Producenci

ARDBEG UIGEADAIL SINGLE MALT WHISKY 0,7L + KARTONIK

Dostępność: brak towaru
Cena: 399,00 zł 399.00
ilość szt.
Zyskujesz 798 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: ARDBEG
Kod produktu: WHISKY SM 036

Opis

Whisky Ardbeg Uigeadail – czemu jest jedną z najlepszych pozycji w portfolio destylarni?

Whisky Ardbeg Uigeadail to szkocki Single Malt produkowany na wyspie Islay. Jest to jedna z najlepszych edycji destylarni Ardbeg. W 2009 roku Jim Murray ogłosił ją w swojej Biblii Whisky „Światową whisky roku”. Nazwa Uigeadail pochodzi od jeziora o tej samej nazwie, znajdującego się 3 mile od destylarni Ardbeg. Jezioro położone jest na wzgórzu, z którego małymi ciekami wodnymi doprowadzana jest woda do destylarni. Po drodze woda przepływa przez torfowiska, dzięki czemu sama w sobie ma charakterystyczny aromat oraz walory smakowe znane smakoszom Ardbega.

Whisky Ardbeg Uigeadail jest absolutnie jedwabista i złożona. W jej skład wchodzą stosunkowo młode destylaty z beczek po bourbonie oraz znacznie starsze z beczek po hiszpańskim winie sherry. To whisky, która do butelki trafia o mocy beczki z zawartością alkoholu 54,2%, dzięki czemu jest doskonałą, aksamitną i bogatą edycją.

Od 2005 roku Ardbeg przynależy do ekskluzywnego koncernu LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy, który jest właścicielem większości dóbr luksusowych, takich jak kosmetyki, wina i napoje alkoholowe, biżuteria czy odzież. 

Czym charakteryzuje się Ardbeg Uigeadail?

  • Kolor – głęboki, złoty;
  • Zapach – intensywny z mocnym, dymnym aromatem oraz wyczuwalnym olejem z orzechów włoskich, świeżą bryzą morską, sosną, żarzącym się węglem, toffi i rodzynkami;
  • Smak – pełny, bogaty, zrównoważony z nutami zimowych przypraw, miodu, dymu, soli morskiej, cukierków oraz dobrego cygara;
  • Finisz – Niesamowicie długi, aromatyczny dym ze słodyczą rodzynek i gorzkością mokki.

200-letnia tradycja, pasja i lot w kosmos – historia destylarni Ardbeg.

W 1815 roku destylarnia Ardbeg stała się legalna. Wszystko za sprawą Johna Macdougalla, który postarał się o licencję dla destylarni, ustanawiając ją przy tym pełnoprawnym przedsiębiorstwem. W 1911 roku nazwa „Ardbeg” została zarejestrowana i zastrzeżona jako znak towarowy. Zastrzeżono również słynny symbol marki – ozdobną, rozpoznawalną literkę „A”.

Przez kilkadziesiąt następnych lat destylarnia Ardbeg była na pozycji straconej. Dopiero w 1997 roku, po wykupieniu destylarni przez spółkę Glenmorangie, zaczęto ponownie pełnowymiarową produkcję whisky Ardbeg.

W 2000 roku powstała niezwykle zrównoważona whisky – Ardbeg Ten, który stał się flagowym produktem destylarni. W tym samym roku utworzono również światowy komitet Ardbega po to, aby „drzwi destylarni nigdy się nie zamknęły”.

W 2011 roku whisky Ardbeg, jako pierwsza poleciała w kosmos. Jedna fiolka przez ok. 1045 dni krążyła po orbicie ziemskiej, w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Natomiast druga fiolka leżała na wyspie Islay w Szkocji. Był to eksperyment, który miał na celu sprawdzenie różnic pomiędzy whisky, która dojrzewała na Ziemi, a tą, która dojrzewała w braku grawitacji.

Naukowcy nie czekali długo na odpowiedź, bo już 12 września 2014 roku, fiolka wróciła na Ziemie. Wszystkie wyniki eksperymentu zostały szczegółowo opisane w książce zatytułowanej „Biała Księga” i napisanej przez wybitnego Dr. Billa Lumsdena – Master Blendera whisky Ardbeg.

Jak wygląda proces produkcji whisky Ardbeg?

W destylarni Ardbeg używa się najbardziej fenolowego słodu w branży, jaką jest torfowa whisky. Słód torfowany jest do poziomu 50 ppm. Od 1981 r. w Ardbegu nie słoduje się ziarna jęczmienia, dlatego też cały słód wykorzystywany do produkcji pochodzi z legendarnej destylarni – Port Ellen. Następnie słód mieli się w kultowym i niezwykle rzadkim młynie słodowym Boby, który został osadzony w destylarni Ardbeg w 1921 roku.

Zmielony już słód wkładany jest do specjalnej kadzi zaciernej wraz z wodą podgrzaną do 63,5°C. Głównym celem jest otrzymanie maksymalnej ilość cukru, dlatego też woda dodawana jest 3-krotnie do zacieru, za każdym razem w innej temperaturze. Wszystkie resztki oraz wywary pozostałe po zacierze, wykorzystywane są do karmienia lokalnego bydła.

Woda używana do produkcji whisky Ardbeg pochodzi z jeziora Uigeadail, które znajduje się na wzgórzu, 3 mile za destylarnią. Woda ta przedostaje się małymi ciekami wodnymi przez pola torfowe do jeziora Airigh Nam Beist. Stamtąd przedostaje się korytem zwanym Ardbeg Burn do tamy w destylarni, skąd doprowadzana jest do tzw. Mash House, gdzie produkuje się zacier.

Ciekły zacier schładza się do 18°C i przepompowuje do specjalnych kadzi fermentacyjnych zwanych Wash Backs, które robione są z sosny Oregon. Następnie dodawane są drożdże, które fermentują zacier. Czas fermentacji w Ardbegu jest dłuższy niż w innych destylarniach ze względu na wysoką zawartość fenolu w oryginalnym słodzie. Po fermentacji następuje destylacja. Whisky Ardbeg destylowana jest 2-krotnie, dla jak najlepszego smaku i czystości destylatu.

Gotowy już destylat przelewany jest do beczek, które pochodzą z różnych źródeł. Większość destylatów dojrzewa w beczkach po bourbonie. Do procesu maturacji używa się beczek tylko z pierwszego i drugiego napełnienia. Po dojrzewaniu whisky przelewana jest do butelek i gotowa do spożycia.

Dane techniczne

WHISKY POLECANE DLA KONESERÓW
REGION WHISKY SINGLE MALT ISLAY
RODZAJ WHISKY SINGLE MALT SZKOCJA
GRUPA AROMATÓW DYMNE I TORFOWE
KRAJ WHISKY SZKOCJA
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 54,2%
POJEMNOŚĆ 0,7L

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl