Producenci
Opcje przeglądania
SZCZEP WINOROŚLI

WINA WZMACNIANE
Wina wzmacniane to wina, w którym na jednym z etapów produkcji dodaje się do moszczu winnego alkoholu. W krajach Unii Europejskiej jest to zawsze destylat winny, który nie tylko przerywa proces fermentacji i podwyższa zawartość alkoholu, ale może mieć znaczący wpływ na walory smakowo - zapachowe wina. Najbardziej popularne wina wzmacniane to Porto, Sherry, Madera i Marsala. Zwane również winami likierowymi wbrew pozorom występują w różnych stopniach wytrawności - od wyraźnie wytrawnych do deserowych, bardzo słodkich. Wina wzmacniane mają zwykle zawartość alkoholu od 15% do 20%. Szlachetniejsze odmiany nadają się do bardzo długiego przechowywania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl