Producenci
Nowości
PADRO & CO ROJO CLASICO 0,75L
PADRO & CO ROJO CLASICO 0,75L
75,00 zł
szt.
PADRO & CO DORADO AMARGO 0,75L
PADRO & CO DORADO AMARGO 0,75L
79,00 zł
szt.
PADRO & CO BLANCO RESERVA 0,75L
PADRO & CO BLANCO RESERVA 0,75L
83,00 zł
szt.
1792 SMALL BATCH BOURBON 0,75L
1792 SMALL BATCH BOURBON 0,75L
199,00 zł
szt.
HORST WÓDKA 0,7L
HORST WÓDKA 0,7L
110,00 zł
szt.
SZAMPAN MUMM ICE EXTRA 0,75L
SZAMPAN MUMM ICE EXTRA 0,75L
219,00 zł
AMARO MONTENEGRO BITTER 0,7L
AMARO MONTENEGRO BITTER 0,7L
89,00 zł
szt.

HENNESSY XO COGNAC 0,7L + OPAKOWANIE

Dostępność: dostępny
Odbiór: 1 h (w godzinach pracy)
Cena: 799,00 zł 799.00
ilość szt.
Zyskujesz 1 598 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: HENNESSY
Kod produktu: COGNAC 12

Opis

Hennessy XO Cognac – jak powstała ta ikona marki?

Hennessy XO Cognac produkowany jest od 1870 roku we francuskim mieście Cognac. Stworzony został przez Maurice’a Hennessy – prawnuka założyciela Domu Hennessy, dla rodziny i przyjaciół. Jednak po wprowadzeniu na rynek stał się cenionym klasykiem wśród koniaków. Jest to pierwszy na świecie koniak klasy XO (Extra Old). Oprócz zawartości wyjątkowa jest również karafka, w której znajduje się koniak. Ma ona kształt gruszki i jest zdobiona owocami oraz liśćmi winogron.

Hennessy XO Cognac produkowany jest z białej odmiany winogron – Ugni Blanc. Powstaje poprzez 2 krotną destylację w miedzianych alembikach. Powstałe eaux-de-vie dojrzewają w beczkach z dębu francuskiego z lasów Limousin. Składa się z około 100 eaux-de-vie, które dojrzewają nawet do 30 lat.

Czym charakteryzuje się Hennessy XO Cognac?

  • Zapach: intensywny z aromatami rodzynek, suszonych śliwek, dębu, przypraw korzennych oraz skórki pomarańczowej;
  • Smak: pełny, suszone owoce głównie daktyle i śliwki, nuty czarnego pieprzu, cynamonu, pomarańczy oraz dębu z niuansami tytoniu;
  • Finisz: długi, suszone owoce, przyprawy, wanilia, dąb.

Jak produkowany jest koniak Hennessy?

Koniak Hennessy produkowany jest według ściśle określonych zasad. Osobą nadzorującą ten proces jest obecny Master Blender Domu Hennessy – Renaud Fillioux de Gironde. Jedyną odmianą winogron używaną do jego produkcji jest biały szczep Ugni Blanc.

Powstałe wino przeznaczone na eaux-de-vie musi być poddane destylacji przed 31 marca, ponieważ w późniejszych dniach jest bardziej narażone na popsucie się, przez wpływ wyższych temperatur. Destylacja odbywa się dwukrotnie w tradycyjnych, miedzianych alembikach.

Destylat musi dojrzewać w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata. Beczki wykonywane są tylko i wyłącznie z dębu z lasów Limousin, we Francji. Drewno używane do produkcji beczek jest najpierw suszone przez około 3 lata.

Bednarze z Domu Hennessy używają przy produkcji beczek wyłącznie drewna, ciepłej wody oraz metalowych taśm. Narzędzia, którymi się posługują, są spuścizną wcześniejszych pokoleń bednarzy.

Dom Hennessy posiada 65 piwnic, w których znajduje się ponad 380 tysięcy beczek. Rezerwa ta jest zbierana od ponad 200 lat.

Jak wykreować najlepszy koniak na świecie? – Historia marki Hennessy.

Marka Hennessy to ponad 250-letnia tradycja. Wszystko zaczęło się w 1765 roku, kiedy to Irlandczyk - Richard Hennessy, założył dom Hennessy we francuskim Cognac. Był on oficerem służącym w Armii Króla Ludwika XV, dzięki czemu uzyskał obywatelstwo francuskie.

W 1817 roku Książę Walii (później król Wielkiej Brytanii) – Jerzy IV, poprosił Dom Hennessy o stworzenie „bardzo dobrego, starego, bladego koniaku”. Od tego właśnie momentu widnieje oznaczenie wieku VSOP – Very Superior Old Pale, które używane jest do dziś przez całą branżę.

W 1856 roku herb rodziny Hennessy stał się symbolem marki. Herb „Bras Armée” – oznaczający uzbrojone ramie, przedstawia pięść ściskającą topór. Jest to nawiązanie do 12-letniej kariery wojskowej Richarda Hennessy w Armii francuskiej.

W 1865 roku Maurice Hennessy – prawnuk Richarda, postanowił stworzyć klasyfikację koniaku. Używał on różnej liczby gwiazd do oznaczania jakości, co dało początek 3-gwiazdowemu koniakowi Hennessy, dziś znanemu jako VS (Very Special). 5 lat później Maurice stworzył koniak klasyfikacji XO – Extra Old.

W 1971 roku marka Hennessy połączyła się z producentem szampanów Moet Chandon, tworząc spółkę Moet Hennessy. W 1987 roku nastąpiła ostateczna fuzja, która uformowała potęgę wśród marek z luksusowymi produktami – LVMH, czyli Louis Vitton Moet Hennessy.

Dane techniczne

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 40%
POJEMNOŚĆ 0,7L
KRAJ FRANCJA

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl