Producenci

LAGAVULIN 16YO WHISKY + KARTON

Dostępność: dostępny
Odbiór: 24 godziny
Cena: 289,00 zł 289.00
ilość szt.
Zyskujesz 578 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: LAGAVULIN
Kod produktu: WHISKY SM 006

Opis

Lagavulin 16YO – czym nas uraczy ”młyn w dolinie”?

Whisky Lagavulin 16YO to szkocki Single Malt, często nazywany arystokratą z Islay. Whisky z tego regionu znane są ze swojej torfowości. Lagavulin 16YO jest whisky bogatą, dobrze zbudowaną z mocnym, dymnym akcentem.

Przez 16 lat dojrzewa w beczkach po Bourbonie i Sherry, co nadaje jej słodkiego i złożonego posmaku. Jeśli gustujesz w dymnych, torfowych aromatach, to oczaruje Cię charakter i smak tej wyjątkowej whisky – to pewne !

Lagavulin 16YO jest jedną z 6 szkockich whisky single malt, które tworzą prestiżową grupę „Classic Malts”. Zostały one wprowadzone na rynek w 1988 roku. Obecnie są własnością spółki Diageo.

Lagavulin to anglicyzacja słowa „lag a'mhuilin”. Słowo to bierze się z języka gaelickiego szkockiego i dosłownie oznacza „młyn w dolinie”.

Czym wyróżnia się whisky Lagavulin 16YO?

  • Kolor: głęboki, złoty;
  • Zapach: kompot z suszu, tytoń, skóra, wędzonka, dym z ogniska, akcenty mięty;
  • Smak: zbalansowany, słodkawy, skóra, przyprawy;
  • Finisz: długi, z posmakiem soli morskiej.

Jak powstała destylarnia Lagavulin? 
Od nielegalnej produkcji, po uwielbianą na całym świecie torfową whisky.

Początek whisky Lagavulin datuje się na 1742 rok. Destylarnia ta uważana jest za jedną z najstarszych destylarni na wyspie Islay. Pierwotnie składała się z 10 małych, nielegalnych gorzelni.

W 1816 roku lokalny rolnik i gorzelnik John Johnston przekształcił budynki w legalną gorzelnię, nadając jej nazwę Lagavulin. Sprawiło to, że destylarnia Lagavulin stała się pierwszą legalną na tym obszarze.

W 1817 roku pojawiła się druga destylarnia – Malt Mill, prowadzona przez Archibalda Campbella. Jakiś czas później została przejęta przez destylarnie Lagavulin.

W 1836 roku umiera John Johnston, a jego destylarnie przejmuje kupiec spirytusowy z Glasgow – Alexander Graham.

Rok 1861 – gorzelnie Lagavulin z całą farmą wydzierżawiła firma James L. Mackie & Co, utworzona przez Jamesa Mackiego, we współpracy z ostatnim z Grahamów – kapitanem Grahamem.

W 1878 roku James Mackie przyjmuje do firmy swojego siostrzeńca Petera Mackiego, który udaje się na pierwszą wycieczkę do ich destylarni. Tam poznaje wszystkie tajemnice destylacji whisky Lagavulin.

Jedenaście lat później firma zmieniła nazwę na Graham & Co. Peter Mackie zaczął odnosić wielkie sukcesy w firmie, zyskując sławę dla marki Lagavulin. Kierował się maksymą „Nic nie jest niemożliwe”. W 1890 roku firma ponownie zmienia nazwę na Mackie & Co.

W 1908 roku Peter Mackie decyduje o przywróceniu do użytku dwóch pierwotnych budynków destylarni, pod nazwą Malt Mill. Gdy w 1924 roku Peter Mackie umarł, Mackie & Co przerodziło się w spółkę White Horse Distillers Ltd.

Wraz z nadejściem II Wojny Światowej, do pracy w destylarni zatrudniono kobiety, a następnie zamknięto ją na czas jej trwania. W 1948 roku zaczęto wprowadzać energię elektryczną do destylarni.

W 1962 roku zamyka się destylarnia Malt Mill. W 1974 roku destylarnia Lagavulin rezygnuje z produkcji słodu jęczmiennego i od tej pory zaopatruje się w niego w słodowni Port Ellen.

Dane techniczne

WHISKY POLECANE DLA ŚREDNIOZAAWANSOWANYCH
REGION WHISKY SINGLE MALT ISLAY
RODZAJ WHISKY SINGLE MALT SZKOCJA
GRUPA AROMATÓW DYMNE I TORFOWE
KRAJ WHISKY SZKOCJA
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 43%
POJEMNOŚĆ 0,7L

Opinie o produkcie (1)

5 lutego 2020

Absolutnie pyszna ... Butelka warta swojej ceny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl