ARDBEG UIGEADAIL SINGLE MALT WHISKY 0,7L + KARTONIK
Opis
Whisky Ardbeg Uigeadail – czemu jest jedną z najlepszych pozycji w portfolio destylarni?
Whisky Ardbeg Uigeadail to szkocki Single Malt produkowany na wyspie Islay. Jest to jedna z najlepszych edycji destylarni Ardbeg. W 2009 roku Jim Murray ogłosił ją w swojej Biblii Whisky „Światową whisky roku”. Nazwa Uigeadail pochodzi od jeziora o tej samej nazwie, znajdującego się 3 mile od destylarni Ardbeg. Jezioro położone jest na wzgórzu, z którego małymi ciekami wodnymi doprowadzana jest woda do destylarni. Po drodze woda przepływa przez torfowiska, dzięki czemu sama w sobie ma charakterystyczny aromat oraz walory smakowe znane smakoszom Ardbega.
Whisky Ardbeg Uigeadail jest absolutnie jedwabista i złożona. W jej skład wchodzą stosunkowo młode destylaty z beczek po bourbonie oraz znacznie starsze z beczek po hiszpańskim winie sherry. To whisky, która do butelki trafia o mocy beczki z zawartością alkoholu 54,2%, dzięki czemu jest doskonałą, aksamitną i bogatą edycją.
Od 2005 roku Ardbeg przynależy do ekskluzywnego koncernu LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy, który jest właścicielem większości dóbr luksusowych, takich jak kosmetyki, wina i napoje alkoholowe, biżuteria czy odzież.
Czym charakteryzuje się Ardbeg Uigeadail?
- Kolor – głęboki, złoty;
- Zapach – intensywny z mocnym, dymnym aromatem oraz wyczuwalnym olejem z orzechów włoskich, świeżą bryzą morską, sosną, żarzącym się węglem, toffi i rodzynkami;
- Smak – pełny, bogaty, zrównoważony z nutami zimowych przypraw, miodu, dymu, soli morskiej, cukierków oraz dobrego cygara;
- Finisz – Niesamowicie długi, aromatyczny dym ze słodyczą rodzynek i gorzkością mokki.
200-letnia tradycja, pasja i lot w kosmos – historia destylarni Ardbeg.
W 1815 roku destylarnia Ardbeg stała się legalna. Wszystko za sprawą Johna Macdougalla, który postarał się o licencję dla destylarni, ustanawiając ją przy tym pełnoprawnym przedsiębiorstwem. W 1911 roku nazwa „Ardbeg” została zarejestrowana i zastrzeżona jako znak towarowy. Zastrzeżono również słynny symbol marki – ozdobną, rozpoznawalną literkę „A”.
Przez kilkadziesiąt następnych lat destylarnia Ardbeg była na pozycji straconej. Dopiero w 1997 roku, po wykupieniu destylarni przez spółkę Glenmorangie, zaczęto ponownie pełnowymiarową produkcję whisky Ardbeg.
W 2000 roku powstała niezwykle zrównoważona whisky – Ardbeg Ten, który stał się flagowym produktem destylarni. W tym samym roku utworzono również światowy komitet Ardbega po to, aby „drzwi destylarni nigdy się nie zamknęły”.
W 2011 roku whisky Ardbeg, jako pierwsza poleciała w kosmos. Jedna fiolka przez ok. 1045 dni krążyła po orbicie ziemskiej, w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Natomiast druga fiolka leżała na wyspie Islay w Szkocji. Był to eksperyment, który miał na celu sprawdzenie różnic pomiędzy whisky, która dojrzewała na Ziemi, a tą, która dojrzewała w braku grawitacji.
Naukowcy nie czekali długo na odpowiedź, bo już 12 września 2014 roku, fiolka wróciła na Ziemie. Wszystkie wyniki eksperymentu zostały szczegółowo opisane w książce zatytułowanej „Biała Księga” i napisanej przez wybitnego Dr. Billa Lumsdena – Master Blendera whisky Ardbeg.
Jak wygląda proces produkcji whisky Ardbeg?
W destylarni Ardbeg używa się najbardziej fenolowego słodu w branży, jaką jest torfowa whisky. Słód torfowany jest do poziomu 50 ppm. Od 1981 r. w Ardbegu nie słoduje się ziarna jęczmienia, dlatego też cały słód wykorzystywany do produkcji pochodzi z legendarnej destylarni – Port Ellen. Następnie słód mieli się w kultowym i niezwykle rzadkim młynie słodowym Boby, który został osadzony w destylarni Ardbeg w 1921 roku.
Zmielony już słód wkładany jest do specjalnej kadzi zaciernej wraz z wodą podgrzaną do 63,5°C. Głównym celem jest otrzymanie maksymalnej ilość cukru, dlatego też woda dodawana jest 3-krotnie do zacieru, za każdym razem w innej temperaturze. Wszystkie resztki oraz wywary pozostałe po zacierze, wykorzystywane są do karmienia lokalnego bydła.
Woda używana do produkcji whisky Ardbeg pochodzi z jeziora Uigeadail, które znajduje się na wzgórzu, 3 mile za destylarnią. Woda ta przedostaje się małymi ciekami wodnymi przez pola torfowe do jeziora Airigh Nam Beist. Stamtąd przedostaje się korytem zwanym Ardbeg Burn do tamy w destylarni, skąd doprowadzana jest do tzw. Mash House, gdzie produkuje się zacier.
Ciekły zacier schładza się do 18°C i przepompowuje do specjalnych kadzi fermentacyjnych zwanych Wash Backs, które robione są z sosny Oregon. Następnie dodawane są drożdże, które fermentują zacier. Czas fermentacji w Ardbegu jest dłuższy niż w innych destylarniach ze względu na wysoką zawartość fenolu w oryginalnym słodzie. Po fermentacji następuje destylacja. Whisky Ardbeg destylowana jest 2-krotnie, dla jak najlepszego smaku i czystości destylatu.
Gotowy już destylat przelewany jest do beczek, które pochodzą z różnych źródeł. Większość destylatów dojrzewa w beczkach po bourbonie. Do procesu maturacji używa się beczek tylko z pierwszego i drugiego napełnienia. Po dojrzewaniu whisky przelewana jest do butelek i gotowa do spożycia.
Dane techniczne
WHISKY POLECANE DLA | KONESERÓW |
REGION WHISKY SINGLE MALT | ISLAY |
RODZAJ WHISKY | SINGLE MALT SZKOCJA |
GRUPA AROMATÓW | DYMNE I TORFOWE |
KRAJ WHISKY | SZKOCJA |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 54,2% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |