Producent
83,00 zł
87,00 zł
Prosecco – co to za wino ?
Wino Proseccco, to musujący hit ostatnich lat. Orzeźwiające i przystępne zdobywa sobie coraz większą rzeszę prawdziwych fanów. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Veneto. Powstaje w procesie naturalnej fermentacji w zamkniętych, stalowych kadziach, następnie jest butelkowane pod ciśnieniem. Taką metodę produkcji wina Prosecco nazywamy Charmat, w odróżnieniu od metody podwójnej fermentacji zwanej klasyczną lub szampańską, która generuje znacznie wyższe koszty.
Do produkcji Prosecco używany jest szczep Glera (nazywany też Prosecco pod warunkiem, że występuje w geograficznych granicach apelacji). Glera nie sprawdza się w winach spokojnych, natomiast w pełni rozkwita w towarzystwie bąbelków, czyli dwutlenku węgla. Jest winem lekkim i nietrudnym w odbiorze, a przystępna cena Prosecco pozwala zaliczyć je do win do codziennego spożycia.
Jak odczytać rodzaj wytrawności na etykiecie wina Prosecco ?
Prawidłowe odczytanie wytrawności sprawia czasem problemy początkującym miłośnikom wina. Wino Prosecco Extra Dry — najpopularniejsze — jest winem półwytrawnym, a nie super wytrawnym jak mogłoby się wydawać. Brut to oznaczenie Prosecco wytrawnego, które pomimo niskiej zawartości cukru jest bardzo przyjemne w smaku.
Jakie cechy charakteryzują musujące wino Prosecco ?
Stosunkowe duże bąbelki. Owocowo-kwiatowe nuty zapachowe. W smaku jabłko, gruszka, owoce cytrusowe niekiedy owocowe cukierki lub landrynki.
Jakie są apelacje wina Prosecco ?
Większość Prosecco oznaczona jest apelacją D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata). Mniej więcej co piąta butelka należy do wyższej apelacji DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) i pochodzi z okręgów Valdobbiadene Conegliano oraz Asolo. Najmniejsza, lecz bardzo cenna apelacja Prosecco to DOCG Superiore di Cartizza, gdzie na powierzchni zaledwie 107 ha uprawia się winogrona odznaczające się wyjątkowym aromatem i znaczną koncentracją cukru.
Jak i z czym podać wino Prosecco ?
Wino Prosecco podajemy dobrze schłodzone – w temperaturze 6-8 stopni, najlepiej w kieliszkach do win musujących. Jest doskonałym aperitifem, a także towarzyszem owoców morza, lekkich dan rybnych, sałatek. Świetnie sprawdza się z kuchnią azjatycką, począwszy od specjalności hinduskich aż do sushi. Pasuje do nie za słodkich, owocowych deserów.
Większość naszych Prosecco importujemy sami, a jego wybór poprzedziły długie poszukiwania i degustacje. Salute !
Jak dowiedzieć się więcej o winie Prosecco i innych winach ?
Jeśli tematyka wina jest dla Ciebie interesująca i chcesz rozpocząć swoją przygodę z degustacjami i warsztatami, to zainteresuje Cię nasza oferta. Wejdź w kategorię AKADEMIA WINA ICON na naszej stronie, gdzie dowiesz się więcej o prowadzonych przez nas autorskich warsztatach wina, dzięki którym powiększysz swoją wiedzę teoretyczną oraz praktyczną. Warsztaty odbywają się w kameralnych grupach w przemiłej atmosferze, co pozwala nam na dokładne przekazanie wiedzy każdemu uczestnikowi warsztatów — możesz przekonać się osobiście.
Pamiętaj — w razie dodatkowych pytań jesteśmy do Twojej dyspozycji.
Zapraszamy.