Producenci
Nowości
RUM BACARDI CARTA ORO 0,7L
RUM BACARDI CARTA ORO 0,7L
71,00 zł
szt.
WINO BARISTA PINOTAGE 0,75L
WINO BARISTA PINOTAGE 0,75L
54,90 zł
szt.
RUM BACARDI SPICED 0,7L
RUM BACARDI SPICED 0,7L
65,90 zł
szt.
RUM BACARDI CARTA BLANCA 0,7L
RUM BACARDI CARTA BLANCA 0,7L
62,99 zł
szt.
RUM BACARDI CARTA BLANCA 0,5L
RUM BACARDI CARTA BLANCA 0,5L
52,50 zł
CAMPARI BITTER 0,7L
CAMPARI BITTER 0,7L
84,90 zł
szt.
ARDBEG 10YO ARDBONE SINGLE MALT WHISKY 0,7L
ARDBEG 10YO ARDBONE SINGLE MALT WHISKY 0,7L
239,00 zł 199,00 zł
szt.

Sake – co to jest ?

Jednym z największych, rozpowszechnianych mitów jest stwierdzenie, że sake to rodzaj japońskiej wódki. W istocie sake to rodzaj wina ryżowego o zawartości alkoholu ok. 13-17%, produkowane w sposób przypominający warzenie piwa. Do jej produkcji używa się głównie specjalnie przygotowanego ryżu (koji), mieszankę drożdżową (zwaną shubo lub moto) oraz wody. Jednym słowem jest to po prostu niesamowity, japoński napój alkoholowy, który warto spróbować.

Skąd pochodzi sake ?

Napój alkoholowy z ryżu produkowany był w Chinach, 4500 lat przed naszą erą. W Japonii pojawił się wraz z uprawą ryżu. Początkowo spożywany wyłącznie w świątyniach z czasem stał się narodowym trunkiem Japonii. Sama nazwa sake (po japońsku alkohol) w Japonii jest bardzo rzadko używana. Japończycy nazywają sake nihonshu, czyli japoński alkohol.

Jak się pije sake ?

Degustacja sake po raz pierwszy to bardzo ciekawe doświadczenie. Sake nie jest podobna w smaku do żadnego ze znanych w naszym kręgu kulturowym napojów. Ma niezwykle subtelny aromat i równie delikatny smak. Specjaliści, podobnie jak w przypadku wina potrafią wyróżnić w sake różne nuty smakowe, nie jest to jednak łatwe. Na pewno wyczujemy w niej odrobinę drożdży i zapachu gotowanego ryżu, nieco trudniejsze będą do „wyłapania” nuty kwiatowe i owocowe.

Nieznany nam smak to umami – pełny, doskonały i potęgujący dodatnio wszelkie inne doznania smakowe. Stopień wytrawności może się wahać do zupełnie słodkiej aż po wytrawne. Najczęściej wysokiej jakości sake możemy postawić na granicy między półwytrawną a półsłodką.
Wbrew panującej opinii sake najczęściej serwuje się schłodzoną, na ciepło lepiej smakuje sake niższej jakości, „codzienna” zwana po japońsku futsushu.
Ciepłą należy podawać w tradycyjnych czarkach choko, do schłodzonej wystarczą zwykłe kieliszki do białego wina.

Jakie są rodzaje Sake ?

Na rynku istnieje wiele rodzajów Sake. Przedstawiamy Wam podział, ze względu na stopień spolerowania ryżu do produkcji, od czego zależna jest jakość i bogactwo smaków:

  • Junmai Futsushu to sake zwykłej jakości, o stopniu spolerowania ryżu powyżej 70% (część ryżu pozostała po spolerowaniu).
  • Junmai Honjozo to sake wysokiej jakości, o mniejszym niż 70% stopniu spolerowania ryżu (część ryżu pozostała po spolerowaniu).
  • Tokubetsu Junmai to specjalne sake doskonałej jakości, o 60% lub mniejszym spolerowaniu ryżu (część ryżu pozostała po spolerowaniu), wytwarzane przy użyciu specjalnych metod .
  • Junmai Ginjo to sake jakości premium o stopniu spolerowania ryżu 60% lub mniej (część ryżu pozostała po spolerowaniu).
  • Junmai Daiginjo to sake klasy super premium, o stopniu spolerowania ryżu 50% lub mniej (część ryżu pozostała po spolerowaniu).

Jak kupić sake na prezent ?

Szlachetny gatunek sake to świetny prezent. Japończycy zawsze dbają o piękną oprawę, każda etykieta dobrej sake to przykład artystycznie wykaligrafowanych znaków kanji. Jako produkt bezglutenowy i nie zawierający siarczynów nadaje się dla osób podatnych na alergie pokarmowe.
W naszym salonie ICON z przyjemnością odpowiemy na wszelkie pytania dotyczące japońskich trunków i ułatwimy wybór tak oryginalnego prezentu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl