MARTINI RISERVA SPECIALE BITTER 0,7L
Opis
Martini Riserva Speciale Bitter – klasyczny, gorzki aperitif według receptury z XIX wieku.
Martini Riserva Speciale Bitter to gorzki aperitif o wyjątkowym mocnym aromacie i gorzkawym, lecz gładkim, bogatym i złożonym smaku. Do jego produkcji wykorzystywane są wyłącznie naturalne komponenty takie jak szafran, włoska artemizja, kora angostury.
Zamiast sztucznych barwników, w Martini Riserva Speciale Bitter zastosowano koszenilę – substancję pozyskiwaną ze specjalnego gatunku chrząszcza. Na podstawie przepisu z 1872 roku formułę opracował uznany master blender Martini i znawca ziół – Włoch Ivano Tonutti, który również jest autorem receptur dla ginów Bombay Sapphire.
Martini Riserva Speciale Bitter dojrzewa w beczkach, w których wcześniej przeprowadzono macerację ziół i korzennych przypraw użytych do jego produkcji. Jest to doskonały dodatek do wyrazistych w smaku, wytrawnych koktajli. Nie ulega wątpliwości, że optymalny bukiet aromatów i smaków stworzy w połączeniu z ginami Bombay Sapphire.
Świetnie łączy się również ze świeżymi owocami. Martini Riserva Speciale Bitter to wdzięczny materiał do tworzenia wyrafinowanych kompozycji smakowych. Idealny upominek dla domowego barmana.
Co charakteryzuje Martini Riserva Speciale Bitter?
- Zapach: przyjemny i bogaty, aromat skoncentrowanych ziół, przypraw korzennych, kwiatów oraz skórki cytrusowej;
- Smak: złożony, nuty goryczki przełamane korzennymi przyprawami i słodkawą lukrecją;
- Finisz: mocno przyprawowy z nutami kwiatów i cytrusów.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem Martini Riserva Speciale Bitter.
Jäger Negroni
Składniki:
- 40 ml Martini Riserva Speciale Bitter
- 40 ml Martini Rosso
- 40 ml likieru Jägermeister
- 40 ml ginu Bombay Sapphire
- Plaster czerwonej pomarańczy
Przygotowanie:
Do szklanki typu Old fashioned – z dużą kostką lodu, wlej po kolei Martini Rosso, Martini Bitter, Jägermeistera i Bombay. Zamieszaj i dodaj plaster czerwonej, dojrzałej pomarańczy. Na zdrowie!
Old Flame
Składniki:
- 20 ml Martini Riserva Speciale Bitter
- 30 ml ginu Bombay Sapphire
- 20 ml Martini Rosso
- 15 ml Triple Sec
- 45ml soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlej do shakera i wymieszaj ze sobą. Podawaj w kieliszku do Martini z przypaloną skórką pomarańczy. Na zdrowie!
Jaka jest historia marki Martini?
Martini to jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek świata. Lubiany i popularny wermut produkowany jest od 1863 roku. Twórcą receptury był zielarz Luigi Rossi, którego zaprosił do współpracy Alessandro Martini – dyrektor niewielkiej firmy handlującej winem i alkoholami.
W 1864 powstała nowa wytwórnia wermutu w Pessione koło Turynu. Wermut nazwany Martini błyskawicznie stał się hitem sprzedaży nie tylko w Europie. Już w 1903 roku był eksportowany do 70 krajów świata. W 1929 roku pojawiło się po raz pierwszy kultowe logo „Ball & Bar”.
Po II wojnie światowej Martini z powodzeniem prowadziło kampanie reklamowe w telewizji, sponsorowało sporty samochodowe, koncerty, wystawy, a także mistrzostwa świata w piłce nożnej kobiet. W 1977 roku rodzinna firma Martini & Rossi została przekształcona w General Beverage Corporation. W 1992 roku nastąpiła fuzja z Bacardi, co zaowocowało powstaniem czwartej co do wielkości na rynku alkoholowym firmy Bacardi-Martini Ltd.
Obecnie wytwórnię opuszcza około 5 milionów litrów Martini rocznie. Jest to jedna z najsilniejszych marek – słowo Martini stało się nieomal synonimem aperitifu. Nazwę tą nosi jeden z najpopularniejszych drinków na świecie, a także charakterystyczne, trójkątne kieliszki koktajlowe.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 28,5% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ | WŁOCHY |