Producenci

ARDBEG SCORCH LIMITED EDITION WHISKY SINGLE MALT 0,7L

WHISKY SM ARDBEG SCORCH LIMITED EDITION 0,7L
  • nowość
Dostępność: brak towaru
Cena: 589,00 zł 589.00
ilość szt.
Zyskujesz 1 178 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: ARDBEG
Kod produktu: WHISKY SM 370

Opis

Whisky Ardbeg Scorch – co kryje w sobie ten niesamowicie limitowany tunek?

Jak co roku, destylarnia Ardbeg kreuje niesamowitą butelkę z jeszcze bardziej wyjątkową zawartością. Wszystko dla uczczenia międzynarodowego Dnia Ardbega. W roku 2021 nieliczni będą mogli zasiąść z kieliszkiem i świętować wraz z limitowanym Ardbegiem Scorch.

Whisky Ardbeg Scorch to Single Malt produkowany w Szkocji na wyspie Islay. Nazwa Scorch z języka angielskiego oznacza po prostu coś wypalonego, wyprażonego, wręcz osmolonego. Jest to oczywiście nawiązanie do beczek użytych przy produkcji tej edycji, ale o tym zaraz.

Ardbeg Scorch to wyjątkowo dymny trunek. Wszystko za sprawą beczek użytych do jego maturacji. Destylarnia w tej edycji postawiła na beczki z dębu amerykańskiego po bourbonie, które zostały specjalnie mocno wypalone/zwęglone, jakby sam smok na nie zionął ogniem! ;)

Oczywiście jest to tylko przenośnia… Choć istnieje legenda, że wieki temu, pewien dzielny wojownik poskromił budzącego grozę smoka, który żył na wyspie Islay. A jak wiadomo, w każdej legendzie jest ziarnko prawdy, więc kto wie…

Czym charakteryzuje się Ardbeg Scorch?

  • Kolor – jasny, złoty;
  • Zapach – intensywny z aromatami dymu, sadzy, anyżu, paczuli, stali i mydła do skór;
  • Smak – oleisty, okrągły i bogaty, wypełniony słodkimi nutami dymu, potraw z grilla oraz lukrecji z medycznym akcentem pastylek na gardło;
  • Finisz – długi z lekkim posmakiem osmolonej liny.

200-letnia tradycja, pasja i lot w kosmos – historia destylarni Ardbeg.

W 1815 roku destylarnia Ardbeg stała się legalna. Wszystko za sprawą Johna Macdougalla, który postarał się o licencję dla destylarni, ustanawiając ją przy tym pełnoprawnym przedsiębiorstwem. W 1911 roku nazwa „Ardbeg” została zarejestrowana i zastrzeżona jako znak towarowy. Zastrzeżono również słynny symbol marki – ozdobną, rozpoznawalną literkę „A”.

Przez kilkadziesiąt następnych lat destylarnia Ardbeg była na pozycji straconej. Dopiero w 1997 roku, po wykupieniu destylarni przez spółkę Glenmorangie, zaczęto ponownie pełnowymiarową produkcję whisky Ardbeg.

W 2000 roku powstała niezwykle zrównoważona whisky – Ardbeg Ten, który stał się flagowym produktem destylarni. W tym samym roku utworzono również światowy komitet Ardbega po to, aby „drzwi destylarni nigdy się nie zamknęły”.

W 2011 roku whisky Ardbeg, jako pierwsza poleciała w kosmos. Jedna fiolka przez ok. 1045 dni krążyła po orbicie ziemskiej, w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Natomiast druga fiolka leżała na wyspie Islay w Szkocji. Był to eksperyment, który miał na celu sprawdzenie różnic pomiędzy whisky, która dojrzewała na Ziemi, a tą, która dojrzewała w braku grawitacji.

Naukowcy nie czekali długo na odpowiedź, bo już 12 września 2014 roku, fiolka wróciła na Ziemie. Wszystkie wyniki eksperymentu zostały szczegółowo opisane w książce zatytułowanej „Biała Księga” i napisanej przez wybitnego Dr. Billa Lumsdena – Master Blendera whisky Ardbeg.

Jak wygląda proces produkcji whisky Ardbeg?

W destylarni Ardbeg używa się najbardziej fenolowego słodu w branży, jaką jest torfowa whisky. Słód torfowany jest do poziomu 50 ppm. Od 1981 r. w Ardbegu nie słoduje się ziarna jęczmienia, dlatego też cały słód wykorzystywany do produkcji pochodzi z legendarnej destylarni – Port Ellen. Następnie słód mieli się w kultowym i niezwykle rzadkim młynie słodowym Boby, który został osadzony w destylarni Ardbeg w 1921 roku.

Zmielony już słód wkładany jest do specjalnej kadzi zaciernej wraz z wodą podgrzaną do 63,5°C. Głównym celem jest otrzymanie maksymalnej ilość cukru, dlatego też woda dodawana jest 3-krotnie do zacieru, za każdym razem w innej temperaturze. Wszystkie resztki oraz wywary pozostałe po zacierze, wykorzystywane są do karmienia lokalnego bydła.

Woda używana do produkcji whisky Ardbeg pochodzi z jeziora Uigeadail, które znajduje się na wzgórzu, 3 mile za destylarnią. Woda ta przedostaje się małymi ciekami wodnymi przez pola torfowe do jeziora Airigh Nam Beist. Stamtąd przedostaje się korytem zwanym Ardbeg Burn do tamy w destylarni, skąd doprowadzana jest do tzw. Mash House, gdzie produkuje się zacier.

Ciekły zacier schładza się do 18°C i przepompowuje do specjalnych kadzi fermentacyjnych zwanych Wash Backs, które robione są z sosny Oregon. Następnie dodawane są drożdże, które fermentują zacier. Czas fermentacji w Ardbegu jest dłuższy niż w innych destylarniach ze względu na wysoką zawartość fenolu w oryginalnym słodzie. Po fermentacji następuje destylacja. Whisky Ardbeg destylowana jest 2-krotnie, dla jak najlepszego smaku i czystości destylatu.

Gotowy już destylat przelewany jest do beczek, które pochodzą z różnych źródeł. Większość destylatów dojrzewa w beczkach po bourbonie. Do procesu maturacji używa się beczek tylko z pierwszego i drugiego napełnienia. Po dojrzewaniu whisky przelewana jest do butelek i gotowa do spożycia.

Dane techniczne

WHISKY POLECANE DLA KONESERÓW
REGION WHISKY SINGLE MALT ISLAY
RODZAJ WHISKY SINGLE MALT SZKOCJA
GRUPA AROMATÓW DYMNE I TORFOWE
KRAJ WHISKY SZKOCJA
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 46%
POJEMNOŚĆ 0,7L

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl