Producenci
Nowości
ABERLOUR - DEGUSTACJA WHISKY SINGLE MALT WARSZAWA
ABERLOUR - DEGUSTACJA WHISKY SINGLE MALT WARSZAWA
150,00 zł
RUM CLOVEN HOOF OVER HOOF SPICED 0,5L
RUM CLOVEN HOOF OVER HOOF SPICED 0,5L
209,90 zł
RUM CLOVEN HOOF SPICED 0,7L
RUM CLOVEN HOOF SPICED 0,7L
165,00 zł
RUM ROM CLUB CLASSIC SPICED 0,7L
RUM ROM CLUB CLASSIC SPICED 0,7L
139,90 zł
RUM GOLD OF MAURITIUS 5 SOLERA DARK RUM + OPAKOWANIE
RUM GOLD OF MAURITIUS 5 SOLERA DARK RUM + OPAKOWANIE
240,00 zł
RUM GOLD OF MAURITIUS DARK RUM 0,7L + OPAKOWANIE
RUM GOLD OF MAURITIUS DARK RUM 0,7L + OPAKOWANIE
199,00 zł

BENRIACH 30YO SINGLE MALT WHISKY 0,7L + OPAKOWANIE

Dostępność: dostępny
Odbiór: 1 h (w godzinach pracy)
Cena: 2 890,00 zł 2890.00
ilość szt.
Zyskujesz 5 780 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: BENRIACH
Kod produktu: WHISKY SM 424

Opis

Whisky single malt Benriach 30YO – wyjątkowo rzadki trunek, odsłaniający warstwy szlachetnego dymu.

Benriach 30YO jest to whisky typu Single Malt produkowana na północy Szkocji w regionie Speyside. Na początku lat 70. Benriach przełamał konwencję w Speyside, wracając do destylacji części whisky w starym, XIX-wiecznym stylu, przy użyciu słodowanego jęczmienia wędzonego torfem z Highland. Master Blender Benriacha - Rachel Barrie stworzyła tę ekspresję, wykorzystując w 100% torfowy destylat, co czyni ją wyjątkowo rzadką, dymną whisky z regionu Speyside, dostępną w tak dojrzałym wieku.

Benriach 30YO to doskonały przykład wielowymiarowego smaku Benriacha w jego najbardziej luksusowym wydaniu. Whisky ta została stworzona w 100% z torfowego destylatu, który dojrzewał w czterech (!!!) różnych rodzajach beczek, co przełożyło się na głęboki aromat i walory smakowe z warstwami ciemnych owoców, bogactwem orzechów włoskich i aksamitnością słodkich przypraw. 

Benriach 30YO przez 12 lat leżakował równomiernie w kombinacji beczek po bourbonie, hiszpańskim winie wzmacnianym Sherry, portugalskim winie wzmacnianym Porto oraz w nowych, dębowych beczkach. Trunki te zostały następnie umiejętnie połączone tak, aby stworzyć gładki i niesamowicie kremowy single malt, który stał się najgłębszą i najbogatszą ekspresją destylarni Benriach na każdym poziomie.

Czym charakteryzuje się whisky Benriach 30YO?

  • Zapach – niezwykle przyjemny i bogaty, pełen aromatów duszonej śliwki, pieczonej pomarańczy, wędzonego dymu, orzechów, cynamonu oraz kakao;
  • Smak – gładki i wielowymiarowy z nutą ciemnych owoców, miodu manuka, a także rodzynek w czekoladzie;
  • Finisz – długi i złożony z posmakiem wędzonego miodu.

Jak powstaje whisky Benriach?

Każdy etap procesu produkcji whisky Benriach jest wyjątkowo zaprojektowany tak, aby dostarczyć odbiorcy wielowarstwowy i charakterystyczny single malt, który ich wyróżnia. Wyjątkowy zacier oraz powolny i przemyślany styl destylacji przygotowuje wysokiej jakości destylat, który jest gotowy do poddania go leżakowaniu w naprawdę pokaźnej selekcji beczek, pozyskiwanych z całego świata. To właśnie te beczki umożliwiają Master Blender Dr Rachel Barrie na tworzenie i kreowanie wyjątkowych whisky pełnych walorów smakowych, jak żadne inne.

WSZYSTKO ZACZYNA SIĘ OD WODY

Niezwykle piękna destylarnia Benriach stoi na terenie starej farmy Riach w północnym Speyside. Do produkcji swojej whisky używa wody z bogatej w minerały, podziemnej warstwy wodonośnej, która leży głęboko pod terenami gorzelni. Podczas tworzenia zacieru, destylarnia używa czterech porcji swojej wody – klasycznie dodaje się 3. Trwa to znacznie dłużej od klasycznych procesów, ale pozwala osiągnąć maksymalną słodycz z jęczmienia.

Następnie przychodzi czas na fermentację. Jest ona kolejnym etapem produkcji whisky Benriach. Do wyjątkowego zacieru dodawane są drożdże, dzięki którym powstaje produkt podobny do piwa i gotowy do destylacji. Wysoki poziom słodyczy w jęczmieniu, wraz z bogatą w minerały, czystą wodą, pozwalają wydobyć z whisky nuty pełne owoców z sadu, które są znakiem rozpoznawczym destylarni.

HISTORYCZNY FLOOR MALTING

Benriach jest jedną z zaledwie dwóch pozostałych destylarni w Speyside, które destylują whisky przy użyciu własnego, słodowanego jęczmienia. Proces ten zwany jest floor malting i odbywa się na specjalnych podłogach słodowych. Tak Benriach celebruje tradycję, która rozpoczęła się, wraz z założeniem destylarni przez Johna Duffa w 1898 roku. Przez większą część roku pozyskują oni słód jęczmienny do produkcji swoich whisky z innej słodowni w Speyside.

Jednak co roku, przez cały miesiąc, destylarnia celebruję historię i swoje dziedzictwo. Ten okres nazywają „sezonem słodowania”. Podczas niego do destylarni przybywa lokalny, szkocki jęczmień, który to jest ręcznie słodowany w Benriach na specjalnych podłogach słodowych. 

TRZY STYLE WHISKY

Destylarnia Benriach posiada niekonwencjonalne dziedzictwo produkcji whisky. Wszystko za sprawą trzech różnych styli whisky, z których wyróżniamy: klasyczny3-krotnie destylowany i torfowy.

Whisky Benriach wyróżnia charakterystyczny owocowy destylat, tworzony podczas indywidualnego procesu destylacji. Wszystko za sprawą powolnej pracy alembików. To właśnie ten rodzaj destylacji sprawia, że finalny produkt jest obfity w aromaty owoców z sadu i skórki cytrusów. W latach 90. Benriach zaczął eksperymentować z małymi partiami destylatów, które przeszły proces destylacji aż 3-krotnie. Tę tradycję kontynuują raz w roku. Trzecia destylacja dodatkowo wzmacnia owocowy charakter Benriacha, tworząc niesamowicie gładką whisky.

Dodatkowo raz w roku destylarnia Benriach produkuję swój torfowy słód. Oczywiście jest to rzadkością dla whisky powstających w Speyside. Sama destylarnia nazywa ten czas „sezonem dymu”. Jest to okres, kiedy w gorzelni unoszą się bogate aromaty dymu torfowego. Torf używany do produkcji whisky Benriach pochodzi z górzystych terenów Highland – jednego ze szkockich regionów i nadaje trunkowi słodkiego, dymnego profilu torfu drzewnego. Smak ten jest zupełnie inny niż znany większości, leczniczy torf z Zachodniego Wybrzeża Szkocji, używany do produkcji whisky z Islay.

BECZKI… ALE JAKIE!

Benriach posiada wybór wyjątkowych single maltów ze Speyside, których początki sięgają roku 1966. W ich magazynach znajduje się jeden z najbardziej eklektycznych asortymentów beczek, jakie można znaleźć w całej Szkocji. Te „śpiące piękności” są stale pozyskiwane z całego świata, co pozwala destylarni odkrywać co rusz to nowe smaki swoich single maltów.

Ten wyjątkowy ekwipunek pozwala Benriach rozkoszować się ich rzemiosłem, leżakując swoje whisky w przeróżnych rodzajach beczek. Klasyczne 10 i 12-letnie edycje leżakowane są w 3 rodzajach beczek, natomiast produkty starsze i rzadsze leżakują, aż w 4.

Najbardziej magicznym miejscem w całej destylarni Benriach jest Magazyn 13. To najstarszy magazyn z 1898 roku, który powstał kiedy wybudowano samą gorzelnię. Jest on stałym elementem twórczego dziedzictwa dojrzewania i strzeże jednych z najrzadszych skarbów marki Benriach. Jak już wspominaliśmy destylarnia Benriach posiada niesamowity wachlarz beczek. Należą do nich:

  • Virgin Oak z USA, czyli beczki dziewicze, w których nie leżakował nigdy wcześniej alkohol.
  • Bourbon Casks – beczki po Bourbonie również z USA.
  • Rum Casks – beczki po rumie z Jamajki.
  • Madera Casks – Beczki po winie Madera z wyspy o tej samej nazwie należącej do Portugalii.
  • Sherry Casks – beczki po hiszpańskim winie wzmacnianym Sherry.
  • Port Casks – beczki po portugalskim winie wzmacnianym Porto.
  • Red Wine Casks – beczki po czerwonim winie z Francji.
  • Marsala Casks – beczki po włoskim winie Marsala.

WSZYSTKO W FACHOWYCH RĘKACH – KUNSZT DR RACHEL BARRIE

Dr Rachel Barrie jest członkiem Whisky Magazine Hall of Fame i jedną z najbardziej znanych i utalentowanych Master Blenderów w branży. Wnosi do destylarni Benriach ponad ćwierć wieku doświadczenia w tworzeniu szkockiej whisky. Dzięki trzem stylom whisky Speyside i eklektycznej kolekcji beczek, Rachel ma pełne pole do popisu i wyjątkową paletę smaków do odkrycia. To właśnie jej kunszt i doświadczenie pozwala na wykreowanie bogatych i wielowarstwowych single maltów Benriach.

Gdzie kupić whisky single malt Benriach w Warszawie?

Wyjątkowa i fenomenalna whisky single malt Benriach 30YO tak, jak inne produkty marki Benriach dostępne są w naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection zlokalizowanym na Targówku przy ulicy Głębockiej 5/u3 w Warszawie. Jeżeli po przeczytaniu tego opisu pojawią się dodatkowe pytania, to z miłą chęcią na nie odpowiemy. Zapraszamy serdecznie. :)

Dane techniczne

WHISKY POLECANE DLA KONESERÓW
REGION WHISKY SINGLE MALT SPEYSIDE
RODZAJ WHISKY SINGLE MALT SZKOCJA
GRUPA AROMATÓW DYMNE I TORFOWE
KRAJ WHISKY SZKOCJA
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 46%
POJEMNOŚĆ 0,7L

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl