Producenci

HENNESSY V.S.O.P. COGNAC 0,7L + KARTONIK

Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
Cena: 299,00 zł 299.00
ilość szt.
Zyskujesz 598 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.4
Producent: HENNESSY
Kod produktu: COGNAC 067

Opis

Czy Hennessy VSOP Cognac jest pionierem w swojej kategorii?

Hennessy VSOP Cognac to pierwszy koniak klasy VSOP (Very Superior Old Pale), który powstaje we francuskim mieście Cognac. Jego początek datuje się na rok 1817, kiedy to wielbiciel koniaków Jerzy IV – książę Walii, następnie król Wielkiej Brytanii poprosił Dom Hennessy o stworzenie starego, bladego koniaku. Od tej pory marka Hennessy stała się pionierem w określaniu wieku koniaków.

Hennessy VSOP Cognac produkowany jest z białej odmiany winogron – Ugni Blanc. Powstaje poprzez 2 krotną destylację w miedzianych alembikach. Powstałe eaux-de-vie dojrzewają przez minimum 4 lata w beczkach z dębu francuskiego z lasów Limousin. Składa się z około 60 eaux-de-vie, które dojrzewają nawet do 15 lat.

Czym charakteryzuje się Hennessy VSOP Cognac?

  • Zapach: atrakcyjny z aromatem jabłek, suszonych owoców, rodzynek dębu i przypraw;
  • Smak: zbalansowany z nutami miodu, rodzynek, jabłek i wanilii, w tle wyczuwalne przyprawy korzenne oraz tytoń;
  • Finisz: długi, gładki z nutami owoców, przypraw, tytoniu i dębu.

Jak produkowany jest koniak Hennessy?

Koniak Hennessy produkowany jest według ściśle określonych zasad. Osobą nadzorującą ten proces jest obecny Master Blender Domu Hennessy – Renaud Fillioux de Gironde. Jedyną odmianą winogron używaną do jego produkcji jest biały szczep Ugni Blanc.

Powstałe wino przeznaczone na eaux-de-vie musi być poddane destylacji przed 31 marca, ponieważ w późniejszych dniach jest bardziej narażone na popsucie się, przez wpływ wyższych temperatur. Destylacja odbywa się dwukrotnie w tradycyjnych, miedzianych alembikach.

Destylat musi dojrzewać w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata. Beczki wykonywane są tylko i wyłącznie z dębu z lasów Limousin, we Francji. Drewno używane do produkcji beczek jest najpierw suszone przez około 3 lata.

Bednarze z Domu Hennessy używają przy produkcji beczek wyłącznie drewna, ciepłej wody oraz metalowych taśm. Narzędzia, którymi się posługują, są spuścizną wcześniejszych pokoleń bednarzy.

Dom Hennessy posiada 65 piwnic, w których znajduje się ponad 380 tysięcy beczek. Rezerwa ta jest zbierana od ponad 200 lat.

Jak wykreować najlepszy koniak na świecie? – Historia marki Hennessy.

Marka Hennessy to ponad 250-letnia tradycja. Wszystko zaczęło się w 1765 roku, kiedy to Irlandczyk - Richard Hennessy, założył dom Hennessy we francuskim Cognac. Był on oficerem służącym w Armii Króla Ludwika XV, dzięki czemu uzyskał obywatelstwo francuskie.

W 1817 roku Książę Walii (później król Wielkiej Brytanii) – Jerzy IV, poprosił Dom Hennessy o stworzenie „bardzo dobrego, starego, bladego koniaku”. Od tego właśnie momentu widnieje oznaczenie wieku VSOP – Very Superior Old Pale, które używane jest do dziś przez całą branżę.

W 1856 roku herb rodziny Hennessy stał się symbolem marki. Herb „Bras Armée” – oznaczający uzbrojone ramie, przedstawia pięść ściskającą topór. Jest to nawiązanie do 12-letniej kariery wojskowej Richarda Hennessy w Armii francuskiej.

W 1865 roku Maurice Hennessy – prawnuk Richarda, postanowił stworzyć klasyfikację koniaku. Używał on różnej liczby gwiazd do oznaczania jakości, co dało początek 3-gwiazdowemu koniakowi Hennessy, dziś znanemu jako VS (Very Special). 5 lat później Maurice stworzył koniak klasyfikacji XO – Extra Old.

W 1971 roku marka Hennessy połączyła się z producentem szampanów Moet Chandon, tworząc spółkę Moet Hennessy. W 1987 roku nastąpiła ostateczna fuzja, która uformowała potęgę wśród marek z luksusowymi produktami – LVMH, czyli Louis Vitton Moet Hennessy.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl