BASIL HAYDEN'S 8YO BOURBON 0,7L + TUBA
Opis
Basil Hayden's – nietypowy bourbon, doskonały dla koneserów.
Bourbon Basil Hayden's produkowany jest w małych partiach – small batch, według receptury z 1796 roku. Nosi nazwisko Master distillera, który zmienił tradycyjną metodę produkcji, dodając do zacieru znacznie więcej żyta. Cały trunek składa się w:
- 30% z żyta
- 60% z kukurydzy
- 10% ze słodowanego jęczmienia
Basil Hayden's Bourbon pochodzi z destylarni Jim Beama i trafił na rynek w 1992 roku. Początkowo określany przez producenta jako 8-letni, obecnie czas leżakowania nie jest podawany na etykiecie, jednak najprawdopodobniej wynosi nadal 7-8 lat. Uwagę przyciąga niekonwencjonalne opakowanie – solidna butelka z wykraczającą ponad jej wysokość etykietą przymocowaną „obrączką” z metalowymi inicjałami Basila Haydens'a.
Jest to whiskey godna uważnej degustacji – wytrawna, a zarazem łagodna – o zawartości 40% alkoholu, bogatej i złożonej gamie aromatów oraz nut smakowych. Szczególnie zwracają na siebie uwagę nuty ziołowe z dominacją mięty oraz doskonałą harmonią między gładkością smaku a wytrawnym charakterem.
Z takiego upominku ucieszy się nie tylko miłośnik bourbonów, ale każdy, kto ceni dobrą whisky. Basil Hayden's z powodzeniem można próbować w czystej postaci lub na kostce lodu. Przyrządzając drinka, należy uważać, aby nadmiar dodatków nie zdominował subtelnego smaku tej whiskey.
Co charakteryzuje Bourbon Basil Hayden's?
- Barwa: intensywnie bursztynowa;
- Zapach: wyrazisty, wytrawny, z aromatem ziół, żyta, herbaty, tostowanej, dębowej beczki i wanilii;
- Smak: wyjątkowo gładki z nutami korzennymi, odrobiną skórki pomarańczy, żyta, owocami, miodem oraz pieprzu;
- Finisz: długi, przyprawowy, z motywami mięty i dębowej beczki.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem Bourbonu Basil Hayden's.
Ziołowe nuty Basil Hayden's pokreślimy dodatkową porcją mięty.
Classic Mint Julep
Składniki:
- 60 ml Basil Hayden's
- 15 ml syropu cukrowego
- liście mięty
- kruszony lód
Przygotowanie:
Rozmiażdż świeże listki mięty z syropem cukrowym. Przełóż do szklanki typu Old fashioned wypełnionej kruszonym lodem i dopełnij bourbonem. Na zdrowie!
Jaka jest historia marki Jim Beam?
To prawdziwie amerykańska success story. Twórcą jednej z najpotężniejszych obecnie alkoholowych marek był Johannes Böhm – imigrant pochodzenia niemieckiego, który w latach 90. XVIII stulecia zajął się destylacją whiskey. W tamtym czasie zmienił on też nazwisko na bardziej amerykańsko brzmiące – Beam.
Jego dzieło kontynuuje już siódme pokolenie rodziny Beam. Nazwę marka zawdzięcza czwartemu pokoleniu Beam'ów, kiedy to zarządzanie firmą przejął James Beauregard Beam. Unowocześnił on i rozbudował destylarnię, która przetrwała nawet ciężkie czasy prohibicji.
Jego następca – Jeremiah poprowadził destylarnię w równie ciężkich czasach II wojny światowej, po której zakończeniu pozyskał inwestorów i otworzył drugą destylarnię w Bostonie. Kolejny Beam – Noe Booker pracował jako Master Distiller aż 40 lat. Zapoczątkował on jako pierwszy produkcję bourbona w małych partiach, które dzisiaj określamy jako small batch.
Aktualnie firma nosi nazwę Beam Suntory i wchodzi w portfolio japońskiego giganta Suntory Holdings Limited. Produkty Jim Beam sprzedawane są w ponad 200 krajach świata, a w jego magazynach leżakuje jednocześnie ponad 3 miliony beczek. Promotorem i twarzą marki jest Freddie Noe Beam – reprezentant siódmego pokolenia rodziny.
Dane techniczne
RODZAJ WHISKY | BOURBON USA |
KRAJ WHISKY | USA |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |