Producenci
Nowości
CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

BEEFEATER PINK GIN 0,7L
BEEFEATER PINK GIN 0,7L

84,99 zł

szt.
BISCARDO NEROPASSO 0,75L
BISCARDO NEROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO OROPASSO 0,75L
BISCARDO OROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L

79,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L

39,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L

39,90 zł

szt.

FOUR PILLARS BLOODY SHIRAZ GIN 0,7L

Dostępność: brak towaru
Cena: 259,00 zł 259.00
ilość szt.
Zyskujesz 518 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.5
Producent: FOUR PILLARS
Kod produktu: GIN 073

Opis

Jak wypadł mariaż winogron ze szczepu Shiraz z ginem? – Four Pillars Bloody Shiraz Gin.

Four Pillars Bloody Shiraz to gin, który powstał z genialnego połączenia klasycznej pozycji od destylarni – Rare Dry Gin z winogronami z odmiany Shiraz, uprawianymi w Yarra Valley. Był to szalony eksperyment, który poskutkował przyjściem na świat oryginalnego trunku.

W przypadku Four Pillars Bloody Shiraz, mamy do czynienia z niesamowitym ginem przesiąkniętym lokalnymi winogronami. Destylarni Four Pillars udało się w ten sposób zachować balans pomiędzy cierpkim ginem, a słodyczą, jaką dają grona odmiany Shiraz. Dodatkowym atutem jest reszta składników, które wchodzą w skład receptury tego ginu wraz z 5 głównych komponentami (o których piszemy dalej):

  • Zielony kardamon z Gwatemali.
  • Kasja, zwana również cynamonowcem wonnym/chińskim ze Sri Lanki.
  • Anyż z Wietnamu.
  • Lawenda z Yarra Valley (Australia), rzadziej z Francji.
  • Korzeń dzięgla z Holandii.

Dlaczego szczep Shiraz? 

Destylarnia Four Pillars znajduje się w australijskim mieście Melbourne, a dokładniej w dolinie Yarra. Region ten słynie z pięknego i chłodnego klimatu, szanowanego w środowisku winiarskim.

W 2015 roku, gdy trzech założycieli destylarni produkowało gin u swojego przyjaciela Roba, przyjechała do niego mała paczka, której zawartością były winogrona ze szczepu Shiraz z jednej z najlepszych winnic w regionie. Rob nie wiedząc co z nią zrobić, postanowił oddać ją mężczyznom.

Dla jednego z nich – Camerona Mackenzie, który pełni funkcję gorzelnika w Four Pillars, było oczywiste, że powinni zanurzyć te winogrona w swoim klasycznym ginie, aby zobaczyć, co się stanie. Rezultatem był oczywiście niesamowity trunek o magicznej, fioletowej barwie i słodyczy prosto z dojrzałych winogron.

Pomysł na drinka z wykorzystaniem ginu Four Pillars Bloody Shiraz.

BLOODY SPRITZ

Składniki:

  • 30 ml ginu Four Pillars Bloody Shiraz;
  • 30 ml soku z czerwonego grejpfruta;
  • Prosecco;

Przygotowanie:

Do kieliszka typu flet wlej gin oraz sok z grejpfruta. Następnie dopełnij kieliszek Prosecco. Tak sporządzonego drinka możesz z pewnością serwować, jako przystawkę dla swoich gości.

Od małej, rzemieślniczej destylarni do wiodącego producenta ginu. Krótka historia destylarni Four Pillars.

Wszystko zaczęło się w 2013 roku, kiedy to trzech najlepszych przyjaciół z Australii – Cameron, Stuart i Matt zakupili niezwykły miedziany destylator. Nazwali ją Wilma, na cześć przepięknej kobiety, jaką była zmarła matka Camerona. Od tamtego pory dołączyły do niej jeszcze trzy alembiki – Jude, Eileen i Beth.

Sześć lat później, w 2019 roku, gin Four Pillars został uznany przez IWSC, czyli Międzynarodowy konkurs wina i napojów spirytusowych, za wiodącego producenta ginu na świecie. Doprowadziła do tego ciężka praca, jak i wiara w to co robią, która była w nich od czasu, gdy odebrali dostawę swojego pierwszego, wykonanego na zamówienie, alembiku z Niemiec.

W 2015 roku przyjaciele znaleźli swój azyl w australijskim regionie Yarra Valley w mieście Healesville. Mężczyźni poszli o krok dalej i zamiast otworzyć tylko destylarnię, postanowili stworzyć miejsce, gdzie oprócz kreowania ginu, będą mogli prowadzić degustację, edukując przy tym osoby z zewnątrz.

Według trzech przyjaciół robienie dżinu jest ekscytujące w dowolnym miejscu na świecie. Jednak ich serca skradła Australia, która dla mężczyzn jest najsmaczniejszym, najróżnorodniejszym oraz bardzo kreatywnym miejscem na Ziemi. Dumą destylarni jest dostęp do lokalnych, rodzimych roślin, takich jak mirt cytrynowy, czy pieprz tasmański. Dodatkowo do każdego ginu dodawane są całe świeże cytrusy, które stały się znakiem rozpoznawczym marki.

Co wchodzi w skład ginu Four Pillars?

Jak każdy gin na rynku, Four Pillars również posiada swój unikalny skład. Kluczowymi składnikami, znajdującymi się w każdym destylacie są:

  • Pomarańcza z Australii – daje ciepłe śródziemnomorskie nuty cytrusowe, które uwydatniają wszystkie przyprawy.
  • Jałowiec z Macedonii – wydestylowany dodaje ciekawy, leczniczy posmak z nutami igieł sosnowych.
  • Mirt cytrynowy ze stanu Queensland (Australia) – roślina, która idealnie łączy nuty kwiatowe z intensywnym, cytrynowym aromatem!
  • Kolendra z południowej Australii – destylarnia pozyskuje ją lokalnie, ze względu na jej intensywny aromat. Używają jednak samych suchych nasion, które nadają ginowi niespotykane nuty cytrusowe.
  • Pieprz górski z Tasmanii – nazywany również pieprzem tasmańskim, lokalna roślina botaniczna. Jej liście dodają ciepłą i długości na podniebieniu, bez pikantności.

Dane techniczne

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 37,8%
POJEMNOŚĆ 0,7L
KRAJ AUSTRALIA

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl