HENNESSY XO COGNAC 0,7L + OPAKOWANIE
Opis
Hennessy XO Cognac – jak powstała ta ikona marki?
Hennessy XO Cognac produkowany jest od 1870 roku we francuskim mieście Cognac. Stworzony został przez Maurice’a Hennessy – prawnuka założyciela Domu Hennessy, dla rodziny i przyjaciół. Jednak po wprowadzeniu na rynek stał się cenionym klasykiem wśród koniaków. Jest to pierwszy na świecie koniak klasy XO (Extra Old). Oprócz zawartości wyjątkowa jest również karafka, w której znajduje się koniak. Ma ona kształt gruszki i jest zdobiona owocami oraz liśćmi winogron.
Hennessy XO Cognac produkowany jest z białej odmiany winogron – Ugni Blanc. Powstaje poprzez 2 krotną destylację w miedzianych alembikach. Powstałe eaux-de-vie dojrzewają w beczkach z dębu francuskiego z lasów Limousin. Składa się z około 100 eaux-de-vie, które dojrzewają nawet do 30 lat.
Czym charakteryzuje się Hennessy XO Cognac?
- Zapach: intensywny z aromatami rodzynek, suszonych śliwek, dębu, przypraw korzennych oraz skórki pomarańczowej;
- Smak: pełny, suszone owoce głównie daktyle i śliwki, nuty czarnego pieprzu, cynamonu, pomarańczy oraz dębu z niuansami tytoniu;
- Finisz: długi, suszone owoce, przyprawy, wanilia, dąb.
Jak produkowany jest koniak Hennessy?
Koniak Hennessy produkowany jest według ściśle określonych zasad. Osobą nadzorującą ten proces jest obecny Master Blender Domu Hennessy – Renaud Fillioux de Gironde. Jedyną odmianą winogron używaną do jego produkcji jest biały szczep Ugni Blanc.
Powstałe wino przeznaczone na eaux-de-vie musi być poddane destylacji przed 31 marca, ponieważ w późniejszych dniach jest bardziej narażone na popsucie się, przez wpływ wyższych temperatur. Destylacja odbywa się dwukrotnie w tradycyjnych, miedzianych alembikach.
Destylat musi dojrzewać w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata. Beczki wykonywane są tylko i wyłącznie z dębu z lasów Limousin, we Francji. Drewno używane do produkcji beczek jest najpierw suszone przez około 3 lata.
Bednarze z Domu Hennessy używają przy produkcji beczek wyłącznie drewna, ciepłej wody oraz metalowych taśm. Narzędzia, którymi się posługują, są spuścizną wcześniejszych pokoleń bednarzy.
Dom Hennessy posiada 65 piwnic, w których znajduje się ponad 380 tysięcy beczek. Rezerwa ta jest zbierana od ponad 200 lat.
Jak wykreować najlepszy koniak na świecie? – Historia marki Hennessy.
Marka Hennessy to ponad 250-letnia tradycja. Wszystko zaczęło się w 1765 roku, kiedy to Irlandczyk - Richard Hennessy, założył dom Hennessy we francuskim Cognac. Był on oficerem służącym w Armii Króla Ludwika XV, dzięki czemu uzyskał obywatelstwo francuskie.
W 1817 roku Książę Walii (później król Wielkiej Brytanii) – Jerzy IV, poprosił Dom Hennessy o stworzenie „bardzo dobrego, starego, bladego koniaku”. Od tego właśnie momentu widnieje oznaczenie wieku VSOP – Very Superior Old Pale, które używane jest do dziś przez całą branżę.
W 1856 roku herb rodziny Hennessy stał się symbolem marki. Herb „Bras Armée” – oznaczający uzbrojone ramie, przedstawia pięść ściskającą topór. Jest to nawiązanie do 12-letniej kariery wojskowej Richarda Hennessy w Armii francuskiej.
W 1865 roku Maurice Hennessy – prawnuk Richarda, postanowił stworzyć klasyfikację koniaku. Używał on różnej liczby gwiazd do oznaczania jakości, co dało początek 3-gwiazdowemu koniakowi Hennessy, dziś znanemu jako VS (Very Special). 5 lat później Maurice stworzył koniak klasyfikacji XO – Extra Old.
W 1971 roku marka Hennessy połączyła się z producentem szampanów Moet Chandon, tworząc spółkę Moet Hennessy. W 1987 roku nastąpiła ostateczna fuzja, która uformowała potęgę wśród marek z luksusowymi produktami – LVMH, czyli Louis Vitton Moet Hennessy.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ | FRANCJA |