BALCONES BABY BLUE WHISKY 0,7L
Opis
Whisky Balcones Baby Blue – co na to ludzie w Teksasie?
Whisky Balcones Baby Blue jest to kukurydziana whisky z Teksasu. Została jako pierwsza legalnie wyprodukowana od czasów prohibicji. Produkowana jest z młodej, prażonej, niebieskiej kukurydzy*. Nadaje tym wyrafinowanego smaku tradycyjnej, kukurydzianej whisky, zachowując jednocześnie świeżość i entuzjazm klasycznej, amerykańskiej destylacji.
*Niebieska kukurydza, zwana także Hopi, to odmiana kukurydzy krzemiennej uprawianej w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Jest przeznaczona na cele konsumpcyjne dla człowieka. Wykorzystuje się ją także do wytwarzania pieczywa. Mąka z niebieskiej kukurydzy ma słodki smak i jest podstawą kuchni meksykańskiej, której ważnym elementem jest tortilla. To właśnie ten rodzaj kukurydzy znalazł zastosowanie w produkcji whisky Balcones Baby Blue.
Jakie atrybuty posiada whisky Balcones Baby Blue?
- Zapach – roztopione masło, popcorn, wanilia, toffi, cynamon, gałka muszkatołowa, świeży chleb i miód, świeżo mielona kawa, czekolada do pieczenia;
- Smak – tropikalne owoce, lekka nuta moreli, brązowy cukier, wata cukrowa, słodka herbata z cytryną, wędzone chili;
- Finisz – ciepły, wyczuwalny cynamon, mięta oraz zielone ziarna pieprzu.
Jak powstała destylarnia Balcones Distillery?
W 2008 roku Balcones był niczym innym jak pomysłem napędzanym pasją tworzenia czegoś oryginalnego i autentycznego, w sercu Teksasu. Wszystko zaczęło się w starym warsztacie spawalniczym pod mostem w Waco. Rok później założyciele wymienili pokrycia dachowe, wybili ściany, położyli cegłę, wycięli rury, zainstalowali miedziane garnki z Portugalii i tak powstała gorzelnia whisky w tym osobliwym budynku.
Dumni z tego, co sami osiągnęli, rozpoczęli destylację whisky w 2009 roku.
W 2011 roku Balcones Distillery zakupili budynek Texas Fireproof Storage Co. w Waco, który jest około 25 razy większy od destylarni w warsztacie. W 2014 roku zaczęli przekształcać budynek w nową destylarnię whisky. Z pomocą wielu rąk, pod koniec 2016 roku udało im się otworzyć nową destylarnię. Od tej pory Balcones Distillery oferuje wycieczki po swojej destylarni, żeby przybliżyć proces powstawania tej teksańskiej whisky.
Jak wygląda proces tworzenia whisky w Teksasie?
W Balcones Distillery kładzie się duży nacisk na jakość wytwarzanego alkoholu. Pierwszym etapem produkcji jest skrupulatne poszukiwanie składników ze względu na bogactwo ich smaku. Surowce są maksymalnie wykorzystywane, tak aby każdy łyk sprawiał, że whisky będzie rozpoznawalna i czarująca.
Następnie składniki poddawane są fermentacji. Gorzelnicy pracujący w Balcones Distillery od lat zajmowali się warzeniem piwa. Będąc już tak doświadczonymi w tym temacie, z łatwością dostosowali i udoskonalili techniki fermentacji dla każdego przepisu, tak aby wydobyć najlepszy smak i aromat.
Do destylacji używają miedzianych alembików robionych w Szkocji. Zdaniem ekipy Balcones miedziane alembiki pozwalają wydobyć głębie smaku z destylowanych cieczy. W Balcones whisky jest zawsze destylowana partiami, bez pośpiechu, dzięki czemu mają dużą kontrolę nad smakiem.
Podobnie jak kukurydza i jęczmień, dąb jest jednym z najważniejszych składników w produkcji whisky. W Balcones używa się intensywnie wypalonych beczek, co pozwala im uzyskać złożony i dopracowany profil whisky. Dojrzewaniu whisky pomaga wyjątkowy klimat w Teksasie.
Gwałtowne wahania temperatury zmuszają beczki do ”oddychania” szybciej niż w tradycyjnych regionach produkcji whisky. Sprawia to, że dębowe aromaty mieszają się z płynem w środku beczek, a także przyspiesza złożone procesy, które przekształcają surowy spirytus w produkt w pełni dojrzały.
Dane techniczne
RODZAJ WHISKY | TEXAS WHISKY |
KRAJ WHISKY | USA |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 46% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |