Producenci
Nowości
Opcje przeglądania
Producent

Co to jest miód pitny?

Miód pitny to nasz polski, oryginalny i szlachetny trunek. Rozsławiony został już za czasów Słowian. Do dziś robiony jest tradycyjnym sposobem, a swoją uniwersalnością przypadnie do gustu każdemu. Warto wiedzieć, że miody pitne powstają w 100% z samych naturalnych składników, a dokładniej z tzw. brzeczki, o czym możecie przeczytać poniżej. Jednak pijąc miód pitny, musicie uważać, bo łatwo się zatracić w jego cudownym i słodkim charakterze.

Jak smakuje miód pitny?

Smak miodu pitnego zależy od jego rodzaju. Wybierając półtoraka, możemy być pewni, że będzie on słodziutki i bardzo aromatyczny. Natomiast kupując trójniaka, czy czwórniaka, tutaj będziemy mieć do czynienia z bardziej wytrawnym smakiem i mniejszą intensywnością aromatów. Każdy miód pitny ma jednak charakterystyczny aromat miodowy i słodkawy posmak. Jest to trunek, który naprawdę warto skosztować.

Jak powstaje miód pitny?

Miód pitny produkowany jest poprzez fermentację brzeczki z miodu pszczelego. Brzeczka jest to półprodukt stosowany w browarnictwie i miodosytnictwie (produkcji miodu pitnego), składający się ze słodu, chmielu oraz w przypadku miodów pitnych, wody wymieszanej z miodem. Z racji na fakt, iż brzeczka może być czymś doprawiona, wyróżniamy 4 rodzaje miodów:

  • Miody naturalne – są to miody produkowane z nieprzyprawionej brzeczki;
  • Miody chmielowe – to miody, do których brzeczki dodano chmielu;
  • Miody korzenno-ziołowe – to miody, których brzeczka została doprawiona ziołami bądź przyprawami korzennymi;
  • Miody owocowe – są to miody, których brzeczka łączona jest z sokiem owocowym;

Dodatkowo miody owocowe możemy podzielić w zależności od użytego owocu na wiśniaki (wiśnie), maliniaki (maliny), agrestniaki (agrest), dereniaki (dereń) oraz rzadziej jabłczaki i porzeczniaki.

Czemu miód pitny?

Miód pitny znany jest już z czasów starożytnych, kiedy na ziemiach polskich mieszkali Słowianie. Był to okres, kiedy klimat i warunki nie sprzyjały rośnięciu winorośli, za to wpływały korzystnie na życie dzikich pszczół.  Z racji na brak wina w państwie Polskim, za czasów Piastów, zaczęto je zastępować piwem oraz miodem pitnym, ponieważ mieli pod dostatkiem miodu. Miód pitny stał się luksusowym i kosztownym, a zarazem pożądanym produktem.

Mówiono o nim, jako o napoju z miodu, który upijał bardziej od innych trunków. Miód pitny stał się wizytówką naszego kraju, o czym w swoich zapisach wspominało wielu kupców i podróżników odwiedzających nasze państwo. Ze względu na swoją renomę, miód pitny był trunkiem, który gościł głównie na stole królewskim oraz w domach bardzo zamożnych rodzin.

Cieszył podniebienia aż do czasów nowożytnych, dopóki w Polsce nie spopularyzował się tańszy i szybszy w wykonaniu trunek – wódka. Jednak po II Wojnie Światowej w Polsce odrodziło się miodosytnictwo, dzięki czemu w dzisiejszych czasach dostaniemy ten słodki nektar w każdym zakątku Polski. Od 2008 roku Miód pitny figuruje w systemie ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, jako gwarantowana tradycyjna specjalność.

Miód pitny dwójniak czy trójniak?

Miody pitne, od wielu wieków, dzieli się tradycyjnie ze względu na stopień rozcieńczenia wodą i podaje się je w stosunku jednostki miodu do jednostki objętości wody. Podstawowe rodzaje miodów to:

  • Półtoraki – miody rozcieńczone w stosunku 1:1/2
  • Dwójniaki – miody rozcieńczone w stosunku 1:1
  • Trójniaki – miody rozcieńczone w stosunku 1:2
  • Czwórniaki – miody rozcieńczone w stosunku 1:3

Warto również pamiętać, że im więcej wody w stosunku do miodu, tym mniej miód pitny zawiera alkoholu, co oznacza, że najwięcej alkoholu będzie zawierać półtorak.

Jak pić miód pitny?

Tak naprawdę wszystko zależy od naszych upodobań, jednak duży wpływ na sposób picia miodu pitnego mają pory roku. W cieplejsze dni nasz miód pitny sprawdzi się świetnie schłodzony, podawany w szklance np. z plasterkiem cytryny. Natomiast w chłodne, zimowe dni, miód pitny można podawać podgrzany sam lub w formie grzańca.

Gdzie można kupić dobry miód pitny?

Wiemy, że wybór odpowiedniego miodu pitnego nie jest łatwy. Tym bardziej nie łatwo jest znaleźć miód pitny, którego jakość będzie odpowiadać jego cenie. Dlatego zapraszamy do naszego salonu ICON Wine & Whisky Selection znajdującego się przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawski Targówku, gdzie z miłą chęcią doradzimy i pomożemy wybrać odpowiedni produkt, co najważniejsze, dobrej jakości. 

Zachęcamy Was do zapoznania się z naszą ofertą polskich miodów pitnych, które są naturalnie produkowane, bez sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Wszystkie produkty znajdują się na stronie iconselection.pl, gdzie po złożeniu zamówienia możliwy jest odbiór jeszcze tego samego dnia. Serdecznie zapraszamy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl