Producenci
Nowości
CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

BEEFEATER PINK GIN 0,7L
BEEFEATER PINK GIN 0,7L

84,99 zł

szt.
BISCARDO NEROPASSO 0,75L
BISCARDO NEROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO OROPASSO 0,75L
BISCARDO OROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L

79,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L

39,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L

39,90 zł

szt.

WINO DON PX SELECCION 1949 TORO ALBALA 0,75L + OPAKOWANIE

Dostępność: brak towaru
Cena: 1 250,00 zł 1250.00
ilość szt.
Zyskujesz 2 500 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: TORO ALBALA
Kod produktu: WINO I0069

Opis

Don P.X. Selecction 1949, to naturalnie słodkie wino wytwarzane w 100% ze szczepu Pedro Ximenez. Mówiąc w dużym skrócie, winogrona po zbiorach suszone są na słońcu do postaci rodzynek, z których wytwarza się ten „nektar”. Należące do wspaniałej serii Don P.X. Selecction jest ponad 60 letnim przedstawicielem hiszpańskiej winnicy Toro Albala. Ciemny kolor i gęsta, oleista konsystencja wina niosą szeroki zakres aromatów jakby wyjętych z indyjskiego bazaru z przyprawami. Wśród dominujących zapachów rozpoznamy paloną kawę, kandyzowane owoce, cynamon i subtelny akcent curry. 
W smaku przyjemne z satysfakcjonującym finiszem. Smakując Don P.X. Selecction 1949 znajdziemy  równowagę ciemną czekoladę i kawę pozostawiającą kwaskowaty posmak. Wino wytworzono rzemieślniczymi metodami w 1949 roku, a zabutelkowano w 2014 r. Przez okres 65 lat ambrozja ta dojrzewała w systemie solera zamknięta w 540 litrowych beczkach z dębu amerykańskiego – posiada nieograniczony potencjał przechowywania (doskonałe na prezent rocznicowy).

Wino należy podawać wyraźnie schłodzone w niewielkich kieliszkach likierowych. Skoncentrowany smak i szerokie spektrum aromatów sprawiają, że jest to deser sam w sobie. Akompaniamentem do Don P.X. Gran Selecction 1949 mogą być lody, sery pleśniowe, ciasta lub owoce.

To bardzo atrakcyjna propozycja dla koneserów i osób ceniących sobie wybitne i nietuzinkowe wina. 
W 2013 roku Don P.X. Selecction 1949 uzyskało 97 punktów w ocenie Wine Advocate (Robert Parker), który uważany jest za największy autorytet wśród krytyków winiarskich.


O producencie Toro Albala.

Właściciel winnicy Antonio Sanchez Romero twierdzi, że te wina są poniekąd takie jak on sam – „przyjazne, ale nie łobuzerskie; tak słodkie, pełne emocji i przyjemne, że jedynym dobrym wyborem jest sięgnięcie po kolejny kieliszek – czysty i jednoznaczny synonim jakości i nieodpartego uroku”. Według nas Don P.X. to słodkie wina z duszą, dające satysfakcję podczas degustacji – czysta magia.

Winnica Toro Alabala zlokalizowana jest w Hiszpanii w miejscowości Aguilar de la Frontera (geograficznym centrum Andaluzji). Idealne warunki regionu D.O. (Dominacion de Origen)  Montilla- Moriles charakteryzują się 3000 słonecznych godzin, niskimi opadami i kredową glebą (Albariza), co gwarantuje wysokiej jakości produkcję win wytrawnych i deserowych.

Proces produkcji w Toro Albala jest wyjątkowo skomplikowany i unikatowy. Począwszy od 1922 głównym celem winnicy było tworzenie win wyróżniających się główną cechą – jakością. Kierując się hasłem „jakość to nasza tożsamość” najwyższe standardy towarzyszą produkcji od momentu sadzenia krzewów winnych po ostatni etap butelkowania. Rzemieślnicze podejście oznacza powrót do technik winiarskich wykorzystywanych w przeszłości aby przedłużyć ich tradycję w czasie. Butelki Toro Albala rozpoznawalne są na całym świecie dzięki nieporównywalnemu, rzemieślniczemu charakterowi.

Proces powstawania deserowych win Don P.X.
Zbiory zazwyczaj rozpoczynają się w pierwszych 10 dniach sierpnia. Zebrane grona rozkładane są na długich matach i rozpoczyna się proces zamiany winogron w rodzynki. Temperatura zewnętrzna podczas suszenia sięga 50-55 °C w słońcu i 35-42 °C w cieniu przy wyjątkowo niskiej wilgotności. Pełen proces trwa od 10 do 15 dni – nietrudno sobie wyobrazić, że po tym czasie w pełnym słońcu z winogron pozostają rodzynki o dużej zawartości cukru. Warto dodać, że prace te są przeprowadzane w starym stylu – ręcznie.

Potrzeba dużego wysiłku i doświadczenia aby z uzyskać sok z surowca w postaci pasty z ususzonych winogron – do tego celu wykorzystuje się hydrauliczne prasy o ciśnieniu 300 atmosfer. 
Z 2,5–3,5 kg winogron uzyskuje się 1 litr wina o pięknym, bursztynowym kolorze i zawartości cukru 400-450 gr – ambrozja.

Tylko to, co najlepsze…
Proces produkcji win Toro Albala Don P.X., to rzemieślnicza praca, która w połączeniu ze słodkimi winogronami pozwala stworzyć istne dzieło sztuki winiarskiej. Cierpliwość i naturalna kolej rzeczy pozwala tworzyć słodkie, ekskluzywne wina dla koneserów i kolekcjonerów. 

Wino zawiera siarczyny.

Dane techniczne

WINO POLECANE DLA KONESERÓW
SZCZEP WINOROŚLI PEDRO XIMENEZ
REGION WINA ANDALUZJA
WYTRAWNOŚĆ SŁODKIE
KRAJ POCHODZENIA WINA HISZPANIA
KOLOR WINA BIAŁE
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W WINIE 17%
POJEMNOŚĆ 0,75L

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl