FOUR PILLARS RARE DRY GIN 41,8% 0,7L
Opis
Dlaczego Four Pillars Rare Dry Gin jest dumą destylarni?
Four Pillars Rare Dry Gin to klasyczny gładki gin, który łączy w sobie azjatyckie rośliny botaniczne z doskonałymi, śródziemnomorskimi cytrusami. Jako pierwotny i flagowy trunek destylarni Four Pillars, dla jego twórców jest po prostu najsmaczniejszym ginem pod słońcem, który został stworzony po to, aby dostarczyć wszystkiego, co najlepsze z 4 stron świata.
Jak wygląda produkcja Four Pillars Rare Dry Gin?
Pierwszym kluczowym składnikiem Four Pillars Rare Dry Gin jest pozyskiwana z Yarra Valey, przejrzysta, australijska woda – jedna z najlepszych na świecie. Następnie do wody dodawane jest 9 specjalnie wyselekcjonowanych roślin botanicznych wraz z całymi, lokalnymi pomarańczami, które nadają śródziemnomorskiego ciepła i charakteru całemu destylatowi.
Rośliny botaniczne używane do jego produkcji pochodzą z całego świata, aby uchwycić istotę współczesnego dziedzictwa Australii w Europie i Azji. Oprócz 5 głównych komponentów (o których piszemy dalej), do produkcji Four Pillars Rare Dry Gin używane są:
- Zielony kardamon z Gwatemali;
- Kasja, zwana również cynamonowcem wonnym/chińskim ze Sri Lanki;
- Lawenda z australijskiej Yarra Valley, rzadziej z Francji;
- Korzeń dzięgla z Holandii;
- Anyż z Wietnamu.
Każdy ze składników umieszczany jest razem w niemieckim, miedzianym destylatorze o nazwie Wilma – pierwszym alembiku w Four Pillars. Całość destylowana jest do momentu, aż zostanie czysty trunek, pełen niesamowitego smaku. Na końcu jest on rozcieńczany, ponieważ gin, który wychodzi z alembiku ma aż 93,5% zawartości alkoholu.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem Four Pillars Rare Dry Gin.
TOM COLLINS
Składniki:
- 50 ml Four Pillars Rare Dry Gin;
- 25 ml świeżego soku z cytryny;
- 15 ml syropu cukrowego;
- woda gazowana;
- kostki lodu;
- plasterek cytryny.
Przygotowanie:
Szklankę typu Highball wypełnij lodem. Dodaj do niej gin, syrop cukrowy i sok z cytryny. Resztę szklanki dopełnij wodą gazowaną. Na koniec udekoruj kokotajl plasterkiem cytryny.
Od małej, rzemieślniczej destylarni do wiodącego producenta ginu. Krótka historia destylarni Four Pillars.
Wszystko zaczęło się w 2013 roku, kiedy to trzech najlepszych przyjaciół z Australii – Cameron, Stuart i Matt zakupili niezwykły miedziany destylator. Nazwali ją Wilma, na cześć przepięknej kobiety, jaką była zmarła matka Camerona. Od tamtego pory dołączyły do niej jeszcze trzy alembiki – Jude, Eileen i Beth.
Sześć lat później, w 2019 roku, gin Four Pillars został uznany przez IWSC, czyli Międzynarodowy konkurs wina i napojów spirytusowych, za wiodącego producenta ginu na świecie. Doprowadziła do tego ciężka praca, jak i wiara w to, co robią, która była w nich od czasu, gdy odebrali dostawę swojego pierwszego, wykonanego na zamówienie, alembiku z Niemiec.
W 2015 roku przyjaciele znaleźli swój azyl w australijskim regionie Yarra Valley w mieście Healesville. Mężczyźni poszli o krok dalej i zamiast otworzyć tylko destylarnię, postanowili stworzyć miejsce, gdzie oprócz kreowania ginu, będą mogli prowadzić degustację, edukując przy tym osoby z zewnątrz.
Według trzech przyjaciół robienie ginu jest ekscytujące w dowolnym miejscu na świecie. Jednak ich serca skradła Australia, która dla mężczyzn jest najsmaczniejszym, najróżnorodniejszym oraz bardzo kreatywnym miejscem na Ziemi. Dumą destylarni jest dostęp do lokalnych, rodzimych roślin, takich jak mirt cytrynowy, czy pieprz tasmański. Dodatkowo do każdego ginu dodawane są całe świeże cytrusy, które stały się znakiem rozpoznawczym marki.
Co wchodzi w skład ginu Four Pillars?
Jak każdy gin na rynku, Four Pillars również posiada swój unikalny skład. Kluczowymi składnikami, znajdującymi się w każdym destylacie są:
- Pomarańcza z Australii – daje ciepłe śródziemnomorskie nuty cytrusowe, które uwydatniają wszystkie przyprawy.
- Jałowiec z Macedonii – wydestylowany dodaje ciekawy, leczniczy posmak z nutami igieł sosnowych.
- Mirt cytrynowy ze stanu Queensland (Australia) – roślina, która idealnie łączy nuty kwiatowe z intensywnym, cytrynowym aromatem!
- Kolendra z południowej Australii – destylarnia pozyskuje ją lokalnie, ze względu na jej intensywny aromat. Używają jednak samych suchych nasion, które nadają ginowi niespotykane nuty cytrusowe.
- Pieprz górski z Tasmanii – nazywany również pieprzem tasmańskim, lokalna roślina botaniczna. Jej liście dodają ciepłą i długości na podniebieniu, bez pikantności.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 41,8% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ | AUSTRALIA |