BRANDY ARARAT 7YO OTBORNY 0,7L + KARTON
Opis
Ararat 7YO OTBORNY – jak się prezentuje „wygrana” brandy?
Ararat 7YO OTBORNY to pierwsza, klasyczna brandy, produkowana w Armenii. Stworzona została w 1902 roku przez słynnego mistrza miksowania Mkrticha Musinyants. Ararat 7YO OTBORNY przyniósł chwałę swojemu twórcy, zdobywając Grand Prix na wystawie we Francji. Była to również brandy, którą dostarczano na dwór do Jego Cesarskiej Wysokości. Ararat 7YO OTBORNY przez 7 lat dojrzewa w beczkach z kaukaskiego dębu. Jest to brandy produkowana i butelkowana w Armenii.
Czym charakteryzuje się Ararat 7YO OTBORNY?
- Zapach: lekki, świeży aromat owoców oraz skórki pomarańczy;
- Smak: głęboki, intensywny i pełny w nuty słodkiego karmelu z odrobiną cytryny i migdałów;
- Finisz: pikantny, gorzkawy.
Czym jest Ararat?
Ararat to masyw górski, znajdujący się w centrum wyżyny Armeńskiej. Ma ponad 5 tysięcy metrów nad poziomem morza i otacza go dolina Ararat. Jest niezwykłym i mistycznym miejscem, dlatego też czczona góra Ararat, stała się herbem Armenii oraz dumą tego narodu. Według biblijnej Księgi Rodzaju to właśnie na górze Ararat spoczęła po potopie Arka Noego.
Nazwa Ararat pochodzi prawdopodobnie od czczonego ponad 4 tysiące lat temu bożka śmierci i odrodzenia – Ara. Jest to nawiązanie do pór roku i związanymi z nimi zmianami zachodzącymi na górze Ararat – zimą góra jest ”martwa”, natomiast wiosną się ”odradza”.
Jak wygląda produkcja Araratu?
Wszystko zaczyna się w Dolinie Ararat w regionie Tavush, gdzie znajdują się uprawy lokalnych, armeńskich winogron używanych do produkcji Araratu. Co roku, we wrześniu, następuje winobranie, w którym uczestniczą rolnicy i ich całe rodziny. Winogrona zbierane są ręcznie, tak aby zachowały wszystkie swoje walory smakowe.
Eksperci z Yerevan Brandy Company, do pozyskiwania soku winogronowego, używają pras pneumatycznych, używanych do produkcji drogich win musujących, dzięki czemu skórki oraz nasiona winogron nie są uszkodzone. Po wytłoczeniu, w wyniku naturalnej fermentacji powstaje wysokiej jakości białe wino ormiańskie.
Następnym procesem jest delikatna i złożona destylacja, znana od czasów starożytnych. Wino musi przejść 2 fazy destylacji – pierwotną oraz frakcyjną. Destylacja frakcyjna dzieli alkohol na trzy frakcje, tzw. głowę, serce i ogon. Ze wszystkich frakcji, tylko serce – najczystsza i najcieńsza frakcja, służy jako podstawa Araratu.
Dalej brandy poddawane jest dojrzewaniu. Beczki wykonywane są z kaukaskiego dębu, który nie może być młodszych niż 70 lat. Każda beczka robiona jest ręcznie przez mistrzów Yerevan Brandy Company, w ich własnym warsztacie. Brandy leżakuje przez co najmniej 3 lata.
Ostatnim etapem jest mieszanie. Szczególną rolę podczas blendowania odgrywa woda. W przypadku Araratów woda ta pochodzi z naturalnego źródła Katnakhpyur. Gotowa mieszanka zostaje ponownie przelana do beczek, dzięki czemu destylaty mają okazję dokładnie się połączyć, tworząc legendarny Ararat.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ | ARMENIA |