BRANDY ARARAT 10YO AKHTAMAR 0,7L + KARTON
Opis
Ararat 10YO AKHTAMAR – co ma wspólnego z miejscową legendą?
Ararat 10YO AKHTAMAR to najbardziej artystyczna i emocjonalna brandy z całej serii Araratów. Jest połączeniem inspiracji i zamiłowania do piękna, czystym uosobieniem oddania i pasji. Przez 10 lat dojrzewa w beczkach z kaukaskiego dębu. Jest to brandy produkowana i butelkowana w Armenii. Yerevan Brandy Company, tworząc Ararat 10YO AKHTAMAR, zainspirowali się starożytną legendą o miłości księżniczki Tamar do odważnego, młodego człowieka.
Jaka legenda zainspirowała do stworzenia brandy Ararat 10YO AKHTAMAR?
Księżniczka Tamar mieszkała na wyspie, pośrodku jeziora Van, zaś chłopak na jego brzegu. Jednak największym problemem nie było jezioro, a fakt, iż kobieta jest księżniczką. Postanowili jednak dalej się spotykać. Dlatego też codziennie, po zmroku, księżniczka Tamar czekała na brzegu swojej wyspy z płonącą pochodnią, tak żeby chłopak mógł płynąć prosto do niej.
Pewnego dnia wiał bardzo silny wiatr, i gdy chłopak zaczął już płynąć w stronę ukochanej, jej pochodnia zgasła, a on zaczął tonąć, ciągle szepcząc słowa „Tamar…Ah, Tamar”. Legenda głosi, że do dziś, na jeziorze Van, słychać szept młodego człowieka.
Czym charakteryzuje się Ararat 10YO AKHTAMAR?
- Zapach: elegancki, aromaty wosku pszczelego, orzechów włoskich oraz wanilii i śliwek;
- Smak: intensywny, słodki, nuty dojrzałych owoców i przypraw korzennych;
- Finisz: długi, przyprawowy.
Czym jest Ararat?
Ararat to masyw górski, znajdujący się w centrum wyżyny Armeńskiej. Ma ponad 5 tysięcy metrów nad poziomem morza i otacza go dolina Ararat. Jest niezwykłym i mistycznym miejscem, dlatego też czczona góra Ararat, stała się herbem Armenii oraz dumą tego narodu. Według biblijnej Księgi Rodzaju to właśnie na górze Ararat spoczęła po potopie Arka Noego.
Nazwa Ararat pochodzi prawdopodobnie od czczonego ponad 4 tysiące lat temu bożka śmierci i odrodzenia – Ara. Jest to nawiązanie do pór roku i związanymi z nimi zmianami zachodzącymi na górze Ararat – zimą góra jest ”martwa”, natomiast wiosną się ”odradza”.
Jak wygląda produkcja Araratu?
Wszystko zaczyna się w Dolinie Ararat w regionie Tavush, gdzie znajdują się uprawy lokalnych, armeńskich winogron używanych do produkcji Araratu. Co roku, we wrześniu, następuje winobranie, w którym uczestniczą rolnicy i ich całe rodziny. Winogrona zbierane są ręcznie, tak aby zachowały wszystkie swoje walory smakowe.
Eksperci z Yerevan Brandy Company, do pozyskiwania soku winogronowego, używają pras pneumatycznych, używanych do produkcji drogich win musujących, dzięki czemu skórki oraz nasiona winogron nie są uszkodzone. Po wytłoczeniu, w wyniku naturalnej fermentacji powstaje wysokiej jakości białe wino ormiańskie.
Następnym procesem jest delikatna i złożona destylacja, znana od czasów starożytnych. Wino musi przejść 2 fazy destylacji – pierwotną oraz frakcyjną. Destylacja frakcyjna dzieli alkohol na trzy frakcje, tzw. głowę, serce i ogon. Ze wszystkich frakcji, tylko serce – najczystsza i najcieńsza frakcja, służy jako podstawa Araratu.
Dalej brandy poddawane jest dojrzewaniu. Beczki wykonywane są z kaukaskiego dębu, który nie może być młodszych niż 70 lat. Każda beczka robiona jest ręcznie przez mistrzów Yerevan Brandy Company, w ich własnym warsztacie. Brandy leżakuje przez co najmniej 3 lata.
Ostatnim etapem jest mieszanie. Szczególną rolę podczas blendowania odgrywa woda. W przypadku Araratów woda ta pochodzi z naturalnego źródła Katnakhpyur. Gotowa mieszanka zostaje ponownie przelana do beczek, dzięki czemu destylaty mają okazję dokładnie się połączyć, tworząc legendarny Ararat.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ | ARMENIA |