
WINO CORNARO PROSECCO DOC TREVISO EXTRA DRY BACCO 0,75L
Opis
Wino Prosecco Cornaro Treviso D.O.C. Extra Dry – owocowe nuty, prosto z Włoch.
Prosecco Cornaro Treviso D.O.C. Extra Dry to półwytrawne, musujące wino, które swój orzeźwiający charakter zawdzięcza sporej zawartości bąbelków i wyrazistym owocowym aromatom. Lubiane „bąbelki” powstają w wyniku naturalnej fermentacji w stalowych kadziach, po której wino trafia bezpośrednio do butelek. Jest to metoda Charmat, zwana również metodą Prosecco.
Wino Prosecco Cornaro Treviso D.O.C. Extra Dry powinno serwować się w temperaturze 6-8 stopni w smukłych kieliszkach do win musujących – tak będzie idealnie. Brak kwasowości i subtelna, owocowa słodycz — około 15g/l pozwala podawać to wino do różnych potraw — owocowych sałatek, lekkich przystawek, risotto, warzyw z grilla, pasty i pizzy z niezbyt ciężkimi sosami. Idealne na aperitif i bardzo orzeźwiające.
Czym charakteryzuje się smak wina Prosecco Cornaro Treviso D.O.C. Extra Dry ?
- Rodzaj: białe, musujące;
- Barwa: słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami;
- Zapach: wyraźne owocowe, cytrusowe aromaty, jabłka;
- Smak: harmonijny smak słodkich jabłek, dojrzałej brzoskwini i bananów.
Intensywne i trwałe bąbelki dają mnóstwo frajdy i satysfakcji podczas smakowania. Zaokrąglony słodyczą owoców przyjemny finisz.
Bez zbędnej skromności musimy Wam powiedzieć, że wino Prosecco Cornaro dzięki bezkompromisowej jakości i wyśmienitemu smakowi wyprzedza inne marki i jest wzorem do naśladowania w swojej kategorii. Nasze Prosecco potwierdziło swoją klasę w licznych konkursach i degustacjach branżowych – sami spróbujcie i podzielcie się opinią.
Jakie są dzieje marki Cornaro ?
Prosecco Cornaro D.O.C. Extra Dry powstaje w jednej z większych spółdzielni winiarskich – Cantina Montelliana. Historia włoskich spółdzielni zrzeszających drobnych producentów wina sięga końca XIX, a prawdziwy rozkwit przypadł na lata kryzysu przed II wojną światową. Trwa od do dziś – spółdzielnie winiarskie to aż 60% włoskiej, drugiej co do wielkości produkcji wina na świecie.
Cantina Montelliana utworzona została w roku 1956, należy do niej 450 członków uprawiających winorośl na powierzchni ponad 600 ha w regionie Treviso. Montelliana słynie z ekologicznego podejścia do upraw i nowoczesnych technologii perfekcyjnie połączonych z tradycją regionu. Linia win musujących Prosecco Cornaro jest jedną ze specjalności Cantina Montelliana.
Wino Prosecco zawiera siarczyny.
Dane techniczne
WINO POLECANE DLA | POCZĄTKUJĄCYCH |
SZCZEP WINOROŚLI | GLERA |
REGION WINA | VENETO |
WYTRAWNOŚĆ | PÓŁWYTRAWNE |
KRAJ POCHODZENIA WINA | WŁOCHY |
KOLOR WINA | BIAŁE |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W WINIE | 11,5% |
POJEMNOŚĆ | 0,75L |
Miki
Bardzo dobre Prosecco i w przystępnej cenie
Zosia B.
Świetne Prosecco. Polecam dla osób, które lubią półwytrawne wina z lekką słodyczą.
Artur
Dałem się przekonać i jestem zadowolony - musi być zimne, tak mi doradzili przy zakupie i to robi dużą różnicę. Polecam tą firmę. Bardzo ładne miejsce.
Tomeczek
FAJNE, DOBRE WINO. POLECAM.
Paweł Sz...
To mi się podoba ... w tej firmie wiedzą co sprzedają i potrafią doradzić. Wino super ! I jeszcze na odchodne dostałem konkretną informację o temperaturze, w jakiej powinienem podawać prosecco. Wrócę na 100% !
A.
Kupuję systematycznie na upominki i jest super.