producenci

WINA WZMACNIANE

WINO PORTO TAYLORS  20YO 0,75L WINO PORTO TAYLORS 20YO 0,75L
Producent: TAYLOR'S
Cena:

345,00 zł

szt.
zobacz więcej
WINO PORTO TAYLORS 10YO TAWNY 0,75L WINO PORTO TAYLORS 10YO TAWNY 0,75L
Producent: TAYLOR'S
Cena:

169,00 zł

zobacz więcej
WINO PORTO TAYLORS 30YO 0,75L WINO PORTO TAYLORS 30YO 0,75L
Producent: TAYLOR'S
Cena:

799,00 zł

szt.
zobacz więcej
WINO PORTO TAYLORS CHIP DRY PORT WHITE 0,75L WINO PORTO TAYLORS CHIP DRY PORT WHITE 0,75L
Producent: TAYLOR'S
Cena:

105,00 zł

zobacz więcej

Czym są wina wzmacniane?

Wina wzmacniane, a właściwie wina likierowe to wina wzmacniane mocniejszym alkoholem winogronowym, np. brandy lub destylatem winnym. Mają zazwyczaj od 15 do 22% zawartości alkoholu. Pomimo ”słodkiej” nazwy, wina te produkowane są w wersjach od słodkich po wytrawne. Należą do tej grupy takie perełki jak Porto, Madera, Sherry czy Marsala. Dzięki wysokiej zawartości alkoholu wina wzmacniane mają niesamowity potencjał dojrzewania. Dlatego też dopiero po kilkunastu latach dojrzewania, takie wino w pełni się otwiera i rozwija swoje aromaty oraz walory smakowe.

Tak naprawdę wina wzmacniane powstały przypadkiem. Pierwotnie dolewanie spirytusu służyło, jako konserwacja win. Miało to uchronić podczas transportu, wina z ciepłych, południowych krajów przed zepsuciem. W niektórych regionach zaczęto dolewać koniak do win. Sprawiło to, że z czasem ludzie zaczęli zauważać potencjał takich wzmacnianych win, dzięki czemu zaczęto je dłużej leżakować.

Jak powstają wina wzmacniane?

Tak naprawdę jedyną rzeczą, która łączy wszystkie wina wzmacniana, jest to, że w pewnym momencie dolewany jest do nich mocny alkohol. Wina wzmacniane powstają jak normalne wina. Zaczyna się od zbiorów winogron i ich tłoczeniu. Następnie powstały sok z moszczem poddawany jest fermentacji.

Poziom cukru w winie wzmacnianym zależy od momentu, w którym dolejemy do niego mocniejszego alkoholu winnego. Przy produkcji win wzmacnianych słodkich stosuje się technikę mutage, która polega na zatrzymaniu fermentacji poprzez dolanie alkoholu winnego, który sprawia, że drożdże przestają fermentować cukry.

Jeżeli chodzi o wina wzmacniane wytrawne, destylat winny dolewany jest pod koniec fermentacji lub tuż po jej całkowitym zakończeniu. Każde wino wzmacniane ma jednak swój indywidualny proces produkcji, dzięki czemu każde z nich wyróżnia się swoistym charakterem.

Jakie są najpopularniejsze wina wzmacniane?

Porto – jest to wzmacniane wino portugalskie, produkowane w regionie Duoro. Zazwyczaj ma ok.20% zawartości alkoholu. Porto produkowane jest w wersji słodkiej, półsłodkiej i wytrawnej. Głównie dzieli się na 2 rodzaje – Ruby i Tawny. Porto Ruby jest słodkie i czerwone. Butelkuje się je po około 2 latach dojrzewania w beczce. Porto Tawny również jest czerwone, jednak tutaj poziom cukru jest trudny do określenia, z racji na nieokreśloną długość leżakowania w beczce.

Madera – to również portugalskie wzmacniane wino. Produkowana jest na portugalskiej wyspie Maderze. Ma 4 rodzaje wytrawności, które są zależne od rodzaju szczepu, z którego została wyprodukowana. Każdy z tych szczepów jest białą odmianą winogron. Istnieje również piąta, czerwona odmiana – Tinta Negra, z której produkuje się wszystkie typy Madery. Szacuje się, że to właśnie z niej powstaje 90% mader.

Sherry – to wzmacniane wino produkowane w hiszpańskiej Andaluzji. Sama nazwa wina pochodzi z Anglii, gdzie wino to było bardzo popularne. Pierwotnie Sherry nosiło nazwę Jerez, która jest nawiązaniem do rejonu produkcji tego wina. Sherry jest wzmacniane poprzez dolanie do niego brandy. Dzielimy je na kilka rodzajów: Fino, Oloroso, Palo Cortado, Amontillado, Cream, Pedro Ximenez.

Marsala – jest to wzmacniane włoskie wino, produkowane na Sycylii. Jego nazwa wzięła się od miasta Marsala, w którym jest produkowane. Głównie jest to białe i słodkie wino, jednak powstaje również w wersji czerwonej, wytrawnej i półwytrawnej. Apelacja wymaga, aby wino marsala miało min. 17% zawartości alkoholu. Dodatkowo jest wzmacniane poprzez dolanie do niego brandy. Marsala jest świetnym kompanem w kuchni. Włosi używają tego wina, jako składnik sosów oraz ciast.

Gdzie kupić wina wzmacniane?

Zraziłeś się do źle zrobionego wina wzmacnianego? Poszukujesz dobrej jakości Porto lub Sherry? W naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection znajdującym się przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku znajdziesz to czego szukasz. W naszej ofercie znajdują się same wyselekcjonowane produkty, dlatego też zawsze są to niepowtarzalne i oryginalne produkty wysokiej jakości.

Zapraszamy również do zapoznania się z naszą ofertą win wzmacnianych, i nie tylko, na stronie internetowej iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia możliwy jest jego odbiór, jeszcze tego samego dnia. Do zobaczenia w ICON!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl