Producenci
Nowości
NIKKA GOLD & GOLD KABUTO SAMURAI WHISKY 0,7L
NIKKA GOLD & GOLD KABUTO SAMURAI WHISKY 0,7L
655,00 zł
DICTADOR - PREZENTACJA MARKI
DICTADOR - PREZENTACJA MARKI
150,00 zł
szt.
NAKATA UMESHU KODAWARI Z OWOCAMI UME 0,72L
NAKATA UMESHU KODAWARI Z OWOCAMI UME 0,72L
129,00 zł
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,72L
108,90 zł
szt.
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
NAKATA UMESHU - SHIRO 0,3L
69,90 zł
szt.
NAKATA UMESHU - AKA 0,3L
NAKATA UMESHU - AKA 0,3L
69,90 zł
szt.
NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
NAKATA UMESHU - AKA 0,72L
108,90 zł
szt.
NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L
NAKATA UMESHU - GREEN TEA 0,72L
128,90 zł
szt.
Opcje przeglądania
SZCZEP WINOROŚLI

 

Co to jest szampan?

Szampan to najsłynniejsze francuskie wino musujące, produkowane w Szampanii. Stąd właśnie wzięła się jego nazwa – Champagne, do której prawo mają wina musujące tylko z tego regionu, i która została ściśle zastrzeżona przez apelację w 1911 roku. Szampany to wina o najwyższej jakości, które od zawsze są kojarzone z luksusem i celebracją, dlatego praktycznie zawsze towarzyszą nam w wyniosłych chwilach.

Jak powstaje szampan?

Szampan to jedno z najbardziej wymagających win, jeżeli chodzi o jego produkcję, która nazywana jest metodą tradycyjną, bądź szampańską. Wszystko zaczyna się od zbiorów winogron. Szampan produkowany jest głównie z 3 odmian winogron – ChardonnayPinot Noir oraz Pinot Meunier. Najczęściej są one zbierane ręcznie, ze względu na delikatność ich owoców.

Kolejnym etapem jest produkcja soku z zebranych winogron, a następnie jego fermentacja. Tak sfermentowany sok nazywamy winem bazowym. Pierwsze fermentacja już za nami, czas teraz na drugą, tzw. wtórną fermentację. Nasze wino bazowe przelewane jest do butelek ze specjalną mieszanką drożdży i syropu (liqueur de tirage), dzięki której odbywa się wtórna fermentacja, po czym butelki są zamykane kapslem. Następnie poddawane jest leżakowaniu w piwnicach przez okres minimum 15 miesięcy.

Po upływie odpowiedniego czasu, nasze musujące już wino przelewane jest do prawidłowych butelek, gdzie dolewana jest kolejna mieszanka, odpowiadająca za ilość cukru w szampanie, tzw. dosage. Butelki są korkowane i wysyłane w świat!

Dlaczego szampan jest taki drogi?

Jak już wspominaliśmy wyżej, szampan produkowany jest ze szczególnych winogron tzw. metodą tradycyjną. Polega ona na fermentacji wtórnej, która odbywa się w butelce, po dodaniu specjalnej mieszanki – cukru i drożdży. Metoda ta jest pracochłonna i wymaga czasu, dlatego szampany nie należą do najtańszych trunków. Jednym z najbardziej pracochłonnych etapów produkcji szampana jest remuage, czyli ręczne obracanie butelek.

Proces ten ma na celu pozbycie się osadu, który odkłada się na dnie butelki w trakcie fermentacji wtórnej. Codziennie do piwnicy przychodzi jedna, odpowiedzialna za to, osoba i obraca ręcznie każdą butelkę o 45 stopni przez co najmniej 15 miesięcy (minimalny czas dojrzewania szampana).

Dlaczego szampan ma bąbelki?

Cała „magia” szampana powstaje w procesie fermentacji wtórnej. Do butelki wraz z winem bazowym wlewana jest mieszanka drożdży i cukru, zwana liqueur de tirage, która odpowiada za powstawanie bąbelków. Drożdże przez minimum 15 miesięcy zjadają cukry zawarte w naszym winie, dzięki czemu powstają delikatne bąbelki, które każdy z nas tak bardzo uwielbia.

Jak otwierać i podawać szampana?

Szampan jest wykwintnym trunkiem, który zasługuje na odpowiednie traktowanie, podczas otwierania oraz delektowania się nim. Zacznijmy od najważniejszej rzeczy, czyli temperatury szampana. Nasz szampan musi być schłodzony! Najlepsza temperatura podania to 6-9°C. Jeżeli szampan zostanie dobrze schłodzony, to o wiele łatwiej się go otwiera, uwierzcie nam i oczywiście sami spróbujcie :)

Kolejną ważną rzeczą jest szkło używane do picia szampana. Najlepiej sprawdzi się tutaj specjalny, długi i smukły kieliszek, tzw. flet. Niegdyś używano szerokich i płaskich kieliszków typu coupes, które powstały na kształt piersi Marii Antoniny – żony Króla Ludwika XVI.

Takie ciekawostki oraz inne tematy poruszamy na naszych autorskich warsztatach Akademia Wina ICON. Jeżeli jesteś zainteresowany lub szukasz pomysłu na prezent, zapraszamy do odwiedzenia zakładki AKADEMIA WINA ICON na naszej stronie – link podany w akapicie poniżej.

Szampan – gdzie kupić?

Jeżeli zastanawiasz się, którego szampana wybrać zapraszamy do naszego salonu ICON Wine & Whisky Selection przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku. Znajdziesz u nas testowane szampany o wysokiej jakości, w tym sprawdzone propozycje: Moet & ChandonVeuve CliqcuotMummDom Perignon, czy Ruinart. Oferujemy możliwość zakupu danego produktu na naszej stronie iconselection.pl oraz odbiór jeszcze tego samego dnia.

Jak już wcześniej wspominaliśmy, zajmujemy się również warsztatami oraz degustacjami wina zwanymi Akademia Wina ICON. Więcej informacji znajdziecie pod tym linkiem – https://www.iconselection.pl/pl/c/AKADEMIA-WINA-ICON/103.  Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z naszą ofertą, odwiedzenia naszego salonu oraz zapisania się do naszego newslettera, dzięki czemu będziecie otrzymywać informację o szkoleniach i degustacjach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl