Producenci
Nowości
PADRO & CO ROJO CLASICO 0,75L
PADRO & CO ROJO CLASICO 0,75L
75,00 zł
szt.
PADRO & CO DORADO AMARGO 0,75L
PADRO & CO DORADO AMARGO 0,75L
79,00 zł
szt.
PADRO & CO BLANCO RESERVA 0,75L
PADRO & CO BLANCO RESERVA 0,75L
83,00 zł
szt.
1792 SMALL BATCH BOURBON 0,75L
1792 SMALL BATCH BOURBON 0,75L
199,00 zł
szt.
HORST WÓDKA 0,7L
HORST WÓDKA 0,7L
110,00 zł
szt.
SZAMPAN MUMM ICE EXTRA 0,75L
SZAMPAN MUMM ICE EXTRA 0,75L
219,00 zł
AMARO MONTENEGRO BITTER 0,7L
AMARO MONTENEGRO BITTER 0,7L
89,00 zł
szt.

GIN BOMBAY SAPPHIRE 0,7L + KIELISZEK

GIN BOMBAY SAPPHIRE 0,7L + SZKŁO
  • promocja
  • nowość
Dostępność: dostępny
Odbiór: 1 h (w godzinach pracy)
Cena: 104,99 zł 129,00 zł 104.99
ilość szt.
Zyskujesz 209 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: GIN 16

Opis

Gin Bombay Sapphire – jak zdobył tak dużą popularność?

Gin Bombay Sapphire to London Dry gin produkowany z dziesięciu ręcznie selekcjonowanych, egzotycznych roślin botanicznych. Tworzony jest według sekretnej receptury z 1761 roku. Powstaje w delikatnym procesie destylacji zwanym infuzją pary.

Gin Bombay Sapphire swoją popularność zawdzięcza swojemu unikalnemu i nieocenionemu charakterowi. Kuszący, gładki i złożony, czego można doświadczyć z każdym jego łykiem. W smaku jest pełen świeżych cytrusów i jałowca, które przechodzą w elegancki, lekko korzenny finisz.

Estetyka produktu Gin Bombay Sapphire z kieliszkiem.

Ta wersja produktu opakowana jest w elegancki kartonik. W środku znajduje się zestaw złożony z butelki ginu Bombay Sapphire w pojemności 0,7L oraz wyjątkowego kieliszka. Kieliszek dodany do zestawu wyróżnia się kanciastą nóżką i stópką oraz błękitnym zabarwieniem, które jest nawiązaniem do koloru samej butelki ginu. Posiada on również wygrawerowany napis "Bombay Sapphire" wraz z logo marki. Ta edycja limitowana idealnie sprawdzi się jako prezent, którym zachwycicie nawet wymagającą osobę. 

Jak wygląda proces produkcji ginu Bombay?

Gin Bombay ma swój unikalny proces produkcji. Do destylacji używane są oryginalne, odnowione alembiki Carter-Head z lat 30. XIX wieku – Tom i Mary. Producent ginu Bombay zdecydował się dodać do nich dwa najnowocześniejsze, miedziane alembiki o pojemności 12 000 litrów – Henry’ego i Victorie.

Gin Bombay swój cudowny i charakterystyczny smak zawdzięcza procesowi infuzji pary. Podczas destylacji wszystkie dodatki botaniczne umieszczane są w perforowanych, miedzianych koszach (przypominających jedno, wielkie sito), które są zawieszane nad destylatem. Unoszące się do góry opary destylatu nasycane są bogatymi aromatami, uwalnianymi przez rośliny, dzięki czemu gin dostaje wszystko to, co najlepsze.

Z czego produkowany jest gin Bombay Sapphire?

Gin Bombay Sapphire produkowany jest z najwyższej jakości, roślin z 4 stron świata selekcjonowanych przez Mistrza Botaniki – Ivano Tonutti. Głównymi składnikami wykorzystywanymi do produkcji są:

  • Jałowiec z Włoch – podstawowy składnik ginu, nadaje mu słodkawego, ziołowego aromatu.
  • Lukrecja z Chin – korzeń lukrecji posiada słodki, przyjemny smak, który od momentu odkrycia został pokochany na całym świecie.
  • Skórka cytryny z Hiszpanii – każda cytryna jest ręcznie obierana, dzięki czemu jej skórka zachowuję słodkawy posmak.
  • Kolendra (nasiona) z Maroko – ma bardzo ceniony i złożony, świeży smak z nutą cytrynową. Była przysmakiem Faraonów egipskich i starożytnych Greków.
  • Korzeń dzięgla z Saksonii – ziemisty aromat dzięgla pełni ważną rolę w równoważeniu smaku ginu.
  • Korzeń irysa z Włoch – starannie selekcjonowany składnik, ceniony za swój słodki aromat i kuszący smak. Otrzymuje się go w intensywnym i długim procesie suszenia, w trakcie którego traci się większość korzenia.
  • Rajskie ziarna z Afryki Zachodniej – przyprawa pochodząca z rodziny kardamonów, posiadająca niezwykłą słodycz połączoną z ciepłą nutą dymu.
  • Pieprz kubeba z Jawy – wysoce pożądana roślina, której smak łączy w sobie czarny pieprz, ziele angielskie i lekką goryczkę.
  • Kora kasji (cynamonowca wonnego) z Indochin – należy do rodziny cynamonów. Pożądana ze względu na swoją aromatyczną jakość i ceniona od czasów biblijnych. Istniało kiedyś przekonanie, że ma swoje korzenie poza Ziemią.
  • Migdały z Hiszpanii – mają gładki, bogaty i unikalny smak pełen miodu, dzięki któremu są niezbędnym składnikiem używanym do produkcji ginu.

Pomysł na drinka z wykorzystaniem ginu Bombay Sapphire - GIN SPRITZ. 

Ten orzeźwiający aperitif doskonale łączy nutę goryczki z odrobiną słodyczy. Idealna odmiana klasycznego spritz.

GIN SPRITZ

Składniki:

  • 25 ml ginu Bombay Sapphire 
  • 15 ml Peychaud aromatic bitter
  • 15 ml soku z cytryny
  • 15 ml syropu miodowego (w proporcji 3:1 - miód do wody)
  • 125 ml dobrego toniku
  • 1/2 plasterka pomarańczy

Przygotowanie:

Wlej składniki do dużego kieliszka do wina (z wyjątkiem toniku). Wypełnij szklankę lodem w kostkach i zalej tonikiem. Następnie delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj pół plasterka pomarańczy. Gotowe! 

Dane techniczne

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 40%
POJEMNOŚĆ 0,7L
KRAJ ANGLIA

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl