Producenci
Opcje przeglądania
SZCZEP WINOROŚLI

Prosecco – co to za wino ?

Proseccco, wino musujące to prawdziwy hit ostatnich lat. Orzeźwiające i przystępne zdobywa sobie coraz większą rzeszę prawdziwych fanów. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Veneto. Powstaje w procesie naturalnej fermentacji w zamkniętych, stalowych kadziach, następnie jest butelkowane pod ciśnieniem. Taką metodę produkcji wina Prosecco nazywamy Charmat, w odróżnieniu od metody podwójnej fermentacji zwanej klasyczną lub szampańską, która generuje znacznie wyższe koszty.

Do produkcji Prosecco używany jest szczep Glera (nazywany też Prosecco pod warunkiem, że występuje w geograficznych granicach apelacji). Glera nie sprawdza się w winach spokojnych, natomiast w pełni rozkwita w towarzystwie bąbelków, czyli dwutlenku węgla. Jest winem lekkim i nietrudnym w odbiorze, a przystępna cena Prosecco pozwala zaliczyć je do win do codziennego spożycia.

Jak odczytać rodzaj wytrawności na etykiecie Prosecco ?

Prawidłowe odczytanie wytrawności sprawia czasem problemy początkującym miłośnikom wina. Prosecco Extra Dry – najpopularniejsze - jest winem półwytrawnym, a nie super wytrawnym jak mogłoby się wydawać. Brut to oznaczenie Prosecco wytrawnego, które pomimo niskiej zawartości cukru jest bardzo przyjemne w smaku.

Jakie cechy charakteryzują wino musujące Prosecco ?

Stosunkowe duże bąbelki. Owocowo-kwiatowe nuty zapachowe. W smaku jabłko, gruszka, owoce cytrusowe, niekiedy owocowe cukierki lub landrynki.

Jakie są apelacje wina Prosecco ?

Większość Prosecco oznaczona jest apelacją D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata). Mniej więcej co piąta butelka należy do wyższej apelacji DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) i pochodzi z okręgów Valdobbiadene Conegliano oraz Asolo. Najmniejsza, lecz bardzo cenna apelacja Prosecco to DOCG Superiore di Cartizza, gdzie na powierzchni zaledwie 107 ha uprawia się winogrona odznaczające się wyjątkowym aromatem i znaczną koncentracją cukru.

Jak i z czym podać Prosecco ?

Prosecco podajemy dobrze schłodzone – w temperaturze 6-8 stopni, najlepiej w kieliszkach do win musujących. Jest doskonałym aperitifem, a także towarzyszem owoców morza, lekkich dan rybnych, sałatek. Świetnie sprawdza się z kuchnią azjatycką, począwszy od specjalności hinduskich aż do sushi. Pasuje do nie za słodkich, owocowych deserów.
Większość naszych Prosecco importujemy sami, a jego wybór poprzedziły długie poszukiwania i degustacje. Salute !

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl